Někteří klíčoví vývojáři Disco Elysium odešli ze studia "nedobrovolně". Zprávu přináší jeho spoluzakladatel
i Zdroj: ZA/UM
Disco Elysium Novinka Někteří klíčoví vývojáři Disco Elysium odešli ze studia "nedobrovolně". Zprávu přináší jeho spoluzakladatel

Někteří klíčoví vývojáři Disco Elysium odešli ze studia "nedobrovolně". Zprávu přináší jeho spoluzakladatel

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

2. 10. 2022 09:58

Vývojářskou společnost stojící za Disco Elysium, ZA/UM, měla při vývoji chystaného pokračování, dát nucené sbohem několika klíčovým vývojářům. Nezávislá vývojářská skupina, které se svou hrou prorazila v roce 2019, měla podle spoluzakladatele Martina Luigy nechat odejít hlavního scénáristu a designéra Roberta Kurvitze, scénáristku Helen Hindpereovou a vedoucího art designu Aleksandera Rostova.

Reklama

  • Spoluzakladatel vývojářského studia ZA/UM oznámil, že v loňském roce došlo k nucenému odchodu některých jeho kolegů

Luiga postřeh sdílel na portálu Medium, kde uvedl, že všichni zmínění členové nepracovali v ZA/UM už od konce minulého roku a že jejich odchod nebyl „dobrovolný“. Podle dalších slov to vypadá, že jistou vinu přikládá hlavně investorům společnosti ZA/UM, stejně jako je z určité stránky viní ze změny charakteru studia. 

„Představte si kleptomana. Avšak místo toho, aby kradli něco, jako jsou, řekněme, lízátka, budou mít zájem manipulovat desítkami lidí, aby nakonec okrádali i sebe navzájem, protože jsou náhodou velmi zdatní v tomto druhu práce. Vždy to dělají, opravdu. Jeden z nich byl například prvním člověkem, který byl odsouzen za investiční podvody v Estonsku. I přesto nicméně nevím, jestli bychom se dokázali obejít bez počáteční investice těchto lidí,“ uvedl v komentáři Luiga.

Luiga, Kurvitz, Hindpereové i Rostov byli podle různých rozhovorů k Disco Elysium historicky esenciální členové kolektivu, ze kterého se nakonec vyklubalo ZA/UM. Zejména Kurvitz a Hindpere byli hnacími silami scénáře Disco Elysium, zatímco Rostovův cit pro umění byl zase hnacím motorem jeho výtvarného stylu.

Pokud jde o další tvorbu, jež má podle posledních zpráv projevit „lásku ke sci-fi a vesmíru“, nezdá se, že by se o ni Luiga obával. V dalším tweetu píše: „že věci s pokračováním jsou ve skutečnosti na dobré cestě,“ ačkoli souběžně přiznává, že si hráči budou muset ještě nějakou dobu čekat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama