uveznene-vyvojare-podporilo-150-lidi
Novinka Uvězněné vývojáře podpořilo 150 lidí

Uvězněné vývojáře podpořilo 150 lidí

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

26. 11. 2012 14:24 2
Reklama

V Praze dnes od 13 hodin proběhla předem ohlášená demonstrace na podporu dvojice českých vývojářů uvězněných na řeckém ostrově Limnos. Martin Pezlar a Ivan Buchta byli zadrženi 9. září a od té doby jsou drženi ve vazbě; čelit budou obvinění ze špionáže, které se podle dostupných infomací jeví jako neopodstatněné. Oba muži jsou zaměstnanci společnosti Bohemia Interactive Studios a podílejí se na vývoji akční série ArmA, jejíž třetí díl je právě na Limnos situován.

Dnešní akce na podporu Martina a Ivana se zúčastnilo přibližně 150 lidí. Poklidná demonstrace začala v ulici Na Ořechovce u budovy řeckého velvyslanectví. Daniel Vávra (Warhorse Studios) přečetl nejprve oficiální prohlášenía následně seznámil s jeho obsahem velvyslance Řecké republiky v ČR. V prohlášení účastníci demonstrace uvádějí, že je pro ně těžké sledovat věznění přátel a kolegů za otřesných podmínek pro "pochybná obvinění". "Hra ArmA III je zřejmě jednou z příčin, proč se ocitli v cele. Odehrává se na geograficky značněupravené a zmenšené podobě ostrova Limnos a v daleké budoucnosti roku 2035. Nebudou se v ní ted y nacházet žádné současné vojenské instalace," odpovídá část prohlášení i na otázku, zda nebyli Ivan s Martinem na Limnos vysláni pracovně.

Cílem demonstrantů nebylo hodnotit vinu či nevinu. "Domníváme se ale, že Řecká republika, jako partner České republiky v EU a NATO, by měla zacházet s občany naší země důstojně, bez šikany a bez jakýchkoliv odkladů," píše se dále v prohlášení. Cílem je především urychlit proces řešení celé situace, tak, aby mohli oba vývojáři se svými rodinami oslavit Vánoce.

Účastníci demonstrace následně za dozoru policie pokračovali k Ministerstvu zahraničních věcí ČR, kde s textem prohlášení seznámili tiskového mluvčího Víta Koláře. Krátce před půl třetí hodinou odpolední se pak účastníci poklidně rozešli.

Hlavní cíl demonstrace, tedy aby se případem začali urychleně zabývat lidé na patřičných místech, už se částečně podařilo naplnit v uplynulých dnech. Český premiér Petr Nečas se o případu Ivana a Martina bavil v průběhu summitu EU se svým řeckým protějškem Samarasem (více v novince), na Řeky pak v otevřeném dopise apeloval také prezident ČR Václav Klaus (více zde). Věřme, že tyto intervence pomohou urychlit vyšetřování a že oba vývojáři dočkají spravedlnosti.

Aktualizováno: Přikládáme pěkný sestřih akce:

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama