Na PS VR míří nový nadějný sci-fi horor
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Na PS VR míří nový nadějný sci-fi horor

Na PS VR míří nový nadějný sci-fi horor

Jiří Bigas

Jiří Bigas

12. 3. 2017 11:37 1
Reklama

Zrovna když jsme se v redakci trochu podivovali nad nedostatkem oznámených velkých her pro PlayStation VR, přispěchala Sony s docela nadějným odhalením. Studio Firesprite Games pro ni dělá nový procedurálně generovaný sci-fi survival horor nazvaný The Persistence.

Jestliže vám nejsou cizí filmy jako Horizont událostí nebo ještě lépe Symptom Pandorum, mohla by se vám nová exkluzivní hra pro PlayStation 4 a PS VR líbit. First person stealth horor nás zavede na palubu vědecké lodi The Persistence, která v roce 2521 prozkoumává hluboký vesmír. Ve vzdálenosti 17 tisíc světelných let od Země plavidlo dorazí na místo kolabující hvězdy. A pak se začnou dít věci.

Loď je vtažena do gravitačního pole zmíněné hvězdy a její počítač IRIS nechává probudit ze spánku zbývající členy posádky. Jednoho po druhém. Dokážete zůstat naživu dost dlouho, abyste zachránili The Persistence?

Jak už bylo řečeno, jde o procedurálně generovaný titul. Pokaždé, když zemřete, IRIS vzbudí novou postavu, ale promění se i podoba lodi. Každá hra tak bude jiná, máme čelit jiným nepřátelům a tak podobně.

Koncept zčásti připomíná moji oblíbenou hru ZombiU, ale s tím rozdílem, že v tomto případě se nový přeživší nerodí do stejného světa, což je docela zajímavé. A moc rád bych věděl, zda to bude mít i nějaké příběhové vysvětlení (fyzikální zákony tu nemusí neplatit třeba), nebo se scénář pokaždé začne odvíjet úplně od začátku.

Zdejší survival mechanismy mají být založené na kradmém postupu, k čemuž je VR podle autorů ideální. Když se plížíte kolem nebo schováváte za překážkou, má být ve VR přirozené jen vykouknout z úkrytu nebo se naklonit za roh. Získáte tak velkou výhodu.

A tím výčet zajímavých nápadů nekončí. Vaši přátelé se k vám mohou na dálku přidat a připojit se do hry s pomocí mobilu či tabletu. Pomohou vám hackovat lodní počítač. Jakmile nad ním získají kontrolu, mohou ovládat dveře zmrazit nebo odlákat nepřítele, zneškodnit pasti a najít skryté předměty, které se budou hodit hráči s PS VR. Ale pozor, odměnu může takový "pomocník" získat někdy i v případě, že hlavní hráč zemře. “Věříte svým kamarádům?” ptají se vývojáři ve svých materiálech.

Vaším úkolem je uniknout z lodi, která je plná mutantů - bývalých členů posádky, které se hlavní počítač neúspěšně pokusil přivést zpět k životu. I když… neúspěšně. Žádný učený z nebe nespadl. Holt se to oživovaní neobešlo bez chyby.

V každém případě smrt bude základní součástí hry. Do nového života si ale můžete alespoň přinést vylepšení rychlosti, zdraví a stealthu. Vaše šance se tak po každém neúspěchu trochu zvýší. Vysávat z nepřátel budete tato vylepšení za pomoci zbraně nazvané Stem Cell Harvester, kterou můžete vidět v upoutávce.

Zajímavě ale zní i Gravity Bomb, jež umožní vyvolat miniaturní černou díru, která vtáhne vaše nepřátele. Rage Serum pro změnu dočasně posílí vaše schopnosti v boji na blízko. Chybět ale nebudou ani konvenční zbraně.

Datum vydání ani cenu zatím neznáme, ale z ukázky se zdá být projekt mnohem zajímavější než třeba blížící se FPS Farpoint pro PS VR.

Na hře pracuje liverpoolské studio Firesprite Games. Tvoří ho bývalí zaměstnanci SCE Studio Liverpool, jde tedy o nástupce slavého týmu Psygnosis. Studio má zatím na kontě hry The Playroom, Run Sackboy! Run! a The Playroom VR.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama