Gris nabídne meditativní zážitek
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Gris nabídne meditativní zážitek

Gris nabídne meditativní zážitek

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

10. 8. 2018 11:04 1
Reklama

Vizuál hry občas umí překvapit a to hned několika možnými způsoby. Někdy člověku spadne brada z úrovně detailů a míry realističnosti, občas pobaví vtipná stylizace. Sem tam se objeví také titul, který by se dal bez přehánění označit jako umění. Přesně tak působí plošinovka Gris.

Gris vzniká v umělecké dílně španělského studia Nomada pod taktovkou vydavatelské společnosti Devolver Digital. Jde o 2D skákačku s ohromujícím vizuálním stylem. Vývojáři zpracovávají téma ztráty a smutku, hlavní hrdinka se musí vyrovnat s žalem ve vlastním životě, v sobě samotné.

Od toho se odvíjí také hratelnost. Zážitek by neměl být stresující, ve hře nejde o rychlost a reflexy, jako v ostatních plošinovkách. Naopak. Pomalé meditativní tempo nabízí možnost trochu si odpočinout, popřemýšlet. Klid při hraní podporuje také absence smrti. A pro maximální imerzi vývojáři odstranili HUD, takže hráče opravdu nic neruší.

Existuje jen pár titulů s podobným přesahem, vzpomenout můžeme třeba práci studia Playdead a jejich Limbo a Inside. I tyto hry jsou pověstné lehce pochmurnou atmosférou. Nechme se překvapit, zda se Gris také podaří získat srdce hráčů. Hra vychází letos v prosinci na PC a Nintendo Switch.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama