Historické okénko - připomeňte si bohatou historii série Age of Empires
i Zdroj: Hrej.cz
Témata Článek Historické okénko - připomeňte si bohatou historii série Age of Empires

Historické okénko - připomeňte si bohatou historii série Age of Empires | Kapitola 5

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

28. 10. 2021 20:05

Seznam kapitol

1. INTERAKTIVNÍ DĚJINY 2. STŘEDOVĚK NESKONČIL 3. MYTOLOGICKÁ ODBOČKA 4. DOBÝVÁME AMERIKU 5. MMO KOMIKS

Age of Empires je tu s námi bez jednoho roku už čtvrt století. Král v žánru historických real-time strategií se nesmazatelně zapsal do herní historie, s ohledem na kvality posledního dílu se navíc zdá, že ho o pomyslnou korunu jen tak někdo nepřipraví. Pojďme si tedy připomenout ty nejdůležitější přírůstky v této bohaté sérii.

Reklama

AGE OF EMPIRES ONLINE (2011)

Posledním větším přírůstkem, pokud nepočítáme úplně čerstvou čtyřku, je další spin-off v podobě komiksového Age of Empires Online. Ten už ale nespadal pod křídla Ensemble Studios, v roce 2011 totiž už dávno neexistuje. S vývojem začal tým Robot Entertainment (který téměř z poloviny tvořily bývalí vývojáři z Ensemble), otěže následně kvůli komplikacím převzali vývojáři z Gas Powered Games. Free-to-play odbočka vyšla v roce 2011, vydělávat měla na mikrotransakcích, které odemykaly prémiové předměty, národy ale také úkoly.

Jádro hry odpovídalo předchozím dílům, na něj se pak nabalovaly další mechanismy vycházející z MMO podstaty celého projektu. Hlavní město (podobné systému domovského města z trojky) si žije svým vlastním životem, i když je hráč zrovna offline, nechybí možnost výroby předmětů a jejich obchodování s dalšími hráči. Krom PvP bitev se dobyvatelé mohli potkat i v kooperaci a společně splnit některý z připravených úkolů.

Zatímco grafika a možnost kooperace byly vítány, z mikrotransakcí už nikdo nadšený nebyl. V roce 2012 hra vyšla i na Steamu, při této příležitosti došlo také ke snížení cen, což předznamenávalo konec tohoto modelu, následně bylo možné odemknout prémiový obsah za body získané hraním. O rok později ale Microsoft úplně vypnul servery.

A jak je na tom poslední Age of Empires? To už si můžete ověřit v naší recenzi. Rovnou ale můžeme prozradit, že se čtyřka povedla. Studia World’s Edge a Relic Entertainment si navíc dala práci s optimalizací, hra tedy běží i na starších sestavách, dokonce si vystačí i s integrovanou grafickou kartou. Autoři si totiž moc dobře uvědomují, jakou má značka sílu a kolik fanoušků za těch let nasbírala. Zdá se, že má série skvěle našlápnuto i do budoucna.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama