Sláva Zaklínače se Sapkowskému nelíbí
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Sláva Zaklínače se Sapkowskému nelíbí

Sláva Zaklínače se Sapkowskému nelíbí

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

1. 9. 2016 11:49 46
Reklama

Herní série Zaklínač sklízí mnohá uznání, vítězí v anketách a hráči ji doslova milují. Poslední díl s oběma datadisky dokázal, že hry mohou vznikat bez jakýchkoliv kliček a kompromisů, že mohou potěšit hráče lačnící po kvalitním příběhu, ale i tuhém souboji s fantasy monstry. Spisovateli Andrzeji Sapkowskému se ale situace kolem značky příliš nelíbí.

V rozhovoru během festivalu Polcon se vyjádřil v tom smyslu, že mu úspěch hry bere čtenáře. Pro neznalé to totiž na pultech knihkupectví vypadá, jako kdyby se nějaký Polák začal přiživovat na slávě hry tím, že pro ni sepisuje novely a jak sám autor knih potvrdil, lidé knižní adaptace her příliš nečtou.

Je pro něj tedy velice složité bojovat s tím, aby dal lidem najevo, kdo byl první a právě kvůli tomu si o hráčích, potažmo vydavatelích her nemyslí nic dobrého. Na druhou stranu je ale nutné přiznat, že bez hry by ho pravděpodobně nikdo v USA neznal, což je v rozporu s autorovým tvrzením, že zatímco hra čerpá úspěch z jeho díla, on z této slávy nic nemá.

Přitom kniha Poslední přání se stala bestsellerem podle NY Times zejména proto, že na přebalu byl artwork ze hry, což je lehce v rozporu s tím, co Sapkowski tvrdí. Na každý pád se ale polský autor prezentuje veskrze zahořkle a tvrdí, že počet čtenářů jeho knih pozvolna klesá.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama