CD Projekt vysvětluje registraci Cyberpunku
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka CD Projekt vysvětluje registraci Cyberpunku

CD Projekt vysvětluje registraci Cyberpunku

Pavel Makal

Pavel Makal

7. 4. 2017 13:19 20
Reklama

Internet je zvláštní, skoro až magické místo. Lusknutím prstu tam naleznete vše, po čem vaše srdce prahne, můžete díky němu komunikovat s přáteli, kteří se nacházejí na druhém konci světa a mimo jiné si s nimi třeba i něco zahrát. Internet má ale ještě další vlastnost – skvěle se po něm šíří poplašné zprávy a buduje drama.

To se bohužel týká i polského CD Projektu RED, o němž zpravidla píšeme v pozitivních souvislostech a jehož chystaný Cyberpunk 2077 v nedávné minulosti znovu opakovaně vzbudil pozornost médií. Nyní se to stalo zase, ovšem ne z důvodů, které by vás nejspíš napadly jako první. Ne, žádné nové informace kolem této dlouho očekávané hry se neobjevily. Jen se ukázalo, že si CD Projekt v Evropě zaregistroval ochrannou známku Cyberpunk. A to zjevně v mnoha lidech vyvolalo obavy.

Diskuze na Redditu a různých dalších místech, v nichž se opakovaně řešily možné následky tohoto kroku, dospěly až tak daleko, že byla úspěšná polská společnost nucena vydat oficiální prohlášení, v němž svůj čin vysvětluje. Je nám sice trochu smutno z toho, že už se vývojářské společnosti omlouvají svým fanouškům snad úplně za všechno, ale zřejmě to bez toho v současném světě nejde. Zuřivé diskutující, kteří vyjádřili svůj strach z toho, že napříště už nebude možné z důvodu registrace ochranné známky použít slovo cyberpunk v jakémkoli kontextu, bylo zkrátka třeba uchlácholit.

V obsáhlé tiskové zprávě vývojáři trpělivě vysvětlují, že účelem ochranné známky je jen ochrana jejich tvrdé práce. Neplánují ji používat nijak agresivně, využívají ji jen z důvodu sebeobrany. Chtěli zkrátka zamezit tomu, aby někdo mohl svou hru taktéž pojmenovat Cyberpunk, nebo si známku zaregistrovat sám a následně CD Projektu zamezit ve tvorbě rozšíření či pokračování. Sami nebudou nikomu ve využívání termínu cyberpunk bránit, pokud nebude způsobovat zmatení zákazníků. CD Projekt zdůrazňuje, že ochranná známka není patent ani autorské právo. Doufejme, že všichni křiklouni byli tímto vysvětlením uklidněni.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama