UI v Dotě poráží lidské protivníky
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka UI v Dotě poráží lidské protivníky

UI v Dotě poráží lidské protivníky

konfrst.jan@gmail.com

konfrst.jan@gmail.com

13. 8. 2017 09:31 8
Reklama

Během letošního ročníku turnaje v Dotě jménem The International se k nám kromě informací o karetní hře a o dvojici nových hrdinů pro Dotu 2 dozvídáme také o tom, kterak ve Valve testovali v rámci hry schopnosti umělé inteligence. A nutno podotknout, dopadlo to nadmíru zajímavě.

Předně si ujasněme, že zatím je rozhodně netřeba se obávat raketového (doslova) nástupu Skynetu a stejně tak nepředpokládáme, že by mohlo byť i jen teoreticky dojít k porušení některého z Asimových zákonů robotiky, nicméně UI už to tak jako tak umí lidským protivníkům pořádně nandat.

Řeč je přitom o jednom z projektů miliardáře a nadšeného vizionáře Elona Muska – o umělé inteligenci označené OpenAI. Ta se vrhla do souboje jednoho proti jednomu a sám Musk se následně na Twitteru pochlubil tím, že v případě Doty 2 jde o podstatně komplexnější záležitost v porovnání kupříkladu s tradičním Go, ve kterém již UI dokázala také nepříjemným (z pohledu protivníka) způsobem zaválet.

Níže se pak můžete podívat na necelou půlhodinku dlouhé video, které je záznamem celého přenášeného souboje, my si však ještě předem dovolíme drobný spoiler – hráč jménem Danil "Dendi" Ishutin neměl příliš velkou šanci.

Celkem dlouhé a na jednu stranu také poměrně veselé intro v záběrech brzy vystřídá oficiální představení bota, který nebyl ke hraní druhé Doty naprogramován, ale který hru aktivně hrál. Sám proti sobě za použití metody pokusu a omylu se s drobnými radami dokázal hru naučit tak, že Dendi neměl příliš mnoho šancí.

A nejen on – záběry totiž ve své první polovině odhalují i další hráče, kteří si na tomto snad až překvapivě šikovném botovi dokázali vylámat zuby a kterým velmi rychle vyhasl úsměv na tváři.

Významné odchylky od standardu ale již dokázaly umělou inteligenci dostatečně zmátnout natolik, aby porazit šla.

Vtipné je na tom nicméně to, že v rámci turnaje si mohli tohoto bota vyzkoušet i samotní návštěvníci s tím, že odměnou za úspěšné položení na lopatky jim byla sada unikátních předmětů (nabídka platila pro 50 prvních). A všechny tyto nakonec byly rozebrány, jelikož lidský protivník záhy zjistil, že tradiční strategie na bota neplatí, významné odchylky od standardu ale již dokázaly umělou inteligenci dostatečně zmátnout natolik, aby porazit šla.

Z toho tedy vyplývá, že minimálně zde má ještě UI v rámci svého vlastního vývoje co dělat, naznačená cesta je to ale vyloženě zajímavá a my na to konto můžeme být jen zvědaví, co to bude znamenat nejen pro budoucí vývoj her. V případě Doty je pak každopádně dalším evolučním krokem přijít příští rok s podporou plnohodnotných 5v5 zápasů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama