Steam Slug Článek Ruský mix: invaze béčkových stříleček

Ruský mix: invaze béčkových stříleček

Vojtěch Matěna

Vojtěch Matěna

14. 4. 2011 22:00 3
Reklama

Ačkoli herní scéna zasahuje globálně celý svět, ne všude panuje stejná tržní politika, což má zásadní dopad na finální produkt. I proto se liší žánrové rozšíření her v Japonsku a Evropě, kde má každý trh něco do sebe, ale vzájemně se moc neshodují. Tak trochu speciálně se pak prezentuje ještě asijská produkce v čele s ruskými distributory, kteří jsou kapitolou sami o sobě. A právě do tohoto segmentu se nyní ponoříme my, abychom zhodnotili trio akcí s budgetovým rozpočtem. Všechny jsou přitom zaregistrovány pod hlavičkou ruského vydavatelského domu GFI.

They're Alive

Kdyby se z obyčejného dřevorubce měl stát ze dne na den účetní v bance, asi by potřeboval chvíli zaučování a ani pak by výsledek nejspíš nebyl stoprocentní. Ve hře nesoucí název They're Alive si však autoři na toto téma servítky rozhodně nebraly a hlavního hrdinu, jímž je provinční inženýr shánějící zaměstnání v Moskvě, promění v chladnokrevného zabijáka v mžiku tak snadno a nepřirozeně, až si musíme myslet, že se za maskou schovává Bruce Wayne. Následně stačí do děje zaplést mimozemskou invazi a o námět jako ze země Oz, je pro střílečku z nedaleké budoucnosti rázem připraven.

Naštěstí si hra jako taková nesnaží zachovat vážnou tvář, protože jinak by dění působilo až komicky. Proto se sem tam uchytí kus vtipného pošťouchnutí, jímž atmosféra pozvolní a nabídne průchod svěží akci. V té se krom střelných zbraní setkáte zejména zpočátku i s pěstními variacemi, kdy do ruky uchopíte třebas výfuk od auta či jiného kovového pomocníka. Dokonce budete neustále nosit magické brýle, po jejichž nasazení si budete připadat jako po drogovém dýchánku, ale co, vypadá to drsně a neméně efektně. Co ovšem přivodí pár vrásek na čele, je neustálé potkávání těch stejných tváří, jako bychom hráli: Člověče, nezlob se, kdy protivníky vyhazujeme, ale následně opět potkáváme ty stejné figurky. Neuvěřitelně tupé, nutno dodat!

Hodnocení: 4/10

M.I.A. Mission in Asia

Další a ještě ryzejší střílečka se skrývá pod názvem M.I.A. Mission in Asia, v níž si hlavní slovo vezme mezinárodní vojenský konflikt. Hra od vývojářského studia Burut k němu však moc ambiciózně nepřistoupilo a výsledkem je naprosto podprůměrná FPS akce, které chybí tempo, technická zdatnost a šmrnc, jakým by hráče oslovila. Strohý design úrovní je šitý na míru lineárnímu průběhu, v němž nenarazíte na nic překvapivého, snad až na nevyzpytatelné nepřátele. Ti se snaží jakýms takýms způsobem rozumně schovávat za překážky, ale najdou se mezi nimi i tací, kteří zůstanou tupě stát na sluníčku a než se stihnou pořádně opálit, kulka je již zavrtaná v jejich dutině břišní. To samé bohužel platí i o případných spojencích, pro něž granát nepředstavuje hrozbu, dokud nevybuchne, a to je, prosím, osudová chyba.

Jistě, nemůžeme od nízkorozpočtového titulu čekat kdovíjakou parádu, ale chyby bijící do očí se už z principu nedají přehlédnout. Zážitek je pak značně neslaný a dojem ne rozporuplný, nýbrž vyloženě špatný. M.I.A. Mission in Asia je proto ukázkovým příkladem ničím výjimečné, na první pohled technicky velmi zastaralé, avšak zejména podprůměrné střílečky s minimální vidinou na úspěch s ohledem na chyby, které autoři ztropily.

Hodnocení: 2/10

Steam Slug

Asi nejoriginálnějším počinem z dnešního výčtu budgetových stříleček je právě Steam Slug, ze kterého mi jde stále hlava kolem. Ne však pro své kvality, ale z námětu jako takového, kde bizarnost hraje prim. Autoři nás zasadí do alternativního světa, ala jak by to všechno bylo, kdyby došlo ke vzpouře strojů. Bizarní přitom není jen námět, nýbrž i zpracování celého světa. Barvami totiž připomínají ulice westernové období, hlavní hrdina je oblečen jako motorkář s korunou na hlavě a nepřátelé, tedy stroje, připomínají hypermoderní prostitutky z budoucnosti. No, zkuste tuhle roztodivnou směs trumfnout.

Samotná náplň misí je pak jednoúčelová, tedy zničit všechno, co se hne a generativně líhne z mechanického doupěte. K tomu vám poslouží několik, na zdejší poměry, celkem standardních zbraní, které připomínají ty novodobé. Upřímně, ještě nikdy na mě natolik silně nedýchl „WTF feeling“, jako právě u Steam Slug, kde jsem s otevřenou pusou a vyvalenýma očima pozoroval, co se tu zatraceně děje. Bohužel, to je vesměs všechno, co může hra nabídnout, protože po úvodním úžasu nastává zívající fáze a čím dál častěji se vám budou klížit víčka. Netypickou stereotypní střílečku - to vám je Steam Slug ochoten nabídnout, ovšem zábava ustrne hluboko v pozadí.

Hodnocení: 3/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama