Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers 2013 Recenze Magic: The Gathering – Duels of the Planeswalkers 2013

Magic: The Gathering – Duels of the Planeswalkers 2013

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

3. 7. 2012 22:54 2
Reklama

Nač chodit okolo horké kaše – ano, ani v Duels of the Planeswalkers 2013, třetímu ročníku videohry postavené na pravidlech a využívající kartiček Magic: The Gathering, si hráči nebudou moci postavit vlastní balík. V příběhové kampani i dalších navazujících módech si odemykají předsestavené balíčky, které je možné pouze upravovat ziskem bonusových karet, řeší hádanky a vedou více či méně šílené bitvy s více soupeři nebo v některém z nových módů. Nač chodit okolo kaše, zvláště když pomalu začíná vychládat do poživatelného stavu – ano, stejně jako původní Duels a verze 2012 je i letošní ročník Planeswalkers mimořádně chytlavou záležitostí. Na první pohled se svému předchůdci podobá jako vejce vejci, ale tak jako není Bílek a Michal, i tady pozorné oko odhalí řadu změn. A vesměs k lepšímu!

Tapni si ho! Smažím do tebe blesky! Kántruju!

Devadesát procent zábavnosti pochopitelně tvoří léta cizelovaná pravidla Magicu. Dva čarodějové se utkávají s náhodně smíchanými balíčky, získávají magickou energii z postupně vykládaných zemí a vyvolávají kouzla či povolávají příšery pěti různých barev. Agresivní červené oponuje záludná modrá, čistá bílá, nekromantická černá a přírodní zelená. Propracovaný herní systém, kdy se hráči střídají v tazích, jež mají své fáze, a který zamotává zejména obří množství schopností příšer a efektů kouzel může být pro začátečníky náročný na pochopení. Duels of the Planeswalkers 2013 ale dělají dobrou práci: obsahují přehledný a inteligentní tutorial. Navíc je možné si nechat ve hře zapnuté tipy a na nízkou obtížnost i hinty, jakou použít kartu či schopnost. A velkou měrou hráče vychovávají ke správné strategické zdatnosti i samy úkoly.

Už v hlavní kampani totiž narazí jak na klasické bitvy se strážci a konkurenčními planeswalkery, tak i na speciální úkoly. Mezi nimi jsou novinkou takzvané "encounters" – setkání s velmi jednostrannými balíky, které vykládají karty v předem odhadnutelném sledu. Například balík zelených příšer prostě valí čím dál silnější lesní monstra, hráči potkají i černý balík snažící se vyházet soupeři z ruky všechny karty a pak oživit pod vlastní nadvládou monstra z jeho hřbitova. Každé takové setkání přesvědčí hráče o pestrosti taktik a možností, které Magic poskytuje, a zároveň ho v něčem poučí: jak hrát na zakazovací modrý balík, jak se bránit artefaktům, či co dělat s rychlým paklem bílých rytířů.

Máš jeden život a šije do tebe upír. Co uděláš?

Ze standardní sestavy módů z minulého ročníku nechybí v Planeswalkers ani výzvy. Mimořádně zábavné hádanky, kdy má hráč za úkol během tahu či dvou zvrátit zdánlivě rozhodnutou bitvu, zároveň ještě lépe přispívají k pochopení provázanosti efektů karet. Poněkud šílenou novinkou je mód Planechase, v němž ještě šestistěnná kostka vyvolává globální kouzla. A ta jsou mnohdy ničivá: -2/-2 pro všechny potvory, co neumějí létat? Počkat, není to polovina mé armády? Zoufalý hráč si hodí kostkou, jenže přijde kouzlo, které situaci zase úplně zvrátí... Při hraní Planechase odpadá plánování – není to zkrátka možné a výsledky mají punc nadpolovičního vlivu náhody. Ale někdy je to docela zábava.

Samozřejmostí je solidní sestava online režimů.S lidskými soupeři si lze vyzkoušet klasické bitvy (asi nejzábavnější) i právě variantu Planechase, Two-Headed Giant (kdy proti sobě bojují dvoučlenné týmy) a porovnat se s ostatními ve vylepšených leaderboardech. A přestože právě zde vystupuje nejcitelněji jako zápor nemožnost vytvořit si úplně vlastní balíček, autorům se povedlo zachovat pestrost strategií – mezi balíky nechybí jednostranné a jednobarevné strategie, ale i komplexní dvou či tříbarevné balíky, balík zaměřený na artefakty a enchantmenty, balík, který si hraje s hřbitovem, a další lahůdky.

Při přihlédnutí k příznivé ceně necelých deseti eur na Steamu jsou tak Duels of the Planeswalkers 2013 vynikající volbou pro Magic-začátečníky, ale i ty, kdo už předchozí díly vlastní. Zase o něco lepší AI, pár nových módů a bytelnější online režim... autoři určitě mohli být i odvážnější, ale drží se úspěšného konceptu. A těžko jim něco vytýkat, když i tahle recenze vzniká doslova a do písmene za pět minut dvanáct. Důvod? Ještě jedna challenge a půjdu psát. Ale vážně!

Kruci, ještě verdikt. Ale je vůbec potřeba? Čekal snad někdo, že bude Tomus házet špínu na Magicy?

No dobře, dopíšu ho. Magicu a krupicové kaši zdar!

Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers 2013
Windows PC

Verdikt

Stále stejně chytlavá strategie vycházející z Magic: The Gathering, která přináší pár příjemných novinek a osvědčenou hratelnost za příznivou cenu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama