Hra může vůbec poprvé obdržet Oscara
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Hra může vůbec poprvé obdržet Oscara

Hra může vůbec poprvé obdržet Oscara

David Plecháček

David Plecháček

8. 6. 2017 09:12 7
Reklama

Ještě v životě se to nestalo. Mezi projekty na jednu z Cen Akademie, tedy na jednoho z Oscarů, se probojovala hra Everything od Davida OReillyho. Americká Akademie filmového umění a věd tak vůbec poprvé může odbočit od filmů a může ocenit i něco z videoherního průmyslu.

Jednatřicetiletý OReilly zaujal kritiky na Vídeňském festivalu krátkých filmů se svým projektem Everything, tedy jakýmsi simulátorem všeho. Vítězství na 14. ročníku mu zajistilo možnost poprat se o Oscara ve své kategorii – animovaného krátkometrážního filmu. Autor projektu situaci okomentoval na Twitteru se slovy, že je to „cool“ a že je to poprvé, co akademici budou hodnotit i videohru.

Vídeňská porota odůvodnila svůj výběr takto: „Ocenění dáváme filmu, který má nad rámec zábavy silnou poetickou a filosofickou vrstvu. Slouží i jako vzdělávací nástroj, a obsahuje i důležité posleství, abychom zanechali naše ega a podívali se na svět jinou novou perspektivou.“

Zní to sice zvláštně, že film, který vlastně není ani film a nebyl uváděn v kinech ani v divadlech, se může kvalifikovat do bojů o Oscara, ale speciální pravidla krátkých animovaných filmů toto opravdu umožňují. A pokud namítnete, že Everything je spíše hra, důležitý je fakt, že se dokáže hrát i sama. OReilly totiž hráčům nabízí, aby nechali Everything hrát samotné a jenom pozorovali, kam samotná zajde.

Stále tu hovoříme o tom, jaké Everything vlastně je, ale protože se nejedná o velký titul, je možné, že vám unikl. A chápeme, že ani po vysvětlení, že se jedná o „simulátor všeho“ nemusíte být moudří. Ale toto označení na Everything sedí nejlépe. Hráči v něm totiž mohou prozkoumávat procedurálně generovaný vesmír a v něm ovládat nejrůznější předměty. Začínají coby obyčejný živočich, který nemůže dělat prakticky nic, jenom se hýbat. Záhy přibude možnost přesunout se do role menších a menších organismů, přičemž řetězovou řadou se ocitají na molekulární úrovni. Jenže od té doby jde to samé i na opačnou stranu, takže ve finále se můžete vtělit třeba do celé planety.

Jestliže chcete vědět víc, Everything jsme se na Hrej věnovali. Konkrétně tento experimentální titul Vojta zahrnul do své březnové Indi(e)kace. Třeba budete po shlédnutí alespoň několika záběrů moudřejší.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama