HROT Recenze Recenze české socialistické doomovky HROT aneb zastřelte si svého Husáka

Recenze české socialistické doomovky HROT aneb zastřelte si svého Husáka

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

18. 5. 2023 21:30 2

Seznam kapitol

1. ZASTŘELTE SI SVÉHO HUSÁKA 2. PADESÁT ODSTÍNŮ HNĚDI

„Jó, tehdy za mých mladých let, to se ještě věci dělaly poctivě, lidi na sebe byli hodnější a vlastně jsme se všichni měli líp!“ Co myslíte, cituji vaše (pra)rodiče a jejich nostalgií alternované vzpomínky, nebo dnešní hráče-čtyřicátníky, podle kterých už hry dávno nejsou tím, čím bývaly kdysi?

Reklama

Ono je to vlastně v podstatě jedno, protože dnes recenzovaný titul by s trochou štěstí mohl potěšit obě jmenované skupiny. HROT jsme si poprvé představili před dvěma lety v předběžném přístupu a už tehdy bylo jasné, že minimálně pro znalce poměrů v Československé socialistické republice a dalších socialismem poznamenaných státech půjde o nezapomenutelný zážitek. Zbývalo tak jen zjistit, jestli zbylé dvě kapitoly dovedou udržet vysokou laťku úvodní epizody „Polib mě Gustave.“


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 16,79 EUR (400 Kč)
  • Na kterých platformách vychází? PC (Steam)
  • Potěší vás v případě, že: S nostalgií v srdci vzpomínáte na doby, kdy vás ve škole či školce nutili běhat dokola s plynovou maskou na hlavě
  • Česká lokalizace: Ano
  • Jak dlouho mi hra vydrží? 10-15 hodin
  • Bude vás bavit, pokud: Máte rádi poctivé retro střílečky
  • Budete nenávidět, pokud: Jste jedním ze 193 817 lidí, kteří ve volbách v roce 2021 z nějakého důvodu volili KSČM
  • Buduj vlast? Posílíš mír!

Mně vlastně nezbývá nic jiného než poslušně zahlásit, že udržely. HROT si totiž stále „jede to svoje“. Snad ještě s větší hrdostí nosí na prsou blyštivý odznak poťouchlé politické satiry, která není v žánru retro stříleček z pohledu první osoby úplně běžná. Vše také citlivě doplňuje dobovými odkazy na československé poměry, popkulturu či ponurou brutalistickou architekturu. Ostatně ve které jiné hře si doplňujete zdraví nerezovým obědníkem, poctivým tukovým rohlíkem či játrovým knedlíčkem?

Jednotlivé levely se potom odehrávají na místech velmi známých, a to zejména Pražanům. Tajemný tvůrce s přezdívkou Spytihněv sice prostředí pravděpodobně nemodeloval s pomocí nejnovějších fotogrammetrických technik, jsem si ovšem jistý, že ať už jste odkudkoliv, minimálně ty nejprofláklejší lokace bezpečně poznáte. A to i navzdory tomu, že jsou vykresleny v záměrně mizerném rozlišení a přetaženy filtrem tak hnědým, že si okamžitě vzpomenete na univerzální školní omáčku, podávanou svého času k 80 % slaných pokrmů ve všech tuzemských jídelnách.

Na Strahově se vždycky dalo jenom pít, dobrý fotbal se tady nikdy nehrál...
i Zdroj: Hrej.cz / Aleš Tihlařík
Na Strahově se vždycky dalo jenom pít, dobrý fotbal se tady nikdy nehrál...
První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama