blizzard-zaluje-hackery-starcraftu-2
Novinka Blizzard žaluje hackery Starcraftu 2

Blizzard žaluje hackery Starcraftu 2

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

18. 10. 2010 09:04 22
Reklama

Blizzard to s bojem proti cheaterům a hackerům ve své RTS Starcraft 2 myslí opravdu vážně. Už od vydání sleduje v multiplayerových bitvách všechny, kdo využívají cheatů, modifikací nebo hacků, a během září a října zabanoval více než 5 000 nepoctivých hráčů. Trestem za cheatování je uzamčení celého Battle.net účtu, což ve výsledku znamená nedostupnost multiplayeru všech her Blizzardu – nikoli pouze Starcraftu 2.

Druhým stupněm války proti podvodníkům je žaloba na trojici autorů modifikací a hacků. Blizzard ji podal minulý týden u losangeleského soudu a zakládá se na porušení licenčního ujednání, podmínek užívání Battle.net účtu a také autorského práva. Tři obžalovaní vystupují pod přezdívkami Permaphrost, Cranix a Linuxawesome, první dva jsou z Kanady, třetí z Peru. Blizzard uvádí, že prakticky ihned po vydání hry začali distribuovat hacky a modifikace pro Starcraft 2, aby upravili a de facto zničili herní zážitek.

Podle vnímání obžaloby je porušením licenčního ujednání už jen nainstalování a užívání těchto modifikací běžnými hráči – jde o nepovolenou úpravu programu, na který se vztahuje copyright. Na tom se zakládá logika banování podvodníků. A proč jsou k autorům modifikací a hacků lidé z Blizzardu ještě tvrdší? Setkání s cheatery prý kazí normálním hráčům zážitek natolik, že nejsou ochotni investovat do nákupu dalších epizod Starcraftu 2, nespokojení hráči kazí také pověst značky, potažmo Blizzardu.

Zda bude mít Blizzard se svou žalobou úspěch, není ale jasné – vzhledem k národnosti a místu bydliště obžalovaných není zřejmé, zda má losangeleský soud nad nimi vůbec nějakou rozhodovací pravomoc, a to přesto, že licenční ujednání Starcraftu 2 výslovně uvádí, že případné spory bude řešit městský soud v LA.

Až se vynoří další podrobnosti o průběhu a výsledku soudního sporu, budeme vás informovat. Zatím lze jen sledovat, zda uspěje Blizzard s předběžným opatřením, jež ukládá zmíněné trojici stáhnout své hacky a znemožnit jejich další distribuci. Tento konkrétní případ, ale vlastně veškerá aktivita Blizzardu směrem k „vyčištění“ multiplayeru od podvodníků, může být ale východiskem k širší diskusi: považujete jednání Blizzardu za adekvátní, anebo příliš přísné? Zkazili vám některou multiplayerovou hru cheateři? A v neposlední řadě: jak se díváte na kriminalizaci používání hacků a modifikací?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama