Steam mění systém hodnocení uživatelů
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Steam mění systém hodnocení uživatelů

Steam mění systém hodnocení uživatelů

konfrst.jan@gmail.com

konfrst.jan@gmail.com

10. 3. 2017 12:16 7
Reklama

Po loňském zásadním přepracování systému uživatelských recenzí na Steamu se tento hodnotící nástroj komunity dočká dalších významných změn. Ty se nově týkají toho, že se do celkového hodnocení hry nezapočítávají komentáře a hodnocení od uživatelů, kteří si plnou verzi dané hry nezakoupili.

Důvodem předchozích změn byla snaha zamezit možnosti zneužívání systému ze strany samotných herních vývojářů, kteří vytvářeli umělá hodnocení svých titulů pro nakopnutí prodejů. Současná snaha přitom směřuje k cíli stejnému – ve Valve by rádi, aby hodnocení hráčů pro hráče pocházelo právě a jen od samotných hráčů. A to navíc pouze od těch, kteří si hru v rámci Steamu zakoupili. Ve Valve totiž zjistili to, že u zhruba 160 titulů panuje citelný rozdíl mezi hodnoceními od hráčů s pouze aktivovanými klíči a těmi, kteří si daný titul zakoupili.

Zcela podivné to přitom být ale nemusí a Valve na jednu stranu přiznává, že určité tituly mohou mít silnou hráčskou základnu i mimo Steam a stejně tak se může jednat o pravověrné fanoušky daného titulu, kteří hru například získali v rámci crowdfundingové kampaně na Kickstarteru. Jenže stejně tak se ale může jednat opět o další důmyslný podvod některých vykutálených vývojářů. A někteří to údajně ani nezastírají a dle Valve není mnohdy ani složité tyto podvody dohledat, a to ať už na základě duplicit, anebo zjevných napojení na tvůrce.

Výsledek je dnes každopádně ten, že nově se do celkového hodnocení her na Steamu nezapočítávají hodnocení od majitelů her na Steamu pouze aktivovaných. Taková hodnocení však pochopitelně půjde procházet i nadále.

Smysl taková změna na jednu stranu dává, otázkou je ale určitě to, nakolik se to může projevit u těch poctivých vývojářů a u těch her, které například velké procento hráčů získalo například právě v rámci crowdfundingové kampaně již s předstihem. Jestliže ale tvůrci ve finále přinesli to, co předem slíbili, tak by se každopádně teoreticky žádné výrazné odchylky objevovat nemusely.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama