Star Citizen vybral více než celý Kickstarter
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Star Citizen vybral více než celý Kickstarter

Star Citizen vybral více než celý Kickstarter

David Plecháček

David Plecháček

8. 1. 2018 09:49 6
Reklama

Řekne-li se Kickstarter, velkou část znalých hráčů napadne Star Citizen. Hra, která už ale s touto platformou nemá nic společného. Studio Cloud Imperium v čele s ambiciózním Chrisem Robertsem se totiž vydalo vlastní cestou, vlastní kampaní na vlastních stránkách, a Kickstarter po krátké době opustilo.

Jak vidno, Robertsovi a jeho lidem se krok vyplatil. Každoročně vybraná suma vzrůstá a hlavní člověk celého projektu se nemusí ohlížet na nějaké závazné termíny, do kdy lidé mohou na svůj projekt přispět. Právě proto se kasička Star Citizen může plnit i po letech. Už druhý rok po sobě se ale na Star Citizen za 365 dní vybralo více, než na všechny herní projekty na Kickstarteru dohromady v rámci stejného období.

Bavme se konkrétně. Za rok 2017 společnost Roberts Space Industries a tudíž i studio Cloud Imperium vybralo necelých 35 milionů dolarů, čili přibližně tři čtvrtě miliardy korun. Magazín Polygon ale vypočítal, že všechny projekty na Kickstarteru loni vygenerovaly přibližně polovinu této částky, tedy 17,25 milionu dolarů, což v přepočtu činní asi 367 milionů korun.

Jak ale tentýž magazín podotýká, čísla Star Citizen jsou lehce zkreslená. Čím dál více fanoušků je s dlouhým vývojem nespokojená, a tak žádá o vrácení peněz. Jak již dříve Chris Roberts přiznal, takovým žádostem společnost většinou vyhoví. Na druhou stranu se ve hře už teď nachází spousta obsahu, za nějž mohou hráči platit další peníze, tudíž o tyto transakce se počet vybraných peněz pro změnu navýší.

Dalším aspektem je roztříštěnost crowdfundingových kampaní. Kromě Kickstarteru si čím dál větší pozornost zaslouží i Fig, který do hry vnesl i možnost větších investic, nikoliv podpory pouze pro jednotlivce formou zakoupení hry nebo její sběratelské edice. Na Figu totiž můžete figurovat i jako investor a eventuálně se těšit ze zisků z potenciálního výdělku. I proto se na tuto platformu obrací čím dál více lidí.

Zveřejněná čísla ale mají doložit jediné – jak velký úspěch Star Citizen vlastně je. Jestliže jediná hra dokáže převálcovat celou platformu, není problém spíše v ní? Celková vybraná suma oproti loňskému roku nepatrně klesla (přibližně o půl milionu dolarů), nicméně se na ní objevilo méně vysoce ambiciózních a nákladných projektů. I to stojí za takto jednoznačným výsledkem.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama