cesti-vyvojari-mohou-konecne-domu
Novinka Čeští vývojáři mohou konečně domů

Čeští vývojáři mohou konečně domů

Ondřej Švára

Ondřej Švára

15. 1. 2013 13:33 5
Reklama

Deset tisíc euro. Takovou cenu má momentální svoboda pro dvojici vývojářů z Bohemia Interactive Ivana Buchtu a Martina Pezlara. Z řeckého vězení, kde se loni v záři ocitli za údajnou špionáž, totiž budou propuštěni na kauci právě v této výši. Českého premiéra Pera Nečase o tom dnes informoval jeho řecký protějšek Antonis Samaras.

Buchta s Pezlarem budou volní, jakmile jejich příbuzní složí kauci řeckým úřadům. Doma by tak zadržení Češi mohli být v horizontu několika příštích dnů. Propuštění na kauci však automaticky neznamená zastavení jejich soudního procesu. Oba muži na něj akorát nemusejí čekat v ponižujících podmínkách řeckého vězení.

Čeští vývojáři mohou konečně domů
i Zdroj: Hrej.cz

Martin Pezlar a Ivan Buchta pořizovali loni v létě snímky na řeckém ostrově Limnos. Policisté je při tom zadrželi a sdělili jim obvinění ze špionáže. Oba skončili ve vězení, přestože prohlašovali, že fotili jen jako turisté. Ovšem jednak pořizovali snímky v místech, kde je to zakázáno, a jednal řecké úřady pravděpodobně věděly, že jde o zaměstnance studia Bohemia Interactive, které ve vojenské střílečce Arma III detailně zobrazuje geografii Limnosu. A to je problém, neboť v oblasti panují dlouhodobě napjaté vztahy s nedalekým Tureckem, takže jakékoliv mapování terénu a infrastruktury je tam považováno za ohrožení bezpečnosti. Vedou se i spekulace, že dvojice vývojářů byla na řeckém území již předem sledována tajnou službou.

Na podporu zadržených Čechů se loni v listopadu konala před řeckou ambasádou v Praze demonstrace, které se účastnilo 150 lidí. Případ sledoval také český prezident Václav Klaus.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama