Satazius Článek Indie koktejl: potrapte svou hlavu

Indie koktejl: potrapte svou hlavu

Vladislav Burian

Vladislav Burian

4. 2. 2012 23:00
Reklama

Ani v roce 2012 jsme nezapomněli na váš oblíbený seriál Indie koktejl, v němž vám představujeme nejzajímavější kousky nezávislé scény za poslední týdny. Tentokrát náš výběr obsahuje především logické tituly (English Country Tune, trošku arkádový AVSEQ a puzzle plošinovku Pitiri 1977), takže necháváte-li při hraní rádi pracovat i mozek, dnes si jistě přijdete na své. A pokud snad budete mít přemýšlení dost, můžete nakopat pár vesmírných zadnic v povedeném shoot 'em up počinu Satazius.

Satazius

Vzpomínáte-li se slzou v oku na minulost, kdy jste ve hrách ze své raketky proháněli vesmírný šmejd, jenž nedal ani chvíli oddechnout vašim zbraním a štítům, pak právě vás by měl Satazius zaujmout. Tříčlenná grupa Astro Port svou novinku připravila v tradiční shoot 'em podobě, navíc v retro zpracování připomínajícím dnes již legendární hry na platformě (S)NES. Ostatně dalo se od Astro Port (po titulech jako Gigantic Army nebo Armed Seven) čekat něco jiného?

Je rok 2051 a vy musíte bojovat proti mimozemské verbeži, tentokrát pirátům. Do rukou se vám dostává jediný vesmírný koráb, jehož základní koncept si však můžete upravit k obrazu svému. Na zbraně jsou zde totiž čtyři sloty, přičemž je na vás, jak je osadíte. Vedle kulometu a raket můžete nahánět hrůzu třeba za pomoci laseru. Následné okamžiky se odehrávají už podle dobře známého scénáře. Objevujete se ve stísněných prostorách, přičemž ze všech stran po vás jdou nepřátelé nejrůznější podoby. Od těch prťavých, s nimiž žádná velká práce není, až po obrovské plechové cvalíky.

Pokud očekáváte léty osvědčenou hratelnost, Satazius vás nezklame, ba naopak. Čekáte-li ale něco nového, zklamáni dost možná trochu budete. I když se říká, že do dobrého a fungujícího se nemá sahat, byť minimální progres by jistě neuškodil. Za šest EUR tak dostanete prakticky to samé, co v obdobných titulech, tentokrát však v takřka bezchybné podobě. Á la 16-bitová grafika je povedená, pouze soundtrack se po čase zprotiví.

Autor: Astro Port
Cena: 5,99 EUR
Web:www.satazius.com
Demo:STEAM (napravo "stáhnout demo")
Hodnocení: 7/10

Pitiri 1977

Druhou hříčkou v našem přehledu je nádherně vypadající, ruční grafikou se pyšnící plošinovka s prvky puzzle a adventurního žánru. Pitiri 1977 se hraje jako interaktivní pohádka, a proto zde naleznete chytlavý (nikterak však složitý) příběh, nadpřirozeno i fantaskní scenérie.

V úvodním intru vám, chlapci jménem Eli, zvláštní tvor podobný krabovi unese mladšího bratříčka jménem Sammy. Na vás tedy je, abyste se vydali do světa a svého sourozence zachránili. Po překročení zdí domu a překonání dlouhé skluzavky, což je jakási hranice mezi reálným a utopickým světem, se dostáváte do míst robotů a nadpřirozených stvoření. Jde o lokace s netradiční vegetací, plné trubkovitého systému chodeb, velkých větráků a tak dále, jež mnohdy překonáte pouze za pomoci kouzelných schopností. Těch postupně nabudete pět, přičemž nechybí mezi nimi třeba telekineze či proměnění se v malou kuličku, která se dostane do skoro každé skulinky. A navštívíte i podvodní exteriéry!

Hratelnost Pitiri 1977 staví hlavně na přeskakování z místa na místo a také na řešení jednoduchých hádanek. Zásadnějším mínusem jsou občasné zákysy, kdy sice tušíte co udělat, ale nevíte jak. Jinak je obtížnost vcelku snadná, ovládání primitivní, takže si počin užijí i hráči mladšího věku.

Autor: Ilikescifi Games
Cena: 4,99 EUR
Web:www.pitirigame.tk
Demo:download! (představuje pouze jeden level, bez úkolů)
Hodnocení: 7/10

AVSEQ

Přestaly vás už bavit všechny ty logické hříčky, jež stavějí na pár základních konceptech, a rozdíl mezi nimi je leda jen v unikátním audiovizuálním hábitu a názvu? Příkladem budiž model spoj tři, jenž se poslední měsíce rozšiřuje rychlostí epidemie. Pak zrovna vás může zaujmout indie novinka z logicko-hudebního šuplíku, honosící se názvem AVSEQ (zkratka pro Audio Visual Sequencer). Spojování se sice nevyhnete, ale …

Základním předpokladem je, že vám nevadí abstraktní prostředí. Náplní počinu je totiž tvorba hudby, která není pouze slyšet, ale i vidět. To se děje seskládáváním krátkých smyček. Samotná hratelnost staví na tom, že myší spojujete seshora dolů padající takzvané atomy. Nelze to pochopitelně dělat dle libosti. Pravidla dovolují řetězit jen některé varianty, především ty stejné barvy. Využít jde i neutrální či všelijak podpůrné prvky. Obrazovka se však rychle plní, a proto musíte postupovat rychle a důkladně, abyste požadovaný počet kombinací skutečně dokázali zkomponovat. Jestliže vám budou stavební kousky padat na spodní okraj obrazovky, zkusíte si rozehranou úroveň od začátku.

Největší plus AVSEQ tkví ve spojení netradiční hratelnosti a hudebního prvku. Jak sami vývojáři vypočítali, nemůže se vlastně stát, abyste hráli dvakrát to samé. Každá z úrovní má totiž 2,2300745198530623×10 ^ 43 hypotetických podob! Škoda proto, že pokulhává zábavnost. Po pár levelech prvotního nadšení se sklikávání atomů stává spíše rutinou.

Autor: Big Robot
Cena: 5 USD
Web:www.big-robot.com
Demo:download! (k dispozici dva levely)
Hodnocení: 6/10

English Country Tune

Do čtveřice našeho indie koktejlu jsme nakonec zařadili další logický počin, tentokrát od Increpare Games. A mnoha prvky se podobá předešlému AVSEQ – žánrem, abstrakčností i poměrně neortodoxním konceptem. Podstatou English Country Tune je totiž řešení řady rébusů, kdy musíte dostat jednotlivé prvky přes řadu překážek na svá místa.

Pokud překousnete poměrně primitivní grafiku včetně modelů, nic víc už by vás nepříjemně překvapit nemělo. Kouzlo English Country Tune je totiž v hratelnosti, která vás s postupně se zvyšující obtížnosti žene stále kupředu. Zatímco zpočátku přesunujete pouze pár objektů do svých chlívků na shora viděné obrazovce, postupně se dostanete do úrovní s 3D modely. Hra tak nabírá na otáčkách, neboť se naskýtá více možností, jak daný rébus řešit. Vy ovládáte jakousi modrou destičku, s níž se pohybujete po čtverečkových políčkách. V reálu to vypadá třeba tak, že musíte dostat tři kolečka do klícek, přičemž seknout se o nějaký roh v členitém prostředí není vůbec těžké. Od nesnesitelné obtížnosti naštěstí chrání možnost vzít svůj krok zpět.

Pokud aspoň trochu rádi trápíte svou šedou kůru mozkovou, tenhle počin si nenechte ujít. A to i přes slabší vizuální kabátek, jenž může zpočátku odrazovat.

Autor: Increpare Games
Cena: 9,99 USD
Web:www.increpare.com
Demo:download!
Hodnocení: 8/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama