Přechod na F2P model Evolve nezachránil
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Přechod na F2P model Evolve nezachránil

Přechod na F2P model Evolve nezachránil

Pavel Makal

Pavel Makal

26. 10. 2016 08:16 5
Reklama

Když jsme vás v červenci informovali o tom, že vývojáři ze studia Turtle Rock převádějí svou neúspěšnou kooperativní střílečku Evolve na free-to-play model, přáli jsme zajímavé hře, aby jí tento posun pomohl k úspěchu. I když se počet hráčů následně razantně zvedl, zjevně to nestačilo k udržení vývoje.

V tiskové zprávě dnes autorský tým oznámil, že práce na Evolve: Stage 2 ustaly. To znamená, že už nelze očekávat další updaty obsahu, podporu či opravy chyb. Zatím ale není zcela jasné, zda a kdy přesně dojde i k odpojení serverů. Vyjádření sice fanouškům a komunitě děkuje za velkou podporu, nelze si však nevšimnout hořkosti, s jakou vývojáři projekt opouštějí.

Hovoří o tom, že s Evolve měli velké plány a ačkoli u jejího vývoje strávili více než pět let, nemohou nadále pokračovat. Zmiňují, že je vždy těžké opustit projekt, na kterém tolik lidí pracovalo tak tvrdě a vzpomínají i na svou práci na Left4Dead. Jsou ale smířeni s tím, že i takový může být život vývojářů AAA her, kteří nejsou nezávislí a nevlastní IP, na které pracují. Pochvalují si možnost pracovat na něčem inovativním a riskantním, jsou hrdí na všechno, co Evolve hráčům nabídla.

Vývojáři také děkují vydavatelství THQ, které hře v počátcích vývoje poskytlo podporu, než projekt pod svá křídla převzala společnost 2K. I jim děkují za podporu a financování i ve fázi, kdy byla hra připravována k přechodu na free-to-play. Mnoho díků si pak vysloužili i fanoušci, kteří hře zůstali věrni i přes její nedostatky a problémy. Litují toho, že Stage 2 verzi hry už nestihnou dodat i na konzole. Vyjádření však končí na pozitivní notě, protože Turtle Rock mají i nadále v produkci několik dalších projektů.

Reakce fanoušků vyjadřují samozřejmě především zklamání, zároveň i řadu otázek. Celá řada lidí by si přála informace o tom, kdy dojde k vypnutí serverů a zda do té doby neplánují autoři hry zpřístupnit veškerý obsah všem. Toto je ale v současnosti podle slov vývojářů čistě na rozhodnutí 2K. Je rozhodně škoda, že i přes počáteční úspěch free-to-play verze, která dokázala rychle nabalit slušnou hráčskou základnu, nakonec snaha vývojářů nestačila na udržení projektu.

 Bohužel se neúspěch originálních principů Evolve může negativně projevit na rozhodování velkých vydavatelů, zda budou v budoucnu podporovat vývoj podobně riskantních a inovativních titulů, nebo zda raději budou hrát na jistotu s dlouhodobými sériemi. Autoři Evolve se dopustili celé řady chyb, velmi špatně bylo například přijato obří množství DLC, dva příliš drahé season passy a technické problémy, které způsobovaly například příliš dlouhé nahrávací časy a čekání při matchmakingu. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama