Niantic: VR bude až nebezpečně dobré
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Niantic: VR bude až nebezpečně dobré

Niantic: VR bude až nebezpečně dobré

David Plecháček

David Plecháček

5. 4. 2017 09:42 3
Reklama

Někteří se vydávají cestou virtuální reality, jiní cestou rozšířené reality. Každá má svá pro a proti, každá má své zastánce i odpůrce, a především každá může v budoucnu znamenat herní revoluci. Virtuální realita neboli VR se o to pokouší už teď, ta rozšířená se o to pokouší prozatím především na chytrých telefonech. Na její technologii byl postavený hit loňského léta, hra Pokémon Go od studia Niantic. Zajímá vás, co říká jeho šéf na realitu virtuální?

John Hanke, výkonný ředitel společnosti Niantic Labs, se na toto téma rozpovídal na akci Mixed Reality Summit v Londýně. Nejzajímavější část se točila kolem VR, neboť Hanke na akci prohlásil, že virtuální realita má podle něj potenciál být až moc dobrá a věrohodná, a tak by v ní lidé mohli trávit neúměrné množství času, odtrženi v digitálním světě. „Můj názor na virtuální realitu je takový, že by mohla být až příliš dobrá, v tom smyslu, že by nabízela zážitky, kvůli kterým by v ní chtěli trávit velké množství času,“ řekl konkrétně.

Nemusí se přitom jednat o hry s perfektně věrným zobrazením. Příkladem jsou jeho děti, o které se kolikrát skoro až bojí, jelikož hrají Minecraft, pro který má jen slova chvály. „Jsme jenom lidé, a po světě už vzniklo mnoho výzkumů, které jasně dokládají, že jsme šťastnější, když cvičíme nebo když trávíme čas venku. Myslím, že to je problém pro nás jako pro společnost, zejména pokud tohle zapomeneme a budeme trávit všechen čas ve VR světě z Ready Player One,“ říká Hanke v narážce na celosvětový bestseller z pera Ernesta Clinea. I ten pojednává o problému virtuální reality.

Z tohoto důvodu se k VR staví spíše skepticky. Ukázal to například i loni, když mluvil s magazínem Recode, v němž prohlásil, že VR může být koníčkem, který bude jednotlivce izolovat od okolí. „Ve VR jste kompletně ve virtuálním světě,“ říkal tehdy. Když se vrátíme zpět k tomu, co říkal tentokrát, právě z výše popsaných důvodů více fandí rozšířené, nebo také jinak augmentované realitě. I ta má podle něj velký potenciál.

„V minulosti probíhal výzkum, který se snažil zjistit vliv Pokémon Go na zdraví hráčů, ale pochopitelně jej můžeme vztáhnout i na jiné aplikace využívající AR. Takové hry pak jejich hráče motivují i k aktivitám, které by jinak vůbec nedělali. Pro mě jako pro rodiče bylo i jednou z motivací dostat s pomocí Pokémonů naše děti ven z domu,“ dodal. Mimo jiné také závěrem řekl, že předpokládá, že v budoucnu se AR a VR potká v jednom bodě a budeme o nich mluvit jako o jednom jednotném zážitku. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama