Rime už je bez Denuva. Víme, jak hru chránilo
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Rime už je bez Denuva. Víme, jak hru chránilo

Rime už je bez Denuva. Víme, jak hru chránilo

David Plecháček

David Plecháček

2. 6. 2017 08:29 13
Reklama

Netrvalo to opět zas tak moc dlouho. Snad bychom o tom ani nepsali, protože bychom si jinak mohli předpřipravit jednotný mustr a u každé prolomené hry s Denuvem následně jenom upravit názvy her tak, aby seděly. Ale Rime je přeci jen slibem svých vývojářů výjimečný. A protože jste asi už pochopili, že Denuvo opět nevydrželo, nezbývá, než konstatovat situaci se slovy „kdo chce kam, pomozme mu tam“.

Denuvo s každou další hrou přichází o svou těžce nabytou reputaci. Asi se to snáz řekne než ve výsledku udělá, ale jeho tvůrci by měli urychleně najít řešení, jak zalátat skulinku, kterou se hackeři dostanou ke svému zdárnému cíli. Je také otázka, jestli to je vůbec možné a jestli nebude třeba změnit fungování celého softwaru.

Ale namísto toho, aby v Rakousku řešili, jak minimalizovat dopad DRM ochrany na koncového zákazníka, musí opět řešit to, jak svou ochranu vylepšit. Ale Tequila Works má vlastně přesně to, oč si koledovalo – vždyť svým tvrzením autoři Rime jasně dali najevo, že prolomené Denuvo je pro hráče horší jak žádné Denuvo, a proto v takovém případě dojde k jeho odstranění, aby byla hra ještě lepší.

Rime vyšlo 26. května a už včera internetem kolovala verze s nefunkční ochranou. Pět dní. Můžeme jen spekulovat, jestli se vůbec investice vyplatila, v každém případě si Tequila Works akorát tak svými tvrzeními pošramotila pověst a poštvala proti sobě část komunity. „Měli jsme na téma Denuvo interní debatu, a jako jeden z klíčových závěrů z ní vzešlo, že chceme zaručit, že hráči dostanou ten nejlepší možný zážitek.“ Potud dobré. Ale dále se také píše, že prolomení ochrany může způsobit problémy a že by tehdy nejlepší možný zážitek autoři nemohli zaručit.

De facto tím madridské studio přiznalo, že se legálně pořízená hra stane lepší až ve chvíli, kdy vyjde crack. „Denuvo jsme do hry vložili, protože jsme se podívali na úroveň pirátství podobných her, jako je Rime, a značně nás to vyděsilo,“ vysvětluje svá rozhodnutí Cody Bradley, producent hry z vydavatelství Grey Box. „Ostatně musíme bránit jako vydavatel duševní vlastnická práva našich vývojářů. Denuvo je v současné chvíli jediným efektivním řešením,“ dodává.

Grey Box údajně očekával, že Rime stejně neodolá. V týmu počítali s dvěma týdny. „Říkali jsme si, že když nám bude přát štěstí, tak to budou týdny tři.“ Jenže Denuvo vydrželo jen pět dnů, čímž Rime vyrovnal rekord Resident Evilu 7. Vzhledem k tomu, že stejně nakonec došlo k výše popisované situaci, dali autoři slib, který museli splnit. A proto Denuvo odebrali. „Od začátku jsme neměli v plánu vydat novou verzi s novým Denuvem,“ dodává Bradley.

Producent se v závěru vyjádření dotkl i optimalizace, která není ideální. V průběhu vývoje hry dochází k ladění výkonu hned několikrát, ale i tak bylo velice těžké pokrýt každou variantu určité základní desky, grafické karty, RAM a samozřejmě procesoru. „Víme, že to může být frustrující (my nás to frustruje), ale jsme přesvědčení, že s pomocí hráčů dokážeme všechno vyladit v následujících několika týdnech."

Jenže... problém je v tom, co ke cracku zveřejnili jeho tvůrci. Zdá se, že v Denuvu začínají být bezradní a odskákal to právě Rime. „V Rime se ta bestie (Denuvo) dostala zpod kontroly – jak se vám líbí 300 000 triggerů (procesů, které ověřují pravost hry, pozn. redakce) při spouštění hry a načítání uložení pozice? Víte, proč se hra načítá tak dlouho? Tady je odpověď. V předchozích hrách, jako byl Sniper: Ghost Warrior 3, Nier nebo Prey si hry vyžádaly maximálně 1000 těchto triggerů. Tady je to 300 krát více. Ale pořád je to jen začátek. Během třiceti minut si Denuvo nashromáždilo 2 miliony triggerů. 10-30 triggerů každou vteřinu během hraní. V minulosti to byly 1 až 2 triggery, ale za minutu.“  

Názor ať si udělá každý sám. Tudy ale cesta podle nás nevede.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama