The Button Affair Článek Modern Dream a umění hrát

Modern Dream a umění hrát

konfrst.jan@gmail.com

konfrst.jan@gmail.com

15. 7. 2013 22:21 1
Reklama

Vzpomínáte si na stylově vyhlížející freeware titul jménem The Button Affair?Krátká redakční zkouška dala odhalit velmi zajímavému studiu, které však v době vydání své hry ještě studiem nebylo. Jednalo se o partu čtyř lidí – Ollie Clarke, Helana Santos, Chris Randle a John Man. Tahle parta má však na triku ještě jeden významný zářez a obecně se tváří jako partička, s níž je dobré do budoucna počítat. My se proto rozhodli věnovat jim prostor i čas a představit vám tuhle bandu a jejich tvorbu pěkně v detailu. A byť se jedná o tituly skutečně velmi krátké, dosahují pozoruhodných kvalit a nám nezbývá, než vás v následujících pár odstavcích přesvědčit, že za těch pár okamžiků pozornosti stojí. A začínáme našlapovat zlehka, u kočičího příběhu.

The Cat that Got the Milk

Hru jsme vám už sice podrobně představil v rámci naší rubriky hry zdarma, ale i přesto si dovolíme malý souhrn s reflexí. Kočka hledající mléko není ničím jiným, než nelogickým rychlíkem, ve kterém ovládáte hranatou kočku toužící po mléku v oválné misce. Dravec je to ale nedočkavý, mísa je na druhé straně obrazovky a svět je plný překážek. Střet s každou takovou znamená opětovný start úrovně. Přidejte k tomu ještě fakt, že kocour má vlastní hlavu a jde neustále kupředu – hráč má tedy možnost pouze korigovat směr kočičí chůze, přičemž couvání je pod kočičí hrdost. Recept na perfektní zážitek cvičící hráčovy reflexy jak vyšitý a přitom si vystačíte s pouhými dvěma šipkami!

Hra sice trvá slabých 10 minut (neděste se!), ale je to 10 minut zcela kouzelných. Vizuální zpracování je úžasné a perfektně reaguje na to, co se ke hráči line skrze reproduktory. Soundtrack je jedním slovem uchvacující a v pozdějších fázích má zcela zásadní vliv na to, co se odehrává na obrazovce. Parádní zážitek jehož vyzkoušením neprohloupíte. Je ovšem pravdou, že vzhledem k časové rozsáhlosti titulu se o nic jiného než o zkoušku vlastně nejedná. Prvotina autorů tedy nastolila velmi zajímavý trend jejich tvorbě - silná míra abstrakce, důraz na hudební složku a celkový minimalismus.

Hru si nakonec můžete i sami vyzkoušet, anebo se zaposlouchat do soundtracku.

The Button Affair

Na délku krásné čtvrt hodiny povyšuje herní dobu druhý titul. Knoflíková aféra je stylovou akční hrou založenou na klasickém úprku zleva doprava. Hutná a z monitoru tryskající stylizace let šedesátých připomíná nejklasičtější z Bondovek – zde je však v hlavní roli Enzo Gabriel – lamač dívčích srdcí, hotový štramák i švihák lázeňský v jedné osobě.

The Button Affair se vedle krvavé krátkosti odlišuje opět velmi jednoduchým ovládáním, peprným smyslem pro humor, jednou pro konec příběhu zásadní volbou a také docela roztomilým počtem bizarních smrtí – Enzo v tomto směru nechává pozadu i trpící Laru.

Hra opět disponuje velmi kvalitním soundtrackem, jež se s pomocí krátkých tracků velmi citlivě navrací do éry znázorněné ve hře. A opět platí, že co se odehrává na obrazovce, to vaše sluchátka či reprobedny perfektně odrážejí. Přízviska tedy zůstávají takřka stejná jako u hladové kočky – minimalismus a důraz na atmosféru - nově k nim ale přibývá také vtip a nadsázka.

I v tomto případě můžete bez váhání stahovat i poslouchat.

Budoucnost leží v umění

Jména čtyř lidí ale ještě slavný tým nedělají, nedlouho po druhém titulu tedy tato čtveřice přeci jen přešla pod jedinou a v internetových vyhledávačích těžko vyhledatelnou hlavičkuModern Dream. Snový název nás posouvá do snad již blízké budoucnosti tohoto nadějného týmu, byť to bude budoucnost jistě alternativní – sám Ollie tvrdí, že nejsou herním studiem, ale hnutím.Modern Dream nechce tvořit velké hry, chce tvořit hry krátké a takové, které hráči zhltnou v jediném nadechnutí a něco v nich zanechají. A vlastně za to ani moc nechtějí, naopak se snaží pomáhat druhým a aktivně participují v propagaci i financování britské organizace, jež si klade nelehký cíl zpřístupnit hraní postiženým lidem, dnes tak často stojícím na okraji společnosti.

Modern Dream nechce tvořit velké hry, chce tvořit hry krátké a takové, které hráči zhltnou v jediném nadechnutí a které v nich něco zanechají.

Třetím titulem v pořadí je zatím pouze oznámený Abstract No3 – Kandinsky’s Violin (titul nese jméno po abstraktním malíři jménem Wassily Kandinsky, jehož dílo je inspirací pro náplň i celkovou atmosféru hry). A opět má jít ve své podstatě o to samé – něco malého, stylového i artového. Má jít o průzkum tvarů, textur, obrazů, zvuků i hudby, jež má reálný dopad na samotný herní zážitek.

Bez zajímavosti také není, že se jedná o následníka prvotiny studia Modern Dream tedy opět navštěvují svět vykreslený v The Cat that Got the Milk. Co se data vydání týče, tak víme jen to, že tvůrci plánují stihnout rok letošní, a to ve verzích pro stolní počítače i Mac.

A my jsme více než zvědaví – zkoušejte a hrajte si, na herní dobu nehleďte – Ollie a jeho banda ukazují více než kdo jiný, že zážitek není o délce, ale o intenzitě. Zároveň ještě připomínáme, že pro zájemce zveřejníme v průběhu zítřejšího dne exkluzivní rozhovor přímo s tvůrci zmiňovaných her, tak se dobře připravte!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama