Emerald City Confidential Článek Indie Koktejl: Fotbalovo-hudební mojito

Indie Koktejl: Fotbalovo-hudební mojito

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

8. 3. 2009 23:48 1
Reklama

Zatímco ve světových ekonomikách řádí finanční krize, jež sráží na kolena i takové velikány, jako je koncern General Motors, svět nezávislých her prožívá pravý opak. Doba, kterou právě procházíme, je totiž ne nadarmo označována za zlatý věk indie her, nicméně většina hráčské populace stále vidí pouze ty nejlepší z nejlepších: World of Goo, Braid, Audiosurf, Crayon Physics Deluxe, … Pro ty z vás, kdo by se chtěli v nezávislém světě orientovat o něco podrobněji, je připraven další nezávislý koktejl, tentokráte namíchaný z rovné trojice titulů. Na své si přijdou fanoušci sportu, pohádkových adventur, ale i vážné hudby. Takže, protřepat, nemíchat, a hlavně – až do dna!

New Star Soccer 4

Zatímco na komerční scéně se o krále fotbalových simulací stále bojuje mezi sériemi FIFA a Pro Evolution Soccer, indie scéna má co se týče kopané už nějaký ten pátek jasno. První z nyní již čtyřčlenné rodiny New Star Soccer her vyšel před šesti lety, v roce 2003, a předvedl něco, o čem si komerční bratříčci mohli nechat jenom zdát – simulaci kariéry jednoho jediného fotbalisty. Pravda, pánům v EA Sports a v Konami neunikl úspěch NSS, a tak vznikly módy jako Be a Pro či Become a Legend, jenže… Originál je pouze jeden, a tak komplexní zpracování, jako nabízí NSS, nikde jinde nenajdeme.

Už bylo uvedeno, že největší devizou New Star Soccer her je jejich komplexnost, to samé platí i pro aktuální díl, a to v míře vrchovaté. Na počátku si sice lze vybrat, zda začít s kariérou od píky či zda se vtělit do nějakého stadiony protřelého čutálisty, ale není nad to vypiplat si svého vlastního ne fotbalistu, ale člověka s povoláním hráče kopané. NSS4 totiž nesází pouze na dění na zeleném pažitu, nýbrž klade velký důraz i na osobní život, kde je třeba se starat o přátele, navštěvovat přítelkyni, komunikovat s médii, vymýšlet programy na trávení večerů atp. Pohoda v osobním životě se totiž velmi zřetelně projeví i na formě fotbalisty, a tak když vše klape, jde kariéra jako po másle, nastanou-li např. problémy s přítelkyní, klesne hráčova výkonnost a po několika zápasech začne zahřívat lavičku a čekat na svou další šanci. Provázanost událostí v životě a na stadionu je až neskutečně reálná, což by mohlo ukázat všem škarohlídům tvrdícím „bereš královský plat, tak se snaž!,“ že život vrcholového sportovce není procházka růžovým sadem.

Samozřejmě nic není bez much a ani nový New Star Soccer, vylepšit by se rozhodně dalo grafické zpracování, které sice konečně přešlo do 3D, ale jeho strohost by někomu mohla vadit. Stejně tak třeba nemožnost nastavit délku zápasu nebo dlouhé loadingy, ale to jsou jen malé vady na kráse jinak velmi zábavného a kvalitního simulátoru života vrcholového fotbalisty.

Autor: New Star Games
Hodnocení redakce: 9/10
Hratelná demoverze

Emerald City Confidential

Kouzelná země Oz se opět probouzí k životu, tentokráte v roztomilé casual point’n‘click adventuře Emerald City Confidental, jež vytvořilo zkušené studio Wadjet Eye Games pod záštitou ještě zkušenějšího distributora PlayFirst. Příběh se točí kolem Petry, hlavní detektivky ze země Oz, která se vydá po stopách případu zmizelé osoby. Jenže, jak už to v podobných příbězích bývá, nic není tak jednoduché, jak se zdá, a tak se z původně banálního případu vyklube zamotaný propletenec špinavých činností místního podsvětí. Je minimálně zajímavé pozorovat, kterak se i z kladných hrdinů původního příběhu stávají lidé s temnou minulostí, jejichž myšlenky rozhodně nemají barvu bílé lilie, ale spíše toho nejpichlavějšího ze všech bodláků.

Emerald City Confidental není určen výhradně fanouškům žánru, ale spíše začínajícím adventuristům, kteří ještě nemají tolik zkušeností s vyšší složitostí hádanek. Obtížnějších puzzlů bychom našli minimum, těch opravdu těžkých se pak tvůrci vyvarovali zcela. Tento fakt, spolu třeba s umístěním speciálního místa s cedulí Gump, která slouží jako taxi přenášející Petru do jiných lokací, jen podtrhuje zaměření na nováčky v žánru. Poutavé je i audiovizuální zpracování, z něhož bych nejvíce vyzdvihl dabing, jemuž by slušel přívlastek profesionální. Emerald City Confidental lze doporučit všem, kdo mají rádi příběh o čaroději ze země Oz a poutavě vyprávěné point’n’click adventury.

Autor: Wadjet Eye Games
Hodnocení redakce: 7/10
Hratelná demoverze

Musaic Box

Narozeninové překvapení může vypadat všelijak, dědeček hlavní postavy v logické hříčce Musaic Box si ale připravil obzvlášť zajímavý a tajuplný dárek. Po příchodu do jeho domu sice zjistíte, že se staroušek kamsi vypařil, zanechav na stole záhadnou zdobenou truhlici. Po bližším prozkoumání vyjde najevo, že slouží ke skládání různě roztroušených skladeb zpět do původního znění. Ty je ale potřeba nejprve nalézt, a tak procházíte místnost po místnosti, zkoumáte kdejaká zákoutí a snažíte se vyštrachat pečlivě poschovávané papírky s roztrhaným notovým zápisem. Na první pohled by tak Musaic Box mohl připomínat známé Mystery Case Files a popravdě se i fáze hledání s tímto konceptem zcela ztotožňuje. To pravé kouzlo hudebně-logické hříčky nicméně přichází ve chvíli, kdy vás hra vyzve ke složení roztroušených částí skladby dohromady.

Do puzzle různých tvarů je pak třeba vyskládat roztroušené kameny, které jsou ale rozděleny podle barev na party jednotlivých hudebních nástrojů. Platí přitom obecné pravidlo, že v danou chvíli může nástroj hrát pouze jednu část, takže vícero stejně barevných kamenů nad sebou znamená zcela jistě chybně poskládanou skladbu. Možná si říkáte, proč využívat barev, když jde především o puzzle založené na poslechu roztroušených částí hudby a jeho následném seskupení, jenže tento postup lze pro lidi bez hudebního sluchu využít pouze pro základní melodii, vše ostatní bývá čistá matematika. A mnohdy se dokonce musíte obejít bez hrubé předlohy, v tuto chvíli už je vše pouze a jen na logice barev…

Dvojice herních módů přináší pro Musaic Box i dvojí metr hodnocení. Jednak zde máme sice na pohled pěkné, jinak ale poměrně nudné hledání papírků ve stylu Mystery Case Files, jednak hlavní tahák, nápadité hudební puzzle, které autorům vyneslo i nominace na dvojici cen na letošním ročníku festivalu IGF. Do konce se dá bez větších problémů dostat za dvě hodinky, což nutí k zamyšlení, zda se autoři neměli pokusit vytvořit vícero módů nebo alespoň přidat více hudebních skladeb.

Autor: KranX Productions
Hodnocení redakce: 7/10
Hratelná demoverze

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama