Alan Wake Remastered Recenze Recenze Alan Wake Remastered, omlazené verze kultovního příběhu z Bright Falls

Recenze Alan Wake Remastered, omlazené verze kultovního příběhu z Bright Falls | Kapitola 3

David Plecháček

David Plecháček

20. 10. 2021 20:40

Seznam kapitol

1. NÁVRAT SPISOVATELE 2. JE TO JENOM REMASTER 3. PŘEDVEČER

Přichází podzim, doba, kdy je slunečního svitu poskrovnu, spousta lidí se radši zavrtá někam do deky a pustí se do čtení severské detektivky. Ale protože nejsme žádné slečinky a trochu toho podzimu nám nemůže uškodit, namísto knihy vezmeme do rukou ovladače a pustíme si radši videohru. A kdybyste snad pořád prahli po nějaké severské detektivce, Alan Wake vám jednu takovou před deseti lety napsal. Nebo snad... nenapsal?

Reklama

Přiznám se, nejsem největším fanouškem originálu, ale s odstupem času musím přiznat, že rozumím tomu, proč je pro spoustu lidí Alan Wake modlou. Pokud byste chtěli na podobnou věc přijít i vy a ocenit zřejmě nejznámější finské studio vůbec, remaster je skvělou možností. Svou roli sehrává i fakt, že si celou akci užijete ve 4K a především 60 snímcích za sekundu (na PlayStationu 5 i Xboxu Series), k tomu všemu si člověk rád připomene i soundtrack, který je sice nezměněný, ale zato stále famózní, a rázem máte zase o několik důvodů víc, proč na nostalgickou vlnu naskočit. 

PŘEDZVĚST POŘÁDNÉHO POKRAČOVÁNÍ

Troufám si tvrdit, že tím největším důvodem bude brzké oznámení druhého dílu. Ne, nejsem insider a nepřicházím s šokujícím odhalením, ale Remedy relativně nedlouho zpátky koupilo značku zpět od Microsoftu a je jen otázkou času, kdy se vydáme do Bright Falls podruhé. Vsaďte se! Nedořešených momentů má Alan v ošuntělém kabátu hned několik, navíc rozšíření AWE pro Control nabízí spojení i tímto směrem, a já tak vyhlížím každou chvíli nějaké oznámení, z nějž se dozvíme víc. Remaster v tomto směru slouží jako připomenutí toho, o co vlastně před lety šlo, a na co se bude v budoucnu navazovat.

-
i Zdroj: Hrej.cz
-

Pokud si jej pořídíte, budete mít v ruce úplně všechno. Vedle plné hry jsou obsahem i obě rozšíření (na PlayStationu vůbec poprvé), navíc pár slov přihodil i sám Sam Lake, takže se pozorní hráči mohou nabriefovat v předstihu. Jestliže ale máte pocit, že všechno tak nějak stále držíte v paměti, remaster vám extra poznatky bohužel nepřinese. Součástí navíc není ani divočejší spin-off American Nightmare, kdyby si někdo chtěl doplnit vzdělání tímto směrem. Chytit vás musí základní premisa, nadpřirozeno, mystično a styl vyprávění. Podobných her na trhu moc nenajdete (jestli vůbec nějakou), což je nesporný klad pro někoho, kdo se rozhoduje, ale stále si ještě není jistý, jestli by měl těch osm stovek zaplatit nebo ne. Jsme ale zpátky u toho, že to jsou vlastnosti na vrub vývojářům, kteří na hře pracovali před (více než) jedenácti lety. Ti současní, kteří jen vyleštili těch pár zubatých hran, udělali v tomto směru mnohem méně práce, z ostudy kabát si ale v porovnání se svými restauratérskými kolegy z branže neušili. 

Alan Wake
Windows PC
Xbox Xbox 360

Verdikt

Hodnotit Alana Wakea je nesmírně obtížné, protože svých kvalit dosahuje, ale ne zásluhou remasteru. Remaster jako takový trochu brousí hrany, přináší v balíčku obě DLC, hutní atmosféru, ale že by se hra změnila k nepoznání, to se říct nedá. Celek tak působí jako zlatý průměr, ačkoliv má titul od Remedy stále co nabídnout.

Co se nám líbí a nelíbí?

Kostra Alana Wakea drží i po letech.
4K, 60 FPS... i když to bychom od jedenáct let staré hry tak trochu čekali.
Remaster ničím nevybočuje z řady, a nedělá víc, než musí.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama