Herní kauzy organizace PETA aneb Chráníme virtuální velryby, myši i neexistující Pokémony
i Zdroj: Hrej.cz
Témata Článek Herní kauzy organizace PETA aneb Chráníme virtuální velryby, myši i neexistující Pokémony

Herní kauzy organizace PETA aneb Chráníme virtuální velryby, myši i neexistující Pokémony

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

15. 10. 2021 13:30

Seznam kapitol

1. CO JE PETA? 2. I POKÉMONI MAJÍ SVÁ PRÁVA 3. MAMA KILLS ANIMALS

Organizace PETA v rámci boje za práva zvířat reaguje i na dění ve světě videoher, kde podle ní často dochází k zásadním prohřeškům. Na jaké hry padl hněv zarputilých aktivistů?

Reklama

Zvířata jsou nedílnou součástí videoher. Mnohdy zastávají roli věrných společníků hlavního protagonisty a fungují jako hratelnostní prvek, vzpomenout můžeme třeba na vlčáka z Fallout 4, Geraltovu Klepnu, krásným příkladem je také The Last Guardian a kříženec Trico. Stejným směrem jde Ubisoft, i v jeho titulech hrají zvířata velmi důležitou roli, jelikož přinášejí život do masivních otevřených světů. 

V případě Far Cry 6 ovšem zašli autoři příliš daleko, alespoň tedy podle organizace PETA. Ta by ještě byla ochotna přejít fakt, že se krokodýli, čmuchalové a další zvířata aktivně zapojují do partyzánské války, ostře se však ohradila vůči kohoutím zápasům zpracovaným ve stylu klasických bojovek. V oficiálním vyjádření upozorňovala, že jsou kohouti často vybaveni ostruhami, které trhají maso a kosti, což jim způsobuje velkou bolest, souboje navíc nezřídka končí smrtí. Ubisoft pak organizace přímo vyzvala, aby minihru vyměnil za vhodnější obsah.

Organizace PETA vyzvala Ubisoft, aby z Far Cry 6 odstranil kohoutí zápasy
i Zdroj: Hrej.cz

Organizace PETA vyzvala Ubisoft, aby z Far Cry 6 odstranil kohoutí zápasy

V souvislosti s kohoutími zápasy v posledním Far Cry jsem si v recenzi neodpustil poznámku, že ochránci zvířat zřejmě…

11. 10. 2021 08:00
5

Pokud sledujete dění v herní branži, patrně už dobře víte, že nejde o první případ, kdy neziskovka upozornila na necitlivý obsah. A protože jich bylo poměrně dost, nastal ten správný čas vybrané kauzy připomenout.

MY JSME PETA

V první řadě bychom si organizaci měli trochu představit. People for the Ethical Treatment of Animals (lidé stojící za etickým chováním ke zvířatům) fungují už od roku 1980, k založení došlo ve Spojených státech. Řídí se poměrně jasným mottem: "Nemáme žádné právo zvířata jíst, nosit jejich kůži a kožešiny, provádět na nich experimenty, využívat je v zábavním průmyslu, ani je jakýmkoli jiným způsobem vykořisťovat a týrat."

Oficiální stránky britské pobočky PETA
i Zdroj: Hrej.cz
Oficiální stránky britské pobočky PETA

Pozornost aktivistů se zaměřuje na několik hlavních oblastí. V první řadě jsou to chovy zvířat zacílené na zpracování masa, laboratoře testující výrobky na zvířatech (typicky jde o kosmetiku), oděvní a zábavní průmysl (nejčastěji jde o cirkusy, ale jak už dobře víme, aktivisté jsou citliví i na práva virtuální zvěře). Organizace také kritizuje samotnou konzumaci masa.

PETA se ráda spoléhá na činnost aktivistů, kteří se snaží infiltrovat místa, kde podle všeho dochází k nepřijatelnému zacházení se zvířaty, hříšníky následně neváhá napadnout u soudu. V mediálních kampaních se často strefuje do velkých fastfoodových řetězců, jako je Burger King, KFC nebo McDonald's. A nutno dodat, že má urputný boj za práva zvířat své výsledky. Třeba společnost Armani dotlačila k rozhodnutí přestat využívat kožešiny při výrobě oblečení.

Vliv neziskovky více a více roste, od svých podporovatelů obdrží každý rok desítky milionů dolarů. A finance v peněžence jí logicky rozvazují ruce. Rozpočet se v posledních letech navýšil natolik, že si může dovolit myslet i na zvířata fiktivní (včetně Pokémonů).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama