Skladatelé původní hudby Halo se soudí s Microsoftem, chtějí blokovat vydání seriálu
i Zdroj: Hrej.cz
Halo: Combat Evolved Novinka Skladatelé původní hudby Halo se soudí s Microsoftem, chtějí blokovat vydání seriálu

Skladatelé původní hudby Halo se soudí s Microsoftem, chtějí blokovat vydání seriálu

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

11. 2. 2022 14:42

Server Eurogamer přišel s rozsáhlým příběhem o současných problémech Microsoftu a licencování hudby pro jednu z nejcennějších značek, Halo. Ukázalo se totiž, že se americká společnost už od roku 2020 u soudu pře se skladateli ikonických hudebních podkresů, Martym O’Donnellem a Mikem Salvatorim. Těm údajně už více než 20 let dluží honoráře.

Reklama

  • Marty O’Donnell a Mike Salvatori se soudí s Microsoftem kvůli hudbě Halo
  • Microsoft údajně neplní podmínky smluv a posílá příliš nízké honoráře
  • Navíc s hudbou nenakládá oprávněně
  • Firma si ale stojí za tím, že šlo jen o kontrakt a hudba tak patří Microsoftu

Spor šel oficiálně k soudu v červnu roku 2020, a pokud příští týden neproběhne úspěšně mediace (strany se za pomoci třetí, nezávislé osoby nedohodnou na mimosoudním vyrovnání), spor se přesune přímo do soudní síně.

Přímo dle O’Donnella se dvojice skladatelů dovolává údajných dluhů ze strany Microsoftu už více než deset let. U soudu Microsoft nařkli z celkem šesti přečinů. Celý spor ale provází především nejasnosti. Nejasné je údajně vyjadřování Microsoftu, a nejasný byl i samotný vznik hudby a následného sporu.

O’Donnell se Salvatorim hudbu k Halo, včetně ikonického ústředního motivu, chorálu a dunivých linek, složili už v roce 1999, tedy dva roky před vydáním hry a rok před tím, než studio Bungie přešlo pod křídla Microsoftu. Kámen úrazu spočívá v tom, že O’Donnell hudbu složil a jen licencoval Bungie, což mělo platit i po odkoupení od Microsoftu. Ten ale kontruje, že šlo o práci ve formě kontraktu a právně vzato je autorem hudby sám Microsoft.

O’Donnell uvádí, že v té době ani nebyl zaměstnancem Bungie. Oficiálně byl zaměstnán až v roce 2000, jako ředitel zvuku. Salvatori navíc zůstal nezávislý a fungoval pod společnou záštitou O'Donnell Salvatori Inc.. Jen deset dní po zaměstnání O’Donnella byla akvizice Bungie uzavřena a skladatel se tak najednou stal zaměstnancem Microsoftu. A právě tehdy dle něj začaly problémy.

Skrze nové smlouvy O'Donnell Salvatori Inc. žádala dvacetiprocentní podíl

Na svou novou smlouvu připsal, že je dosud složená hudba pro Halo licencovaná, vlastněná zmíněnou společnou firmou skladatelů, a O’Donnell je jako skladatel chráněn organizací ASCAP. To se zástupcům Microsoftu příliš nelíbilo, autor hudby si ale svůj postoj obhájil. Manažeři ho prý nechali pokračovat ve své práci a oznámili, že licenci “vyřeší později”.

Nesrovnalosti působily problémy i nadále. Tvůrci se snažili řešit například platby umělcům, se kterými v Chicagu živě nahrávali soundtrack, zástupci Microsoftu se ale od situace distancovali do té doby, než bylo potřeba řešit další využití soundtracku včetně separátního vydání nebo licencování pro marketing a reklamní kampaně. Skrze nové smlouvy O'Donnell Salvatori Inc. žádala dvacetiprocentní podíl z dalšího prodeje soundtracku plus čtvrtletní přehledy, které by dokazovaly, kolik peněz v praxi společnost dostala. Microsoft ale prý nikdy žádný výkaz skladatelům neukázal.

O’Donnell prý nechtěl z licencí dělat větší kauzu minimálně po dobu, kdy je zaměstnancem Microsoftu. Studio Bungie se od Microsoftu odtrhlo v roce 2007, sám skladatel ale ve své pozici setrval až do roku 2014. Eurogamer na tomto místě poukazuje na to, že byl i tento odchod značně divoký. I vztah Bungie a O’Donnella musel řešit soud kvůli problémům s neoprávněným nakládáním s prvky z Destiny.

Jádrem problému je nakonec to, že dvojice skladatelů sice během let skutečně dostávala autorské honoráře na čtvrtletní bázi, Microsoft je ale nikdy nepodložil dohodnutými výkazy z prodejů skladeb. Honoráře byly údajně tak nízké, že pokud opravdu tvořily 20 % z výsledné částky, Microsoft si musel vést opravdu bídně. Na číslech se navíc nijak nepodepisoval třeba úspěch remasteru Halo Anniversary.

O’Donnell trvá na tom, že si nesnaží nárokovat vlastnictví hudby Halo, chce ale vyčíslit, kolik peněz z autorských honorářů mu za ta léta Microsoft zamlčel a následně požadovat odškodnění. Vedle toho se skladatelů dotklo, že nebyl jejich vliv nijak reflektován při tvorbě soundtracku pro zatím poslední Halo s podtitulem Infinite, které samozřejmě ikonické melodie stále využívá. Obě jména byste v seznamu autorů a historických odkazů hledali marně.

Problémy se můžou dotknout i v současnosti plánované premiéry seriálového Halo studia Paramount. O’Donnell Eurogameru potvrdil, že se skrze své advokáty chce pokusit zablokovat vydání seriálu na streamovacích platformách, protože ani za něj a jeho marketingovou kampaň nedostává adekvátní náhradu. Premiéra je zatím naplánována na 24. března.

Seriál Halo se představuje v prvním pořádném traileru, fanoušci jsou spokojení, rozpaky budí Cortana
i Zdroj: Paramount

Seriál Halo se představuje v prvním pořádném traileru, fanoušci jsou spokojení, rozpaky budí Cortana

Studio Paramount zveřejnilo první plnotučný trailer k připravovanému seriálovému zpracování Halo. Ten na ploše více než dvou…

31. 1. 2022 11:52
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama