prezentace-z-gdc-igf-09
Novinka Prezentace z GDC/IGF 09

Prezentace z GDC/IGF 09

Marek Král

Marek Král

15. 5. 2009 10:22 1
Reklama

Pro ty z nás, co nezažili poslední ročník Game Developers Conference a Independent Games Festival, mám dobrou zprávu: ti, co tam byli, to už hezky hází na internet. A odpíchneme se od minulé novinky a navážeme na Petriho Purha, který v přiloženém videu hovoří o Crayon Physics Deluxe, která mu před rokem vyhrála cenu na IGF. Snaží se nastínit, jak probíhal vývoj, co dělal špatně, jaké věci se mu naopak vyvedly. Zmiňuje, co už bylo zmíněno, že vyznává filozofii prototypů, kdy každý měsíc přichází s novým nápadem, novou hrou, a že právě slučováním jednotlivých nápadů vznikají vynikající hry, které si z IGF právem odnášejí ceny. Petriho tipy „jak se opřít do nezávislého vývoje her“ jsou ve stopáži 29 minut, a to se i hodněkrát zasmějete, pakliže zvládáte angličtinu s finským přízvukem a přenesete-li se přes zhoršenou kvalitu zvukového záznamu.

Cactus, s vlastním jménem Jonatan Söderström, na IGF také rozhodně nemohl chybět. I on si připravil humorně laděnou prezentaci na téma „hry a jejich úskalí“, uvozenou krátkým shotem cactusovského střihu. Opět bohužel obdobný problém jako u záznamu s Petri Purhem.

GDC Vault vypustil rovnou trojici videí ze zajímavých prezentací. Jason Rohrer hovoří o nástupu nového typu multiplayeru coby formátu, který by mohl hry konečně pasovat na regulérní formu umění. Vývojáři Steve Swink, Mare Sheppard, Kellee Santiago, Michael Samyn, Erin Robinson, Petri Purho, Chris Lobay, Heather Kelley, Mark Johns, Phil Fish a Raigan Burns sdělují své názory na témata jako „nezávislost, umění, krása a budoucnost“, chápají je z vlastních perspektiv a vlastních zkušeností. Eric Zimmerman, Erin Robinson, Steve Meretzky, Heather Kelley, Sulka Haro ve třetím videu vytváří vlastní návrhy a postupy řešení velmi neobvyklého game designového oříšku.

Je se na co dívat i nad čím přemýšlet, tak snad brzy přibude další várka!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama