Video odhaluje vznik zvuku Albionu Online
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Video odhaluje vznik zvuku Albionu Online

Video odhaluje vznik zvuku Albionu Online

konfrst.jan@gmail.com

konfrst.jan@gmail.com

5. 3. 2017 10:21
Reklama

Fandové MMORPG již o Albion Online jistě zavadit mohli – ambiciózní multiplayerové RPG slibuje přinést unikátní otevřený svět a maximálně sandboxovou hratelnost, hra však hotová ještě není, a to tvůrci připomínají pravidelnými aktualizacemi hry i pohledy do zákulisí. A ten dnešní pohled se zaměřuje na tvorbu zvukové stránky hry.

Pokud byste však snad nevěděli, o čem vlastně Albion Online je, tak jen připomínáme, že se jedná o MMORGP zasazené do středověkého fantasy světa. V tom se můžete vtělit do role koho se vám jen zamane – hra poskytuje multiplayerové vyžití pro virtuální bojovníky, farmáře, obchodníky i řemeslníky a své si zkrátka může najít každý fanda alternativní fantasy historie. Hlavním lákadlem je přitom absolutní sandboxová hratelnost, ve které je vše vytvořené samotnými hráči – od drobných předmětů, přes nástroje i zbraně až po celé budovy. Stejně tak se hráči mohou stát kým chtějí a jakékoli restrikce způsobené vybranou třídou ve hře přítomné nejsou. Tvůrci na to konto slibují, že zkušený lučištník se může rázem přetavit v mága a naopak.

Video odhaluje vznik zvuku Albionu Online
i Zdroj: Hrej.cz

Hráči sami si tak definují své role ve světě hry a stejně tak spolu mohou i v dedikovaných zónách soupeřit. K tomu se ještě sluší dodat, že hra slibuje přinést identický zážitek nejen na počítačích (s operačními systémy Windows, Linux a Mac), ale i na tabletech s iOS a s Androidem. Verze pro počítače je přitom na webu hry k zakoupení již nyní, zatím si však jen zajistíte přístup série uzavřených betatestů hry. Plná verze hry by však měla dorazit již během letošního léta a na mobilní zařízení by se měla dostavit nedlouho poté.

Každopádně dnes si můžete poslechnout zvukového designéra Floriana Bodenschatze, který hovoří o zákonitostech tvorby zvuku pro hru a o tom, nakolik je zvuková stránka důležitá pro celkovou atmosféru titulu. Spatřit samozřejmě můžete i to, jakým způsobem zvuk pro tento titul vlastně vzniká.

V průběhu vývoje dokonce došlo i k absolutnímu restartu vývoje zvuku v momentě, kdy se tvůrci rozhodli změnit auto engine hry.

Ze záběrů se tak kupříkladu můžete dozvědět, že ta největší výzva vzniku zvuku pro videohry obecně spočívá v samotné interaktivitě zážitku – neustále je nutné počítat s jistou dynamikou, které se zvuk hry musí přizpůsobit a vše musí hbitě reagovat na aktuální dění na obrazovce. To navíc nebylo v případě Albion Online vždy jednoduché a v průběhu vývoje dokonce došlo i k absolutnímu restartu vývoje zvuku v momentě, kdy se tvůrci rozhodli změnit auto engine hry. To pochopitelně znamenalo nutnost předělat od základů prakticky vše doposud vytvořené, výsledkem by však měl být co možná nejvěrohodnější zážitek a něco, co vás aktivně vtáhne do atmosféry hry.

Změna enginu přitom navrch přinesla úbytek opakovaných zvuků a větší variabilitu, takže by rozdíl měl být slyšet již na první poslech, byť bez možnosti přímého porovnání lze něco takového jen těžko posuzovat. Z videa lze každopádně odpozorovat to, že zvuk aktuálně například dynamicky reaguje na zvolenou výbavu i na povrch při pohybu postavy. A byť se samozřejmě nejedná o nic objevného, tak i přesto se jedná o zajímavý vhled do toho, jak něco takového vlastně vzniká. Tyto mechanismy a postupy přitom samozřejmě nejsou jedinečné a slova ve videu vyřčená se samozřejmě dají vztáhnout i na tituly jiné. Tak jako tak se můžete těšit i na spoustu záběrů přímo ze hry a jejich atraktivitu již můžete posoudit sami:

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama