Vampyr vám umožní hrát vlastním stylem
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Vampyr vám umožní hrát vlastním stylem

Vampyr vám umožní hrát vlastním stylem

David Plecháček

David Plecháček

27. 3. 2017 08:45 2
Reklama

Francouzské studio Dontnod si s Life is Strange nastavilo laťku pekelně vysoko. Jejich další hra, na které v současné době pracují, Vampyr, proto vzbuzuje nemalá očekávání. Vypadá to, že se celý proces pomalu dostává do své závěrečné fáze, studio připravuje demo pro červnový veletrh E3, a tak zbývají poslední dny na vyladění všech detailů.

Na druhou stranu to naskýtá spoustu prostoru k tomu, aby se vývojáři na chvilinku zastavili a svým fanouškům řekli, v čem tkví největší kouzlo hry. Toto kouzlo je pro vývojáře zároveň největší výzvou. Musí se vypořádat s tím, jak hráčům ukázat motivy hlavního hrdiny, tak, aby je přijali za své, a to v relativně krátkém časovém úseku. Nejdůležitější samozřejmě bude, jak se autorům podaří vykreslit všechny postavy – včetně vás, Jonathana Reida.

Vampyr se odehrává v poválečném Londýně roku 1918. Reid se války účastnil jako polné lékař, díky čemuž se leccos naučil a leccos z vojenského výcviku využije i v samotném příběhu. Včetně jeho oblíbené zbraně, revolveru Webley. K němu je ale daleká cesta, neboť první, co si po válce pamatuje, je to, že se probral v masovém hrobě obětí španělské chřipky. Probudí se k životu coby upír.

„Rok 1918 pro nás byl zajímavou volbou, protože během této doby docházelo k významným vědeckým pokrokům a novým objevům,“ říká Philippe Moreau, režisér hry. Studio se domnívá, že právě tato doba představuje určité období, kdy by se ve světě mohla nějaká osoba jako Jonathan skrývat hned vedle žijících obyvatel.

Poválečné období je také zajímavé kvůli jednotlivým motivům hlavního hrdiny. Reid zažil veškeré hrůzy války coby polní lékař, a právě kontrast s tím, že on sám by si měl brát životy jiných, dotváří atmosféru hry. „Máme jednu otázku, kterou chceme, aby si každý během hraní neustále pokládal: ‚Koho zabiji a koho nechám žít?‘ Navrhli jsme širokou škálu archetypů londýnských obyvatel, takže ve finále si hru můžete užít jako známý televizní hrdina Dexter. Nebo na to můžete jít z opačné strany, být jako Jack Rozparovač a žít a plnými doušky si vychutnávat své nadpřirozené schopnosti.“

Ale i když budete víc než člověk, neznamená to, že budete definitivně v bezpečí. Po londýnských ulicích po vás neustále pátrá silná skupina lovců upírů, a tak budete nuceni zlepšovat se v soubojích. A právě tehdy přijde na řadu i zmíněný revolver.

Redaktory Polygonu, kteří rozhovor s autory pořídili, ale zajímala i jiná věc – jestliže je Reid inteligentní a racionální člověk, který prožil celou válku a viděl veškeré její hrůzy, nemohl by dojít k závěru, že se rád nechá zabít, aby se z něj samotného nestala vraždící stvůra? „To je zajímavá otázka,“ přiznávají autoři, „Jonathan prožívá vnitřní boj, když zjistí, čím je, a k odpovědi dojde racionálním způsobem. Ale pak už je to jenom na hráči, vážně. Je mnoho způsobů, jak se s celou situací můžete vypořádat,“ říkají.

Vampyr vyjde letos na PC stejně jako na konzolích Xbox One a PlayStation 4. Na rozdíl od Life is Strange hra zabere až 30 hodin, a vyjde pochopitelně coby jedna kompletní hra. Epizodický model si autoři zjevně nechávají zase na příště.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama