Autoři Hitmana jsou na prodej
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Autoři Hitmana jsou na prodej

Autoři Hitmana jsou na prodej

David Plecháček

David Plecháček

11. 5. 2017 08:41 10
Reklama

IO Interactive je na trhu od roku 1998. Nejznámější dánské studio se proslavilo hned svou první hrou, prvním dílem série Hitman. Hitman: Codename 47 vyšel v roce 2000. Tehdy titul vydala společnost Eidos Interacitve, která v příběhu kodaňských vývojářů sehrála důležitou roli. Eidos totiž IO v roce 2004 koupil. Tím skončila šest let dlouhá éra nezávislosti. Tady ale příběh nekončí – o pět let později do něj vstupuje japonský gigant Square Enix, kterému IO Interactive připadlo po akvizici celého Eidosu.

Z nadaných Dánů se mezitím vyklubalo spolehlivé studio s citem na úspěšné hry. Především jde pochopitelně o Hitmana, o páteř jejich tvorby, ale nesmíme opomenout ani sérii Kane & Lynch a roztomilé Mini Ninjas. IO naposledy bodovali loni, když se postavili proti proudu s epizodicky vydávaným Hitmanem, který i přes počáteční skepsi dopadl výborně. Ale jednalo se jen o základ chystaného příběhu, studio mělo letos pokračovat druhou sezónou. Zatím po ní není ani vidu ani slechu. A teď už víme proč.

Může za to Square Enix. Spojení japonského vydavatele s dánským studiem spolehlivě fungovalo 8 let. Teď se jejich cesty rozchází. Po vydané výroční zprávě vyšlo na povrch, že se Square Enix chce soustředit na vlastní klíčové značky a vlastní studia, a do nejužšího kruhu IO nepatří. Jinými slovy, dánské studio IO Interactive je nově na prodej.

Square Enix už započal jednání o budoucnosti vývojářů a hledá nové investory, kteří by dvousetčlenný tým odkoupil. Jak stojí ve zprávě, ze které čerpáme, Square Enix nemůže zaručit, že budou jednání úspěšná. Je to ale jak v jejich zájmu, v zájmu akcionářů, studia, i celého herního průmyslu. Co by se stalo, kdyby vyšly snahy vniveč, není zřejmé. Variant je hned několik, včetně té, že by bylo IO rozpuštěno.

Podrobnosti o případné akvizici nejsou známé. Není proto jisté, jestli je v nabídce jen studio, nebo i značky, pod které je podepsané. Práva na Hitmana totiž vlastní vydavatelství Square Enix a není vůbec jasné, jestli se ho bude chtít vzdát. Může se tak stát, že studio přijde o sérii, která jej proslavila.

Za rozpad dlouholetého partnerství může rekordní ztráta vydavatele. Ta dosáhla za minulý fiskální rok, tedy za období od 1. dubna 2016 až do 31. března 2017, miliardy korun. Oproti tomu loňský Hitman byl několikrát popisován jako komerčně úspěšný titul. Přesná čísla ale neznáme. 

Zůstává nejasné, jakým způsobem se Square Enix dostalo do takové ztráty. Podle všeho totiž loňské hry, mezi kterými nechybí PS4 verze Rise of the Tomb Raider, Deus Ex: Mankind Divided nebo pochopitelně Final Fantasy XV mohou za to, že příjmy společnosti oproti předchozímu fiskálnímu roku stoupaly. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama