Denuvo nechává stíhat crackera Voksiho
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Denuvo nechává stíhat crackera Voksiho

Denuvo nechává stíhat crackera Voksiho

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

27. 7. 2018 18:05 8
Reklama

O Denuvu jsme si od počátku jeho existence řekli již mnohé – tato protipirátská ochrana byla dle tvrzení svého výrobce i warezové scény zprvu neprolomitelná, poté se tento stav dlouho periodicky měnil v závislosti na verzi ochrany a úsilí crackerů. Původně rakouské společnosti, resp. jejímu novému majiteli, korporaci Irdeto, se však momentální situace, kdy byla poslední verze ochrany prolomena, ani za mák nelíbí – a tak problém vyřešili po svém. Nechali totiž dotyčného crackera zatknout.

Denuvo bude brzy slavit čtvrté narozeniny, po dobu svého života však nikdy nemělo na růžích ustláno. Série prolomení od čínských 3DM, resp. italských CPY, firma ještě nějak zvládla, s posledními cracky od bulharského Voksiho a jeho skupiny Revolt jí však došla trpělivost.

Pokud vám tohle jméno přijde povědomé, byl to právě Voksi, kdo u vydání Assassin’s Creed Origins upozorňoval veřejnost na to, že implementovaná ochrana zbytečně „žere“ desítky procent výkonu. A právě boji proti zbytečnému vytěžování hardwaru dotyčný cracker zasvětil svoji činnost, kdy v průběhu několika let vydal desítky cracků, z nichž poslední obcházely nejnovější ochranu Denuvo 4.9 +++. Odpověď Denuva, resp. Irdeta, byla velmi jednoduchá – kontaktovali bulharskou policii, která Voksimu sebrala server a osobní počítač, a podle nejnovějších vyjádření Irdeta jej také zatkla.

Denuvo nechává stíhat crackera Voksiho
i Zdroj: Hrej.cz


Cracker se mezitím snaží komunikovat se svými fanoušky na Redditu, kterým vzkázal, že se s korporací pokoušel věci smírně vyřešit, leč bylo mu řečeno, že teď už se o záležitost stará žalobce. Dodal také, že na policii se přišel vyjádřit sám a dobrovolně, informace se tedy v tomto bodě rozcházejí. Jednání policie je dle něj velmi vágní, zatím se nedozvěděl žádné detaily a bylo mu řečeno, že zabavený hardware pravděpodobně po vyšetřování dostane zpět.

Jestli tedy crackerovi hrozí trest, se pravděpodobně dozvíme až s časem. Voksi však neponechal nic náhodě, a ještě před svým zatčením nechal po internetu kolovat univerzální videotutoriál, který na ploše asi devadesáti minut popisuje, jak cracknout jakoukoliv hru, založenou právě na Denuvu 4.9 +++. Je tedy otázkou, zdali Irdeta svým jednáním svůj protipirátský software opravdu ochránila, nebo jej paradoxně spíše odsoudila k záhubě. Pokud se totiž vyrojí desítky nových crackerů s univerzálními nástroji, bude Denuvo bez masivního upgradu technologie nefunkční.

A jaký je názor vás, našich čtenářů? Na kterou stranu se stavíte vy? Nebojte se o názor podělit do komentářů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama