Tvůrci LoL obžalováni za diskriminaci žen
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Tvůrci LoL obžalováni za diskriminaci žen

Tvůrci LoL obžalováni za diskriminaci žen

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

7. 11. 2018 16:00 26
Reklama

Americké Riot Games pravděpodobně všichni známe jako vývojáře stále extrémně populární MOBA hry League of Legends. Jak ale v poslední době vyplouvá na povrch, brzy je možná poznáme i jako odsouzenou stranu ve sporu, týkajícím se diskriminace žen na pracovišti.

Za žalobou stojí dvě osoby – bývalá zaměstnankyně Riotu, Jessica Negronová, a stávající zaměstnankyně, Melanie McCrackenová. Obě hlásají, že studio porušilo Californský zákon o rovné mzdě, a také zákon o genderové diskriminaci.

„Podobně jako spoustě dalších ženských zaměstnankyň Riot Games, i žalobkyním byla odepřena rovná mzda, a v důsledku jejich pohlaví došlo k potlačení jejich kariérního růstu. Jejich pracovní podmínky navíc byly negativně ovlivněny soustavným sexuálním obtěžováním, nevhodným chováním a předsudky, vyplívajícími z nepřátelského pracovního prostředí k ženám.“

Tak zní samotná žaloba, přičemž z dřívějšího šetření, na kterém se mj. podílel i server Kotaku, vyplynulo, že ženám v tomto studiu byl díky jejich pohlaví opravdu znemožněn kariérní postup, přičemž jejich platy neodpovídaly platům mužských zaměstnanců na stejných pozicích. Ačkoliv Riot již na konci srpna reagoval tím, že se bude snažit o nápravu, proti výsledku, kterým je právě žaloba, už toho příliš dělat nemůže.

Společnosti pak nepomohou ani skutky, které Negronová zaznamenala za dobu ve firmě. „Za pouhý jeden měsíc napočítala, že její mužští kolegové více než 500x užili slova „dick“ (vulgárně penis – pozn. redakce). Jeden z jejích nadřízených se pak nechal slyšet, že rozmanitost (pohlavní a kulturní – pozn. redakce) by neměla být ústředním bodem designu jejich her, poněvadž hry jsou posledním bezpečným útočištěm pro náctileté bílé kluky.“

Máme takové tušení, že ani citace od nadřízeného se příslušným soudům rozhodně nebude líbit, Riot Games tak podle všeho čeká poměrně mastná pokuta.

Jak se na situaci díváte vy? Dejte nám vědět v komentářích.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama