Věda: Portal je skvělý trenér mozku
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Věda: Portal je skvělý trenér mozku

Věda: Portal je skvělý trenér mozku

Ondřej Švára

Ondřej Švára

2. 10. 2014 13:58 2
Reklama

Zajímavou studii zveřejnila floridská státní univerzita. Tvrdí v ní, že logická akce Portal 2 je účinný trenažér pro cvičení duševních vlastností člověka. Dokonce je hra prý tak dobrá, že plně nahradí mnohem specializovanější software. 

Test probíhal na sedmasedmdesáti vybraných lidech, z nichž někteří hráli osm hodin Portalu 2 a druzí osm hodin specializované herní kolekce jménem Lumosity. Právě ta má v popisu práce zlepšovat takzvané kognitivní funkce mozku, jako jsou paměť, pozornost, koncentrace, zpracování informací či prostorová orientace. 

Po odehrání příslušné doby museli účastníci testu vypracovat tři druhy úkolů, které měly změřit jejich momentální duševní výkonnost. Test se zaměřil na prověření schopností řešit problémy, na orientaci v prostoru a na vytrvalost. Ti, kdo řešili úkoly po Portalu, podali zkrátka lepší výkony než uživatelé Lumosity. Závěr testu tedy zněl jasně - Portal jako hra pro masy dokázala v otázce vědy "nakopat  zadek" specializovanému softwaru.

Autoři výzkumu samozřejmě upozorňují, že není vhodné výsledky příliš zobecňovat. Na to totiž výzkum zahrnul příliš malý počet účastníků a konfrontoval pouze dva konkurenční projekty. Přesto jde o zajímavou sondu do užitečnosti her na lidskou psychiku. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama