Lidé podezírají Famitsu ze zaujatosti vůči DS
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Lidé podezírají Famitsu ze zaujatosti vůči DS

Lidé podezírají Famitsu ze zaujatosti vůči DS

David Plecháček

David Plecháček

12. 11. 2019 11:03 12
Reklama

Všem se nezavděčíte. Hideo Kodžima to moc dobře ví, jeho poslední Death Stranding je tak žánrově vyhraněné, že někteří hovoří dokonce o žánru novém. Nejde ale jen o to, komu se hra líbí a nelíbí, ale i o „kontroverzní“ obsah. Kodžima totiž do hry implementoval spoustu známých tváří, ať už jako poděkování jim, nebo jako překvapení pro samotné hráče. Některé obličeje se mu ale trochu vymstily.

Nebudeme vyjmenovávat všechny postavy, které ve hře figurují. Důležité je, že jich vedle samotného Reeduse, ale i Del Tora, Mikkelsena nebo třeba Léy Seydoux najdeme opravdu hodně. Možná vás napadne, že problematické pojítko vede od Kodžimy k Geoffovi Keghleymu, ale zatím tomu tak není. Na případné výtky zřejmě musíme počkat na The Game Awards. Problémy slavnému autorovi dělají jiní.

Jde především o postavy Hirokazy Hamamury a lišky Neckyho (Necky the Fox). Pokud nejste opravdovými znalci, zřejmě se vám s ničím a nikým neasociují, dost možná ani v Death Stranding. Začněme od Neckyho, Necky je totiž maskotem známého japonského magazínu Famitsu. I Hirokazu Hamamura s Famitsu souvisí, dříve byl jeho šéfredaktorem, dnes už je prezidentem celého vydavatelství Enterbrain, pod nějž spadá.

Vlna kontroverze se zvedla poměrně pomalu, ale v určitém smyslu se nabízí. Death Stranding totiž od Famitsu dostalo hodnocení 40/40 (čtyři recenzenti dávají známku v rozpětí 0 až 10), což není vzhledem k povaze hry možná až tak zvláštní, ale samozřejmě si svět klade otázky, jestli ještě stále mluvíme o nezávislosti, nebo už nikoliv.

Famitsu za celou svou historii od roku 1986 udělilo 26 absolutních hodnocení, naposledy předloni u Dragon Quest XI, a 49 hodnocení 39/40. Absolutního vrcholu nicméně dosáhla hned třikrát série Metal Gear Solid (The Phantom Pain, Peace Walker a Guns of the Patriots). To jen pro úplnost. Death Stranding je mimochodem první hrou vydávanou společností Sony, která se této pocty dočkala.

Kodžima samozřejmě nebude chybět ani na již zmíněném The Game Awards. Uvidíme, jak svět zareaguje, pokud mu Keighley předá herního Oscara, pravděpodobně ne jen jednou. Někteří ale známého redaktora a dnes především moderátora brání. Tvrdí, že věc je odlišná v momentě, kdy Keighley nepíše žádné recenze. Jestli s takovým argumentem souhlasíte či nikoliv, je na vás.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama