Clover: A Curious Tale Článek Indie Koktejl – prosluněné daiquiri

Indie Koktejl – prosluněné daiquiri

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

26. 6. 2010 22:30
Reklama

Letní prázdniny pomalu začínají a s nimi se opět otevírají dveře do našeho nezávislého baru. Neváhejte ani vteřinku, vstupte a nechte si namíchat specialitu našeho barmana, v níž se nachází rovná trojice ingrediencí –adventura s kooperativními prvky Puzzle Bots, pokračování světoznámé série Diner Dash a v neposlední řadě dvourozměrná plošinovka se skvělým příběhem Clover: A Curious Tale.

Puzzle Bots

Před dvěma lety vzniknuvší nezávislá adventura Nanobots se nesmazatelným písmem zapsala nejen do mé paměti. V hlavní roli se zde představila partička nanorobotů, kteří se vydali splnit úkol odehrávající se na laboratorním stole. Jedna ze tvůrců, Erin Robinson, se aktivně podílela i na další logické adventuře s všetečnými robůtky v hlavní roli, tentokráte již ne freewarových Puzzle Bots. Stejně jako v Nanobots či dalších logických hříčkách i zde nalezneme několik postav, přičemž každá ovládá nějakou jinou činnost. A tak s různými robůtky lze vykonávat příkazy typu zvedni, strč do, podpal, potop se a, můj oblíbený, hoď bombu na...:-) Zejména na kooperaci této pětice minihrdinů je postavena i celá hratelnost, která má díky rozumně nastavené laťce obtížnosti velmi solidní spád. Druhým faktorem, ze kterého mohou Puzzle Bots těžit, je stále přítomný humor. Průpovídky robůtků se řadí do kategorie geniálních. Věřte mi, často se budete za břicho popadat.

Z technického hlediska se Puzzle Bots řadí mezi klasiky nezávislé scény. Stejně jako Nanobots, běží i Puzzle Bots na AGS enginu. Přesto ale musím říct, že kvalita vizuální stránky se řadí mezi nadprůměr, samozřejmě v rámci měřítek nezávislé scény. K dobru musím také připočíst vynikající dabing postav, jehož barva a přízvuk skvěle ladí s celkově pohodovým charakterem hry. Stejně tak musím kvitovat hudbu, která sice nezáří jak Žižkovský vysílač nad matičkou Prahou, ale po celou dobu hraní mne nezačala iritovat, což je úspěch sám o sobě. A ačkoli se dá příběhová linie zařadit mezi předvídatelné a obtížností patří hra spíše mezi casual hry, což platí i o krásně barevné grafice, na výsledném dobrém dojmu tyto drobné nedostatky nezanechaly valné následky. Puzzle Bots tak představuje zajímavou alternativu k dnešnímu přetlaku akčních her a velmi kvalitní časožrout na parné letní dny.

Výrobce: Wadjet Eye Games
Hratelná demoverze
Hodnocení redakce: 8/10

Diner Dash 5: Boom!

O sérii casual hříček s názvem Diner Dash se dá bez nadsázky říct, že se jedná o jednu z nejúspěšnějších nezávislých značek vůbec. Nelze se tedy divit, že se tvůrci z PlayFirst snaží z této dojné krávy vytěžit co největší finanční výdělek, jak dokládá v pořadí již čtvrté pokračování, tentokráte s přívlastkem Boom! Jestli se ptáte, proč ten "výbuch" v podtitulu, tak vězte, že zákazníci udělali tak obrovský nálet na restauraci sličné slečny Flo, že jejich nápor nevydržela a celá se rozpadla. Flo, hlava vychytralá a netradičním podnikatelským nápadům dokořán otevřená, se ale nenechá architektonickým zmetkem zastavit a střádá plány, kterak peníze na stavbu nové restaurace vydělat v pokud možno co nejkratším termínu. A kde si lépe vydělat než mezi lidmi – přímo na ulici, neb jak známo, čerstvý vzduch zažívání svědčí.

Příběh čtvrtého pokračování série není třeskutě originální, ale svůj účel plní dostatečně. Jaký? Vydělat dostatek peněz, aby se z Flo opět stala úspěšná restauratérka. Prostředky, jež jsou pro tuto bohulibou činnost použity, se shodují s těmi z minulých dílů. Hráč v roli sličné slečny servírky rozmisťuje hosty dle barev oblečení, přičemž za sedačku totožné barvy získá patřičné finanční ohodnocení, přijímá objednávky, roznáší jídla, uklízí stoly, ale také třeba povolává instalatéra nebo roztahuje deštníky nad stoly. Venkovní prostředí s sebou sice přináší různá specifika, ale nejedná se o nic natolik závratného, abychom z toho skákali tři metry vysoko. Novinky v Boom! jsou zejména kosmetického rázu, nejen, že lze nakupovat prakticky cokoli, existuje i široká škála barevných variací. Přibylo několik nových typů zákazníků a jídel na straně jedné, na straně druhé postrádáme některé klasické prvky jako třeba rodiny s dětmi nebo deserty. Ale to vše bychom pochopili, kdyby tvůrci trestuhodně nesnížili obtížnost úrovní. I na touchpadu se tak všechny úrovně dají zahrát na první pokus, většina z nich i na experta. Spousta hráčů bude také postrádat chybějící Endless Shift mód. Zkrátka, Boom! představuje pouze další z řady Diner Dash titulů, ničím nevymykající, ničím neurážející.

Výrobce: PlayFirst
Hratelná demoverze
Hodnocení redakce: 6/10

Clover: A Curious Tale

Třetí a zároveň poslední ingredienci dnešního nezávislého koktejlu je hra, kterou si majitelé konzole Xbox 360 mohli vyzkoušet již v loňském roce. Její tvůrci se ale rozhodli vytvořit ještě konverzi pro PC, za kterou jim rozhodně děkujeme. Ačkoli se tato roztomilá dvourozměrná plošinovka nemůže řadit mezi špičky žánru na indie scéně typu Braid, má rozhodně co nabídnout. Zejména po příběhové stránce. Hlaví hrdina Sam žije poklidný život v zemi zvané Sanha. Co čert nechtěl, jeho země byla napadena a v současné době se nachází kdesi na pokraji mezi mírem a válkou, životem a smrtí. Mladičký Sam, jehož matka se stala obětí nedávného neštěstí, se vydává po krajině a zjišťuje detaily nejen ohledně její smrti, ale zejména o nadcházející válce. A zejména díky dialogům, respektive monologům (neb Sam toho moc nenamluví) s místními obyvateli se tvůrcům podařilo nastolit vynikající ponurou atmosféru. Postavy umí v krátkých větách říct více, než bychom se dozvěděli ze sáhodlouhého prohlášení kdejakého politika. Výstižnost a trefnost rozhovorů pak dodává příběhu spád, který ale bohužel chybí u ostatních činností.

Ústředním herním mechanismem jsou puzzly, které jsou postaveny na shánění předmětů a jejich použití v patřičném místě. Na rozdíl od prakticky všech adventurních her se však Clover nesnaží navodit dojem, že má Sam nekonečně hluboké kapsy, do nichž se mu tam vejdou hrábě, srp i motorová pila. Naopak. Na počátku lze vzít předměty pouze dva a, ač se toto číslo postupem času po splnění některých úkolů zvýší, jedná se o dosti limitující prvek zvyšující obtížnost a také časovou náročnost. Asi nejvíce iritujícím elementem v Clover je nutnost putování napříč mapou pro předmět, o němž si myslíte, že zaručeně vyřeší vaše problémy, abyste následně zjistili, že tomu tak není. Ale za výborný příběh, u kterého se dočkáme hned několika různých zakončení, toto trápení rozhodně stojí. Kvalitní dějovou linii ještě doplňuje roztomilé grafické zpracování, na dnešní dobu velmi netradiční, ale o to působivější. Clover: A Curious Tale rozhodně stojí za vyzkoušení. Nejedná se sice o nadčasovou bombu typu Braid, ale své fanoušky si zcela jistě najde.

Výrobce: Binary Tweed
Hratelná demoverze
Hodnocení redakce: 7/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama