Skryté hry v nehrách - od Dooma v Excelu po surfování v Edgi
i Zdroj: Hrej.cz
Témata Článek Skryté hry v nehrách - od Dooma v Excelu po surfování v Edgi

Skryté hry v nehrách - od Dooma v Excelu po surfování v Edgi | Kapitola 3

Aleš Adam

Aleš Adam

4. 8. 2021 15:15

Seznam kapitol

1. NA POČÁTKU BYLO VEJCE 2. ÉRA MICROSOFTU A MOZILLY 3. GOOGLE & QUO VADIS?

Tento text se věnuje hrám, které jsou ukryté v neherních programech, jako jsou textové či tabulkové editory, mapy, prohlížeče a operační systémy. Tyto skryté hry jsou v podstatě easter eggy, proto se stručně podíváme také na počátky easter eggů jako takových.

Reklama

NOVÝM KRÁLEM JE GOOGLE

Zatímco Microsoft koumal, jak ze svého operačního systému připomínající digitální ementál vyhnat veškerý nadbytečný kód, do popředí se dostal Google a to nejen svými službami a operačními systémy. Převzal rovněž vedoucí roli na poli easter eggů. 

Jedním z prvních takových se stal letecký simulátor zabudovaný přímo do aplikace Google Earth. Hra je k nalezení v hlavní liště programu pod záložkou Nástroje (Tools). K dispozici je pomalejší vrtulový stroj a rychlá stíhačka. Ovládání je krkolomné a zážitek to není zrovna dechberoucí. Model letecké simulace je někde na úrovni práce české poslanecké sněmovny. 

Flight Simulator (Google Earth)
i Zdroj: Hrej.cz
Flight Simulator (Google Earth)

K Označení za krále easter eggů by samozřejmě nestačila jedna blbůstka ukrytá v mapové aplikaci. Google si toho přichystal mnohem více. Celou řadu skrytých obrázků, vzkazů a her během let implementoval do svého operačního systému Android. Ve verzi Android 5.0 Lollipop můžete například najít variaci na hru Flappy Bird, kterou ještě o trochu vylepšili ve verzi systému Android 6.0 Marshmallow. Verze Androidu 7, 8 a 9 bohužel přináší jen neherní easter eggy. Verze 10 se pochlapila a přinesla puzzle hru, The Picross. Výše uvedené záležitosti samozřejmě nejsou nějaké předinstalované aplikace, které spustíte z menu. To by nebyly easter eggy. Naopak je jejich odhalení opět poměrně složité a musíte znát přesný postup. Pozdravy od autorů jsou vždy ukryty v nastavení telefonu v sekci O telefonu (Settings > About phone). Zde musí uživatel několikrát klepnout na číslo verze operačního systému. 

Androidí variace na Flappy Bird (Android 5, 6)
i Zdroj: Hrej.cz
Androidí variace na Flappy Bird (Android 5, 6)
The Picross (Android 9)
i Zdroj: Hrej.cz
The Picross (Android 9)

Abych vám řekl pravdu, všechny předchozí skryté hry jsou pro mě jen takové zajímavosti, hříčky, které jsem zběžně vyzkoušel a šel dál. To ale neplatí pro mého oblíbeného Lonely T-Rexe dostupného v prohlížeči Google Chrome. Poprvé se tato hra objevila v roce 2014 a určitě jste ji zkoušeli i vy. Ke mně se ale dostala mnohem později, když jsem se zoufale zkoušel připojit k internetu. Pochopitelně to nešlo a přede mnou se objevila otravná chybová hláška s malým dinosaurem. Mezerníkem jsem omylem malého tyranosaura rozpohyboval a zjistil, že jde o jednoduchou byť velmi chytlavou skákačku. Úkolem je s T-Rexem přeskakovat kaktusy a vyhýbat se pterodaktylům. Úspěch je odměňován body. Lepší než nějaké doporučení, že byste měli zkontrolovat kabely k síti, no ne? Od té doby jsem internet vypnul mnohokrát, jen abych zkusil vylepšit své skóre. Zastavil jsem se na 750 bodech. Dáte víc?

Lonely T-Rex (Google Chrome)
i Zdroj: Hrej.cz
Lonely T-Rex (Google Chrome)

T-Rex je přímo spojený s Google Chrome. Jinak je tomu u několika dalších skrytých her, které lze spustit z jakékoliv prohlížeče. Podmínkou je využití vyhledávače Google. K těmto hrám patří například Snake, Atari Breakout, Tic Tac Toe, Solitaire a Pac-Man. Spustíte je jednoduše: Do vyhledávacího pole napište jméno hry. Chcete hrát Solitaire? Jednoduše ho vyhledejte a objeví se před vámi plně funkční karetní hra. Doporučuji. 

Najít předchozí hry bylo až příliš snadné. Internet vypadne občas každému a psát umíme snad skoro všichni. U další hry spojené s vyhledávačem Google je to ale jiná liga. Text Adventure Game, stará dobrá textová hra, se spustí pouze ve vývojářském prostředí prohlížeče. Nebojte, není třeba se hlásit na fakultu výpočetní techniky. Postup je následující: Otevřete si startovací stránku google.com ve vašem prohlížeči, nezáleží v kterém. Napište do vyhledávacího pole “adventure” bez uvozovek. Nyní musíte stisknout klávesu pro vyvolání vývojářského prostředí. Typicky to bývá F12. Před vámi se objeví spousta podivného textu. Neutíkejte, nejde o výhružky hackerské organizace. Zkuste najít mezi znaky větu “Would you like to play a game? (yes/no)” Pokud jste našli, napište do vývojářské konzole přístupné pod touto větou “yes” bez uvozovek a potvrďte klávesou ENTER. A je to! Před vámi se objeví ukrytá adventura. V horní liště se nachází nápověda k ovládání. Tak směle do textového dobrodružství!

Text Adventure Game (vyhledávač Google)
i Zdroj: Hrej.cz
Text Adventure Game (vyhledávač Google)

VYMÍRAJÍCÍ DRUH?

Ukrytá překvapení v podobě her najdeme také v některých distribucích Linuxu, byť jsou na ústupu. Dříve byly přítomny v populárním Open Office, ale vývojáři je odstranili. Stejný osud potkala minihra v podobě klasického hada zabudovaná do YouTube. Doslova hnízdiště easter eggů, kancelářský balík Microsoft Office, už vajíčka také vyházel. Nadbytečný kód prostě musel pryč. Je to pochopitelné, ale zároveň trochu smutné. Podobné malé hry a pomrknutí na uživatele se tak pomalu stávají minulostí. 

Zajímalo by mě toho o nich mnohem více. Kdo na nich pracoval a proč? Bohužel se informace vytratily. Zachovala se jen elektronická zmínka o jejich existenci. Je to vlastně dokonalá ukázka toho, že ani vyspělejší digitální doba není zárukou zachování informací o nás samotných. Každý den se ztrácí, byť malá, část naší minulosti. Za několik let možná už lidé ani nebudou tyto nenápadné hry znát a jejich existence navždy zmizí v onom známém křemíkovém nebi. 

Nejsou to velké hry, nejsou to nejlepší výtvory naší civilizace, přesto jsou součástí (nejen) herních dějin a já na ně zapomenout nechci.

A co vy? Znáte nějaké zajímavé easter eggs?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama