Chrono Rage Článek Indie koktejl - pro každého něco

Indie koktejl - pro každého něco

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

5. 2. 2011 23:55 3
Reklama

Je to neuvěřitelné, udělal jsem si malou statistiku počtu nezávislých koktejlů, které vyšly u nás na Hrej.cz, a dnes máme před sebou malé jubileum. Nebudete tomu věřit, ale tento koktejl už je šestnáctý v pořadí! Nádherná shoda náhod, člověk se jednou podívá, kolik koktejlů jsme již vydali, a vyjde mu tak pěkně kulaté číslo… A protože šestnáct je dvě na čtvrtou, přichystali jsme pro vás do tohoto jubilejního dílu rovnou čtveřici nezávislých pecek, jež by neměly uniknout vaší pozornosti.

Angry Birds

Představte si svět, ve kterém žijí pouze prasata a ptáci. Prasata zde představují civilizaci neustále nenažraných jedinců, kteří jednoho krásného dne dostanou chuť na vaječnou omeletu. Jenomže vajíčka v tomto fiktivním světě nejsou surovinou běžně dostupnou, neboť je snášejí pouze jedinci z ptačí civilizace, která nevidí ráda, když si někdo snaží z jejich potenciálních potomků dělat večeři. A tak když se jednoho krásného dne podaří prasatům vajíčka ukrást, ptáci se rozzlobí a vydají se do protiútoku. Příběh možná pro někoho stupidní, možná infantilní, ale pro nezávislou hru Angry Birds zcela dostačující. Možná už jste o ní před časem slyšeli a divíte se, proč ji do koktejlu zařazujeme až teď. Je to z důvodu, že dříve se jednalo o hříčku na mobilní telefony, tvůrci z Rovia se ale po velkém úspěchu rozhodli atakovat i monitory a displeje počítačů.

Hráč se dostane do role generála ptačí armády, která má za úkol navrátit vejce zpátky domů. A aby to bylo zábavnější, používá k likvidaci nepřátel živé střely, tj. jedince ze svých řad se sebevražednými sklony. Ti se vrhnou do obřího praku a nechají se vystřelit směrem k zabarikádovaným prasatům, aby zde udělali takovou neplechu, jež zabije co nejvíce prasat. A aby to bylo zábavnější, má každý kamikadze opeřenec jinou vlastnost – jeden se v letu rozdělí na tři menší, jiný po dopadu vybouchne. Ten nejultimátnější v letu vyšle ničivé vejce, jež vybouchne a natropí prasatům solidní problémy. Převod Angry Birds na osobní počítače se nenese v duchu nějakých velkých změn, ba naopak, drží se zavedených standardů a dělá to velmi dobře. Ostatně, o tom svědčí i zábavnost a s ní spojená návykovost titulu, prakticky okamžitě se vryje pod kůži a jen tak nepustí. Angry Birds běží až ve fullHD grafice, což není na škodu, opeřenci vypadají ještě roztomileji než dříve. Jediný zádrhel je přesnost v ovládání, jakkoli je myš super zařízení, nemohl jsem se zbavit dojmu, že si pánové z Rovia moc nedělali hlavu s optimalizací. Nejde o nic zásadního, ale jsou chvíle, kdy ovládání praku působí poměrně toporně. I tak jsou Angry Birds kvalitním kouskem, který jakmile chytne, tak už jen tak nepustí…

Hodnocení hry: 7/10
Výrobce: Rovio
Hratelná demoverze není k dispozici

Chrono Rage

Druhá složka dnes namíchaného koktejlu se nese v duchu tradičního žánru v setsakra moderním kabátku. Chrono Ragepatří mezi Shoot’em upy, konkrétně mezi to nejlepší, co si pod tímto slovem dokážete představit. Tvůrci se totiž pokusili dostat do vymazlené grafiky dodat špetku oldschool feelingu, k čemuž využili základního stavebního kamene rastru – pixelu. Za starých časů, kdy měly ještě displeje rozlišení dva na tři, byly počítačové hry nádherně hranaté, což už vidíme pouze u retro předělávek. Ale zpět ke Chrono Rage, hráč se ujme role pilota malé raketové lodi, jež prolétá kolem jakéhosi pixelového víru. Z něj každou chvíli vyletí salva čtverečků, které se zformují do skupiny protivníku podobných například těm ze Space Invaders. To ale není jediné, co nastoluje onen pixelový retro feeling, dalším elementem je destrukce protivníků – při každém zásahu z nepřátel odpadne několik pixelů, takže se doslova rozpadají před očima, nádhera. Připočtěte si k tomu všemu parádní ozvučení a dostanete titul, na nějž je doslova radost pohledět.

Grafika ale není to hlavní, co dělá hru kvalitní, i když tomu v případě Chrono Rage hodně napomáhá. Tvůrci z Anima Games se navíc pokusili vymyslet nový pohled na téma počet životů. Tentokráte se nemusíte strachovat, že už máte v zásobě pouze jeden život a musíte si dávat pozor, kdepak. Na začátku úrovně vám hra dá k dispozici časový limit, přičemž při smrti z něj půlminutku odečte. Možná to vypadá nenápadně, ale toto vylepšení považuji osobně za jeden z nejlepších nápadů na poli žánru shoot’em up, a je jedno, jestli jej v Anima Games vymysleli sami nebo zda se někde inspirovali. V praxi je totiž zcela jedno, jak se k úrovni postavíte. Můžete být opatrní a vše v klidu vystřílet, anebo riskovat, a pokud náhodou zemřete, je o důvod více se snažit. Kdo by však čekal ještě výraznější zpestření hratelnosti v podobě power-upů, bude zklamán. Chrono Rage nabízí pouze perfektní bullet time a zvyšování frekvence střel, nic víc, nic míň. I tak se ale jedná o titul hodný doporučení, za což gratuluje jak parádní grafice, tak i skvělému bullet-timu.

Hodnocení hry: 8/10
Výrobce: Anima Games
Hratelná demoverze

SpaceChem

Směřujeme dále, třetí kousek z dnešní nabídky představuje poněkud netradiční logickou hříčku, v níž se hráč něco přiučí chemii. Ano, chemii, tomu předmětu, který většina z nás na gymnáziu nebo střední škole nesnášela. Patřil jsem do stejné skupiny studentů, ale nyní mám dojem, že za to mohla naše chemikářka, neboťSpaceChem ve mne odhalil skryté vlohy pro uspořádávání chemických reaktorů, práci s vazbami molekul, atp. Po hráči se v každé úrovni chce něco jiného – tu rozdělit molekuly metanu a kyslíku a ze vzniklých atomů vytvořit nové sloučeniny, jindy zase poskládat za sebe tři reaktory a modifikovat jejich obsah tak, aby postupně ze dvou vstupů dostat dva naprosto rozdílné výstupy.

Možná to zní složitě a ano, chvíli trvá, než do složitého ovládání proniknete. Ale jakmile se vám to podaří, proniknete do kouzla absolutně geniální záležitosti, která naprosto brutálně procvičí vaší mozkovou kůru. Zpočátku pochopením ovládání, posléze i samotnými úrovněmi. Zde musím připomenout, že prakticky pro každý nový úkol je nutné od píky promyslet a že tedy nelze recyklovat naučené postupy. Ano, lze uplatnit zkušenosti, ale to je tak vše – i když si uložíte generátory z předchozích kol, většinou je pro další použití stejně musíte modifikovat. Potřebujete informaci? Pomůže periodická tabulka prvků. Super, paráda, výtečně, SpaceChem dokazuje, že i chemie může být výborná zábava. Jedno však musím zkritizovat, pro postup do dalšího kola je téměř výhradně nutné dokončit kolo předchozí. Tvůrci totiž nezapracovali žádnou regulaci obtížnosti, což ze SpaceChem může tu a tam udělat velmi frustrující záležitost, jakmile se dostanete do záseku. Tuto unikátní puzzle hru bych tak doporučil pouze hardcore harcovníkům, nic pro casual hráče.

Hodnocení hry: 7/10
Výrobce: Zachtronics Industries
Hratelná demoverze

Mystery Case Files 13th Skull

Blížíme se k závěru, už jsme tu měli zábavnou casual arkádu, akční shoot’em up a logickou puzzle hru. Aby byl dnešní koktejl vyvážený, chybí snad jen detektivka, kterou je bezesporu sedmé pokračování série Mystery Case Files, tentokrát s podtitulem 13th Skull. Tato tradiční série, jež si zakládá na vyhledávání skrytých objektů a s tím spojený pixelhunting, se tentokráte velmi pochlapila. Kvalitní příběh, hutná atmosféra, tu a tam nějaký duch nebo prapodivný domovník, to jsou jen některé body, které by vás mohly zaujmout. Vše přitom zpočátku vypadá tak obyčejně, jistá rodina si pořídila dům na samotě kdesi v mokřadech v Louisianě. Krátce po přistěhování však zmizí manžel a otec Marcus, což vám, detektivovi, v plačkách vypráví jeho žena. Ale jak už tomu v obdobně laděných titulech bývá, nic není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Marcus totiž nezmizel cestou z hospody, ale během čtení pohádky na dobrou noc své dceři. Příběh 13th Skull se postupně zamotává, musíte zjistit, kdo hovoří pravdu a kdo lže. A tentokráte nemluvím o nějakých obyčejných dialozích, ať už nedejbože pouze psaných, anebo ztvárněných počítačovou grafikou s dabingem. Tvůrci z Big Fish Games se s tím totiž nemažou, veškeré rozhovory jsou hrané a úchvatně zapadají do celého herního prostředí. Nebudu už déle polemizovat, pouze bych se dostal k popisování dějové linie, čímž bych vás připravil o skvělý herní zážitek. Dámy a pánové, sedmé pokračování Mystery Case Files je vynikající hrou hodnou doporučení, děkuji za pozornost.

Hodnocení hry: 8/10
Výrobce: Big Fish Games
Hratelná demoverze

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama