Nvidia se chlubí novou verzí ray-tracingu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Nvidia se chlubí novou verzí ray-tracingu

Nvidia se chlubí novou verzí ray-tracingu

konfrst.jan@gmail.com

konfrst.jan@gmail.com

20. 3. 2018 13:23 2
Reklama

V rámci Games Developers Conference se se svojí prezentací na pódiu mihla i samotná Nvidia. Ta představila novinky ryze technologického charakteru a jistě potěší zejména ty hráče, kterým se doma vyjímá našlapané PC.

Novinky se předně týkají již mnoho let staré technologie jménem ray-tracing, jež spočívá ve vykreslování scén na základě lomů, dopadů a odrazů světelných paprsků. A pokud již víte, o co se vlastně jedná, tak jistě víte i to, že se jedná o technologii velmi pokročilou a především takovou, která dokáže vytvářet mnohem realističtější scenérie. Háček však spočívá především ve značné hardwarové náročnosti takového postupu a výpočtu.

To by se však mohlo začít pomalu měnit, neboť Nvidia představuje technologii RTX. A právě ta slibuje přinést výhody ray-tracingu do aplikací běžících v reálném čase a slibuje rovněž přinést až vyloženě filmovou kvalitu.

Momentálně jsou na pořadu dne zejména technologické demoverze.

To se však neobejde bez podpory herních studií a vývojářů softwaru, což v tomto případě konkrétně znamená přislíbenou podporu jmen 4A Games, Epic, Remedy Entertainment a Unity. Všichni tito hráči na poli vývoje videoher slibují podporu a tituly, které, minimálně v případě PC verzí hry, představí vlastní implementace této verze ray-tracingu. To ale až časem, momentálně jsou na pořadu dne zejména technologické demoverze. Na reálný dopad na poli videoher si tedy budeme muset ještě chvíli počkat.

Vedle toho Nvidia slibuje rovněž i lehkou implementaci do Windows, a to za pomocí spolupráce s API DirectX Raytracing. Reálnou implementaci každopádně můžete v podobě onoho technologického videa spatřit o pár řádků výše. Na svědomí ji má zkušený finský tým Remedy.

NVIDIA HIGHLIGHTS A SDÍLENÍ VIDEÍ

Tím však výčet technologických novinek ještě nekončí, neboť vedle toho Nvidia ještě povyprávěla něco více i o několika dalších zajímavých novinkách či o změnách týkajících se věcí stávajících. Mezi ty patří Nvidia Highlights i Nvidia Ansel a chybět samozřejmě nesmí ani drobná zmínka o GeForce Experience.

Nvidia Highlights každopádně slouží k pořizování vlastních záběrů z hraní a oficiální implementace a plné podpory této technologie se brzy dočkají hned čtyři další tituly. Mezi ty patří Call of Duty: WWII, Tekken 7, Dying Light: Bad Blood a Escape from Tarkov.

K tomu Nvidia slibuje implementaci Nvidia Highlights celkově zjednodušit, a to za pomocí vypuštění softwarových nástrojů a pluginů určených pro enginy Unreal i Unity, tedy pro ty dva pravděpodobně nejrozšířenější herní enginy vůbec. Ovšem i vývojáři enginů ostatních by měli mít jednodušší práci, a to právě díky onomu vypuštění softwarových nástrojů.

NVIDIA ANSEL NOVĚ DOSTUPNĚJŠÍ

A se sdílením zážitků z hraní souvisí i technologie Nvidia Ansel, za pomocí které mohou hráči vytvářet vlastní snímky a s těmi nadále pracovat a upravovat je. Sdílení však bylo poněkud krkolomnější, a tak se společnost Nvidia rozhodla spustit web ShotwithGeForce.com (který je zároveň také hashtagem), kde se mohou virtuální fotografové svými výtvory pochlubit.

I zde je však nutná implementace do vybraných titulů, jejichž řady nicméně prý již zítra rozšíří například také Star Wars Battlefront II. Tam bude fotografický režim Nvidia Ansel dostupný v herním módu Arcade.

A konečně poslední novinkou je pak možnost vytvářet za pomocí aplikace GeForce Experience také vlastní krátké animace typu GIF. Zde se Nvidia dušuje uposlechnutím předchozích proseb mnoha hráčů.

Pro ucelené informace se každopádně můžete podívat na oficiální blog Nvidie. V diskuzi se s námi už můžete podělit o vaše názory na tyto technologie, u kterých je beztak víceméně jistý fakt, že zůstanou věrné trhu PC sestav. Tedy alespoň v rámci současné generaci konzolí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama