Trh už neroste, protože chybí hry pro děti
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Trh už neroste, protože chybí hry pro děti

Trh už neroste, protože chybí hry pro děti

David Plecháček

David Plecháček

10. 10. 2016 12:14 6
Reklama

Amazon je na britském trhu dominantním obchodníkem s videoherním zbožím. Mezi artikly, které nabízí, se řadí jak konzole, tak pochopitelně i hry. Z tohoto hlediska by rád prodal obojího co nejvíce, ale podle šéfa oddělení her a softwaru Russella Jonese se nacházíme v začarovaném kruhu, ve kterém je konzolový trh nasycený.

Rok 2016 je z hlediska prodejů náročný. Celkové prodeje klesají, protože doznívá stará generace konzolí a velikost komunity té nové zase o tolik neroste. „Na starou generaci tento rok nic nevyšlo. Vyšla FIFA, vyšly Lego hry, a to je vše.  Ale stále nevidíme, že bychom přešli na další generaci, která by byla stejně zvučná a měla stejně velkou uživatelskou základnu jako ta minulá,“ říká Jones.

Je nasnadě předpokládat, že s tím něco udělá Xbox One S a PS4 Slim, na druhou stranu celý rok to nezachrání. Podle Jonese je samozřejmě důležité, aby toto odvětví průmyslu rostlo, nicméně neděje se tomu tak v dostatečné míře. Abychom se dopídili odpovědi na otázku, proč tomu tak je, vezměme si jako ukázku chystané konzole PS4 Pro a Project Scorpio.

Obě dvě konzole totiž cílí na hardcore hráče. To je samozřejmě v pořádku, ale tak početnou základnu minulé generace nečinili jejich zástupci, nýbrž lidé ze zcela opačného spektra - rodiče s malými dětmi. A přiznejme si, že tato generace pro ně není. „(Změnit to) to je výzva pro celý průmysl,“ přiznává Jones.

„Samozřejmě tu v první řadě musí být obsah (pro rodiče s dětmi). Ratchet & Clank zaznamenal fenomenální úspěch. Reakce na remastery Crashe Bandicoota na E3 byly obrovské, i tato kolekce si povede v prodejích dobře. Fakt, že je Crash i ve Skylanders napomůže tomu, aby se i tato hra dobře prodávala. Prodeje Lego Dimensions jsou solidní. Do této kategorie ještě můžeme zařadit nějaké hry, které nemají PEGI rating 16+,“ dodává Jones.

Ale které - relativně nové - hry to vlastně jsou? Jones zmiňuje pouze jednu, ale za to pekelně úspěšnou. Overwatch. „Overwatch je fenomenální hra, Blizzard udělal skvělou práci, ale část úspěchu je i to, že má PEGI hodnocení 12.“ Díky takovým hrám, které mohou hrát i menší děti, si pak rodiče řeknou, že se konzole vyplatí. „Pro konzole je to vážně tahák,“ říká Jones. „Takové hry přesně potřebujeme, aby se jejich základna ještě rozšířila.“

Možná vás ale napadá jiná společnost, která je dětem nakloněnější. Nintendo. Právě k němu se rodiče často obrací, aby si jejich dítka mohla hrát. „Nintendo je pro rodiny útočištěm,“ říká Jones. „Chybí nám tu konzole, která by byla takto zaměřená. Doufám, že NX bude takový produkt, se kterým si rodiny budeme moci asociovat,“ dodává závěrem. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama