Ani Sonica neubránilo Denuvo více než pár dní
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Ani Sonica neubránilo Denuvo více než pár dní

Ani Sonica neubránilo Denuvo více než pár dní

David Plecháček

David Plecháček

6. 9. 2017 15:10 7
Reklama

Pýcha předchází pád. A ten lze horko těžko zastavit. Své o tom ví antimanipulační technologie Denuvo, o níž jsme psali poprvé před rokem a půl. Tehdy ještě v souvislosti s její neprolomitelností a tudíž jako o možném důvodu, proč vymizí pirátské kopie her. O rok a půl později jsme zpátky na nohama pevně na zemi, tentokrát s konstatováním, že Denuvo nedokáže uchránit ani Sonica.

Asi jsme všichni tušili, že ani Sonic neodolá déle než několik dní. Piráti čekali, zda se Sega rozhodne Denuvo odstranit, a protože se pochopitelně nerozhodla, crackeři jej odstranili sami. Současný stav je tedy takový, že ilegální majitelé hrají bez DRM, zatímco lidé, kteří si hru pořídili legálně, jej stále mají. Je otázka, jestli je ve verzích nějaký reálný rozdíl, například ve svižnosti celé hry, o čemž se v minulosti často hovořilo.

Sonic Mania vydržela přibližně osm dní. To není moc, ale není to nejméně. Prvenství v tomto ohledu drží Tekken 7 (čtyři dny) následován Residentem Evil 7 a Rime (pět dní). Pokud bychom se vrátili k první zprávě o Denuvu, člověk s přezdívkou „Bird Sister“ tehdy říkal, že aktuální hry neodolají – jeho slova se potvrdila. Ale zároveň zakladatel jedné z nejznámějších crackerských skupin, 3DM, řekl, že „vzhledem k současným trendům ve vývoji šifrovacích technologií se obávám, že do dvou let nebude možné hru ukrást a hrát jí zdarma“.

To bylo v lednu 2016. Zdá se, že ani toto se nepotvrdí. Namísto toho, aby se Denuvo s každým dalším pokusem zlepšovalo, tak místo toho teď stagnuje. Osm dní je jen malé zlepšení a rakouští softwaroví inženýři by se potřebovali odrazit od dna, aby dokázali, že na něco takového mají. Jinak je to zatím jen hudba daleké budoucnosti.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama