2Dark je navzdory slibu jen s Denuvem
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka 2Dark je navzdory slibu jen s Denuvem

2Dark je navzdory slibu jen s Denuvem

Jiří Bigas

Jiří Bigas

15. 3. 2017 12:50 3
Reklama

Společnost Bigben Interactive vydává v těchto dnech hororovou hru 2Dark, kterou má na svědomí francouzský designér a programátor Frédérick Raynal. Pokud vám toto jméno nic neříká, pak vězte, že je otcem moderního survival hororu v podobě Alone in the Dark, ale upozornil na sebe i originální Little Big Adventure. Teď se na něj sesypali hráči kvůli tomu, že je údajně mystifikoval ohledně DRM.

Že bude 2Dark využívat jako protipirátskou ochranu Denuvo, se ví minimálně od druhé poloviny února. Psali jsme o tom ostatně i my v souvislosti s dalšími tituly, které sázejí na tuto technologii. Tato informace se ostatně objevila i na Steamu.

Problém je v tom, že když se před lety spouštěla crowdfundingová kampaň k tomuto titulu, studio Gloomywood výslovně zmínilo, že hra vyjde nejen na Steamu, ale třeba také na GOGu. A tedy bez DRM pochopitelně. Tam byste ale teď 2Dark hledali marně. Stejně jako port pro Linux, který v FAQ autoři také slibovali.

Poté, co se role vydavatele titulu ujal Bigben, z plánů na DRM-free verzi zcela sešlo. 2Dark používá Denuvo a v tuto chvíli nic nenaznačuje, že by se měl objevit na GOGu. Leda by se tak stalo dodatečně třeba po prolomení ochrany, k němuž nevyhnutelně stejně dojde.

Komunitní manažer Bigbenu na Steamu napsal, že se tato forma DRM ukázala jako účinná proti pirátství a spoléhá se na ni mnoho studií se svými hrami. Vydavatel podle něj má zodpovědnost udělat v boji proti pirátům maximum a hru ochránit jakýmikoli prostředky.

Původní kampaň se skutečně o DRM nezmiňovala, připustil Bigben, ale hra se také od té doby výrazně proměnila. Dříve se třeba nepočítalo s verzemi pro PS4 a Xbox One, orchestrálním soundtrackem nebo dabingem. To vše měl umožnit právě vydavatel (spolu s fanoušky). Je proto třeba tuto investici chránit.

Jakkoli je DRM mezi některými hráči nepopulární, umožňuje podle Bigbenu studiím pracovat a existovat, protože je garancí toho, že jejich snažení nepřijde vniveč.

2Dark je hororová adventura s prvky stealthu. Někdejší detektiv Smith cestuje do městečka Gloomywood, aby zde vyřešil záhadu mizejících dětí. Vaším úkolem je zachránit je.

Loni v březnu bylo potvrzeno, že kromě PC vyjde hra také na konzolích. Vydavatelem se nakonec stala právě společnost Bigben Interactive, která se stará o digitální i krabicové verze.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama