Factorio se blíží do finále a oznamuje cenu
i Zdroj: Steam
Novinka Factorio se blíží do finále a oznamuje cenu

Factorio se blíží do finále a oznamuje cenu

Kateřina Stuchlíková

Kateřina Stuchlíková

5. 4. 2018 08:16 5
Reklama

Při zběžném pohledu na obrázky z českého Factoria by jeden jen těžko hádal, že se jedná o nesmírně návykovou hru, která vám bez rozpaků schlamstne desítky, ne-li stovky hodin života, ani nebudete vědět jak. Ne nadarmo se tak stabilně a pravidelně drží mezi prvními třemi desítkami nehranějších her na Steamu a přestože je tam stále v programu Early Access, prodalo se ho přes 1,2 milionu kopií. Spokojení hráči se také oprávněně starají o nevídaně pozitivní hodnocení, kdy z přibližně 27 tisíc recenzí na Steamu má hra 97 % hodnocení kladných.

Jako u většiny věcí v životě, i u Factoria přitom platí, že v jednoduchosti je krása. V základu se totiž jedná o real time strategii s roztomilou retro 2D grafikou, v níž hráči budují a udržují továrny. Právě až snaha o co největší efektivnost vaší logistické struktury a její automatizaci, v kombinaci s managementem těžby surovin, tvorbou pokročilých materiálů, budováním infrastruktury i nutnost vypořádat se s nepřáteli, vede k veliké komplexnosti a důmyslnosti celé hratelnosti.

Factorio je na v Early Acces na Steamu již více než dva roky (od února 2016) a po celou dobu jej autoři prakticky na týdenní bázi vylepšují většími či menšími patchi. Ten zatím poslední pod číslovkou 0.16 vyšel právě na konci března a přinesl s sebou třeba vylepšené dělostřelectvo, kosmetické úpravy, jako třeba terén (jednotlivé dílky, stromy, kameny apod.) ve vysokém rozlišení, přepracovaný systém generování map a také vylepšenou logiku pásových přepravníků, díky čemuž by mělo dojít až k 800% zvýšení výkonnosti a tedy i značnému zvýšení plynulosti hraní i během výstavby ohromných továren.

Možná ještě o něco důležitější zprávou je, že následující chystaná verze, tedy 0.17 by měla být už tou finální, tedy verzí 1.0, kdy Factorio konečně opustí předběžný přístup. Pár měsíců to dle vyjádření autorů sice ještě potrvá, přesto je již na dohled.

V souvislosti s tímto oznámením pražští vývojáři z Wube Software ohlásili také nadcházející zvýšení ceny. Ta byla s rozrůstajícím se obsahem již několikrát zvyšována a v současnosti si hru můžete na Steamu pořídit za rovných 20 eur. To nicméně platí jen do 16. dubna, kdy dojde ke zvýšení na 30 dolarů (respektive adekvátní cena v eurech pro náš region), což by měla být zároveň konečná cena finálního produktu. Vzhledem k tomu, že studio má striktní cenovou politiku a nikdy neplánuje dát Factorio do žádné slevové akce, není příliš nad čím váhat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama