Dungeon Runners Recenze Dungeon Runners

Dungeon Runners

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

16. 6. 2007 22:00
Reklama

S MMORPG se to má tak – většina nejen že stojí hromadu peněz, ale také je neskutečně návyková. V důsledku to znamená, že ponořením do jejich světa se z hráčů stávají chodící zombie, jež touží jedině po pokoření dalšího levelu. Autorům z NCsoftu, kteří mají na svém triku mimo jiné vynikající Lineage 2, se tento přístup nejen že nelíbil, oni se dokonce rozhodli jej přepracovat a vytvořit MMORPG, které bude zábavné, humorné a zároveň časově nenáročné. A tak vznikli Dungeon Runners.

Kurz reklamštiny – je zdarma opravdu zdarma?

Dungeon Runners
i Zdroj: Hrej.cz
Dungeon Runners je možné stáhnout z oficiálních stránek tvůrců zcela zdarma, stejně tak, jako je možné si je nainstalovat a neomezeně dlouho hrát. Zní to moc krásně na to, aby v tom nebyl háček, že? Nebudeme si nic nalhávat, je tam. Bez jakýchkoliv poplatků je možné hrát pouze základní verzi, přičemž za rozšířenou „membership“ variantu je třeba dát 5dolarů měsíčně. Za tuto taxu získáte krom členství v „membersip“ také rozšířené možnosti – větší inventář, schopnost ukládat lahvičky s lektvary na sebe tak, aby zabraly méně místa, bankovní účet a zejména přístup k „membership-only“ předmětům. Ty se začínají v hojnějším počtu objevovat zhruba po dosažení sedmého levelu a postupem času mohou freeware hráče dost iritovat. Mají totiž mnohem lepší atributy než základní zbraně či brnění, což platící staví do značné výhody. Těžko ale tento fakt lidem z NCsoftu vyčítat, nějak se vývoj zaplatit musí a fakt, že straní přispěvovatelům do jejich rozpočtu, je tak zcela logický.

Zabrowsit, zaregistrovat, stáhnout a hurá do hry

Ještě před samotným stažením instalačního klienta si hráč musí vytvořit účet na homepage autorů, který mu následně umožní si DR stáhnout. Klient sám není ani megabyte velký, ovšem po jeho spuštění je potřeba uložit z webu zhruba 400 MB dat. Následuje klasický výběr avatara, jenž známe prakticky z každého moderního RPG. Zde je trochu cítit, že se jedná o poměrně nízkorozpočtový projekt – pouze tři typy postav pro obě pohlaví nejsou dvakrát mnoho, navíc tu není žádná ne-lidská rasa.

Konkrétně se jedná o mága, rytíře a hraničáře, přičemž vybrat si z nich není zrovna jednoduché. Každý profil totiž může mít aktivní pouze jednu postavu, a tak nelze libovolně přepínat a vyzkoušet, zdali vám bude více vyhovovat kouzelník či rytíř. Naštěstí se ale během hraní dají jednotlivé schopnosti dokoupit, a tak se špatný výběr dá postupem času snadno vykompenzovat.

Mix Diabla a World of Warcraft

Dungeon Runners
i Zdroj: Hrej.cz
Jakmile si vyberete avatara a jeden ze světů, do nějž chcete vstoupit, objevíte se v malé vesničce s názvem Dew Valley. NPC ve vesničce mají nad hlavou malý vykřičníček, znázorňující, že vám postava chce nabídnout nějaký quest. Následný rozhovor s nimi se nemálo podobá briefingům ve World of Warcraft. Když už jsme u té podobnosti, ti více ostřílení z vás si zajisté všimnou, že lišta s dovednostmi či kouzly je také dosti podobná té z WoW, okna s inventářem a s nastavováním atributů postavy pro změnu jako by z oka vypadla těm z Diabla II. Mezi questy žádné překvapení nečeká, se spolubojovníky budete vyhlazovat dungeony, chodit z bodu A do bodu B, likvidovat určité druhy nepřátel apod. Masové MMORPG hráče odradí poměrně málo rozlehlé lokace, jednoduchost úkolů a časová nenáročnost, patříte-li ale do skupiny hráčů relaxačních, tento tah NCsoftu zajisté oceníte.

Samotné ovládání hry opět připomíná zmiňované Diablo II, jen převedené do třetího rozměru. Je sice možné využívat kláves WASD, nicméně mnohem více se osvědčuje elektronický hlodavec. Nejlepší je zaměřit se na nejnebezpečnější stvůru ze skupiny, tu usilovným bušením do levého myšítka ubezdušit a následně odpravit ostatní menší potvůrky. Pohled z třetí osoby bude ale mnoho hráčů proklínat, neboť kamera je velmi chaotická a mnohdy není poznat, kam hrdina jde. Naštěstí s ní lze všelijak rotovat a zoomovat, a tak se tento problém dá při velkém přiblížení vcelku eliminovat.

Velká porce humoru

Pokud si prozatím říkáte, že se jedná veskrze o průměrné MMORPG, máte pravdu. Ze šedi průměru jej ale vytrhuje odlehčenost celého projektu – autoři se nebáli a hýřili vtipem, jak jen to šlo. S oblibou jsem se zaposlouchával do rozhovorů s prodejci ve vesnici, stejně tak jako jsem si rád procházel popisy zbraní a dovedností. Ono označit rychlost útoku jako „grandma“, anebo zařadit klíč na matky mezi sečné zbraně, to se jen tak nevidí a rozhodně to napomáhá celkové uvolněné atmosféře.

TESLA – technicky slabší

Dungeon Runners
i Zdroj: Hrej.cz
Nikdo asi nečekal, že by volně šiřitelný titul měl grafiku Oblivionu a ozvučení nového Tomb Raidera. Bohužel, i tak je vizuální zpracování na první pohled dosti zastaralé, na plné detaily jej rozjedete prakticky na každé průměrné mašině. Ozvučení už je na tom o kousíček lépe a hudba, ta se povedla velmi. Jedním z největších nedostatků byl pro mne ale otravný zhruba půlsekundový lag, jenž se objevoval pravidelně při větších bitvách. Tento problém bude zajisté v brzké době napraven v některém z chystaných patchů, ale zatím se tomu tak nestalo a je to škoda.

Nebudu se již více rozepisovat, Dungeon Runners mne mile překvapili. Od freeware titulu jsem nečekal mnoho, upřímně se dala očekávat i zvýhodnění pro skupinu platících. Celková uvolněná atmosféra a zaměření více na casual hráče potěší určitě spoustu těch, kteří nemají čas na hardcore tituly tipu World of Warcraft. Rozhodně vyzkoušejte.

Dungeon Runners
Windows PC

Verdikt

Dungeon Runners se staví na opačný břeh proti masovým MMORPG typu World of Warcraft. Přináší uvolněnou atmosféru plnou humoru, a to zdarma, i když pouze v základní verzi. Pro časově vytížené hráče RPG jasná volba.

Co se nám líbí a nelíbí?

Jednoduché, časově nenáročné MMORPG, které je navíc v základní verzi zcela zdarma, humor
Technické zpracování, spousta „members only“ předmětů, otravný lag při větších soubojích
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama