Tisíce hráčů potrestány za cheating v CS:GO
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Tisíce hráčů potrestány za cheating v CS:GO

Tisíce hráčů potrestány za cheating v CS:GO

Pavel Makal

Pavel Makal

15. 9. 2016 12:59 15
Reklama

V úterý jsme vás informovali o tom, že Valve mění systém uživatelských hodnocení v neprospěch všech, kteří si hry nekupují přímo na Steamu, ale opatřují si klíče jinak. Dle posledních zpráv měl tento zásah poměrně drastické důsledky na hodnocení stovek her, převážně z nezávislé scény. Není to ale jediná operace, která momentálně na největší platformě pro digitální distribuci probíhá.

Valve si totiž na svém písečku dělá pořádek i v dalším ohledu. Během posledních 24 hodin se začaly množit zprávy o nové masivní vlně banů mezi hráči Counter-Strike: Global Offensive. Potrestáno bylo více než 11 tisíc hráčů, u nichž bylo prokázáno cheatování. Jedná se o největší podobný zásah za více než rok.

Obranný systém proti podvodníkům s názvem VAC (Valve Anti-Cheat) funguje na principu okamžitého banu, pokud detekuje závadné chování. Je tedy běžné, že denně potrestá několik tisíc hříšníků. K razantnímu nárůstu v uplynulých hodinách tedy zřejmě přispěl upgrade, který systému umožňuje odhalit i těžko zjistitelné placené cheatovací programy.

Internetová fóra okamžitě zaplavilo množství příspěvků od překvapených výtečníků, mnohem zajímavější jsou ale odpovědi poskytovatelů cheatovacích programů. Ti se omlouvají za způsobené potíže a slibují svým zákazníkům kompenzaci za čas, kdy nebudou moci hrát plus něco extra navíc za to, že k odhalení vůbec došlo. Jedním dechem ale upozorňují, že se cheateři nemají pokoušet o refund zaplacených služeb, protože podvádění je na vlastní nebezpečí. Inu, je to skutečně povedená čeládka.

Jakkoli jsou podobné zásahy jistě velmi vítané komunitou poctivých hráčů, server Kotaku upozorňuje, že se nejedná o ideální řešení. Ochranný systém Steamu totiž banuje uživatele jen tehdy, když se na svůj podvodný účet přihlásí. Teď když poskytovatelé cheatů i jejich zákazníci o nové vlně zákazů vědí, mohou se proti ní bránit. Jednoznačné vítězství té či oné strany je tedy stále v nedohlednu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama