Nejlepší hry roku 2023 podle hráčů
i Zdroj: Hrej.cz
Témata Článek Nejlepší hry roku 2023 podle hráčů

Nejlepší hry roku 2023 podle hráčů

Redakce

Redakce

22. 12. 2023 20:00

Vybrali jste svoji vítěznou desítku nejlepších her roku.

Reklama

Jelikož byl letošní rok opravdu mimořádně nabitý kvalitními hrami, rozhodli jsme se pojmout sestavení žebříčku toho nejlepšího odpovídajícím způsobem a do tři týdny trvajícího čtenářského hlasování jsme zapojili rovnou pět magazínů. Svými hlasy tak přispěly tisíce čtenářů magazínů Zing.cz, Hrej.cz, Spite.cz, PCTuning.cz a Grunex.com. Zatímco vítězná hra na první příčce měla již od začátku hlasování citelný náskok, některé z dalších titulů ve vítězné desítce – nebo přinejmenším její pořadí – vás možná překvapí.

1. Místo: Baldur's Gate 3

"Zahrajte si hlavní roli ve velkovýpravné fantasy sáze ohromujícího rozsahu i kvality."

Nejlepší hry roku 2023 podle hráčů
i Zdroj: Larian

Nejúžasnější vlastností téhle hry je schopnost nabídnout hráčům nápadité a pestré možnosti volby během rozhodování, v dialogu i boji, a následně všechny ty tisíce velkých i malých voleb hráčů důkladně realizovat a odrazit v dalším směřování příběhu nebo bitvy. Kromě ohromující svobody a nelinearity ale hra vyniká také naprosto mimořádným výtvarným i technickým zpracováním, které kromě jiného oživuje postavy způsobem, jakým jsme to ve hře podobného rozsahu ještě nikdy neviděli. Baldur's Gate 3 zkrátka splňuje všechny definice "milníku" v rámci herního média – posouvá jeho hranice technicky i výtvarně.

2. Místo: Cyberpunk 2077: Phantom Liberty

"Futuristický špionážní thriller se špičkovými hollywoodskými herci, podle vašeho scénáře."

Nejlepší hry roku 2023 podle hráčů
i Zdroj: CD Projekt

Aby se do žebříčku nejlepších her v takto nabitém roce dostal "pouhý" stahovatelný přídavek do již existující hry, musí se jednat o něco opravdu speciálního. Přesně to se ale povedlo, když polské studio CD Projekt opět dokázalo, že jejich přídavky nesmíme brát na lehkou váhu. Nové dobrodružství v Night City má skvělou zápletku, představuje vynikající nové postavy a podobně jako Baldur's Gate 3 vám bude opakovaně nabízet příležitosti ovlivnit strhující "filmový" příběh zcela podle vašich představ. Zároveň se povedlo doladit a vylepšit celou základní hru, která tak konečně potvrdila své místo v síni slávy.

3. Místo: Hogwarts Legacy

"Konečně jste se dočkali: váš první ročník ve škole čar a kouzel v Bradavicích."

Nejlepší hry roku 2023 podle hráčů
i Zdroj: Avalanche

Pro nezasvěcené se zdánlivě může jednat pouze o další relativně výpravnou hru s otevřeným světem, ale jak vám potvrdí snad každý fanoušek knih i filmů, tahle hra je doslova dlouhé roky vytoužený, splněný sen obdivovatelů kouzelného světa Harryho Pottera. Hry podle této předlohy jsme zde již měli v minulosti, ale nikdy nešlo o tak rozsáhlou a pečlivou rekonstrukci, kterou se můžete procházet (nebo proletět na létajícím koštěti či osedlat hipogryfa), kde můžete zkoumat jak tajemství chodeb školy, tak rozlehlé lesy či jeskyně v jejím okolí. Zasvěcení vědí, že celek je někdy více než jen součet jednotlivých částí.

4. Místo: Alan Wake 2

"Hra, film, muzikál... jedinečný příběh oblíbeného spisovatele hororů."

Nejlepší hry roku 2023 podle hráčů
i Zdroj: Remedy

Stejně jako mnoho dalších forem kultury či médií, také videohrám velmi svědčí, pokud vás skrz ně táhne povedený příběh. Málokterý příběh je ale natolik zajímavě zamotaný a zároveň tak zábavně podaný, jako tento. Finské studio Remedy opět dokázalo, že umí stavět zápletky jako málokdo a zároveň se ještě více než v jejich minulých hrách utrhlo ze řetězu, pokud jde o zapojení doplňujících forem vyprávění, ať už jde o živě hrané filmové sekvence nebo naprosto mimořádné písně, podbarvující celý zážitek. Na škodu samozřejmě není ani skutečnost, že jejich nová hra spadá do oblíbeného žánru "survival hororů".

5. Místo: Marvel's Spider-Man 2

"Komiksové dobrodružství s oblíbenými hrdiny i skvělými záporáky, od mistrů žánru."

Nejlepší hry roku 2023 podle hráčů
i Zdroj: Insomniac

První díl téhle re-imaginace oblíbeného hrdiny strhal všemožné prodejní rekordy a bylo tedy jen otázkou času, než jsme se dočkali nášupu. Jak ale navázat na tak skvělou minulou hru a udělat ji ještě lepší? Co třeba mít rovnou dva Spider-Many místo jednoho a naservírovat jim (kromě řady menších) také mimořádnou dvojici záporáků, v čele s nezastavitelným lovcem Kravenem a nenasytným žroutem Venomem? Díky exkluzivitě pro současné konzole hra běží neuvěřitelně hladce a rychle. Stejně jako minule přitom servíruje příběh, který není jen o superhrdinech, ale také o obyčejných lidech za těmi maskami.

6. Místo: Diablo IV

"Divoké a atmosférické akční RPG, ve kterém pokosíte armádu démonické Lilith."

Nejlepší hry roku 2023 podle hráčů
i Zdroj: Blizzard

Veleslavná série Diablo se letos po dlouhé odmlce konečně vrátila. Přestože jsme se o ni z mnoha důvodů báli, výsledek nakonec stojí za to. Vývojáři ze studia Blizzard dokázali znovu najít tu správně ponurou atmosféru původních dílů série, nabídnout oblíbenou zábavu v podobě kosení desítek nepřátel na obrazovce mocnými útoky či kouzly, a kromě toho ještě představit démonickou Lilith, která si rychle získala pozici jednoho z nejzajímavějších záporáků roku. Ačkoliv hra původně postrádala dostatečně výživnou endgame pro vytrvalejší hráče, daří se vývojářům i tento aspekt hry s každou sezónou postupně zlepšovat.

7. Místo: Starfield

"Cestujte vesmírem s lodí a posádkou podle vašich představ v působivém NASApunku."

Nejlepší hry roku 2023 podle hráčů
i Zdroj: Bethesda

Bethesda patří mezi jedny z nejvýznamnějších tvůrců RPG her s otevřeným světem, takže na jejich první výpravu do vesmíru jsme se hodně těšili. Najdeme zde mnoho vlastností, které proslavily jejich minulé hry, jako byly například Skyrim nebo Fallout 3: mimořádnou rozlohu, svobodu a pestrost, stejně jako nápadité vtípky a odkazy, schované za každým rohem. Překvapivě dobře funguje i střelba a akce, což v minulosti nebyla tak docela silná stránka her těchto tvůrců. Celé hře propůjčuje unikátní atmosféru inspirace reálnými NASA technologiemi a estetikou. Třešničkou na dortu je velmi nápadité pojetí New Game Plus.

8. Místo: The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

"Nejhravější hra roku je pohlcujícím dobrodružstvím s mimořádnou svobodou."

Nejlepší hry roku 2023 podle hráčů
i Zdroj: Nintendo

Od horizontu k horizontu se rozkládá království Hyrule, které se můžete vydat prozkoumat zcela podle vaší chuti. Tenhle herní svět je vystavěn jako jedno gigantické hřiště, kterým můžete putovat zcela podle vaší libosti, ať už jde o pořadí navštívených míst, metodu dopravy, nebo aktivity, kterým se budete či nebudete věnovat. K dispozici je přitom nejen rozlehlá krajina, ale také tajemné létající ruiny na obloze nebo gigantická soustava podzemních jeskyní. V průzkumu vám přitom pomůže schopnost sestrojit takřka jakékoliv zařízení dle vaší libosti. Nejhravější hra letošního roku je čirou definicí slova "vynalézavá".

9. Místo: Resident Evil 4 (remake)

"Když na sebe horor vezme podobu strhující a zábavné horské dráhy."

Nejlepší hry roku 2023 podle hráčů
i Zdroj: Capcom

Dlouhodobě jeden z nejvlivnějších a nejslavnějších survival hororů se letos vrátil v modernizované podobě a potvrdil opět, že se tvůrcům v tomto díle milované série povedlo naprosto mimořádně trefit hranici mezi napětím a akcí, strachem a zábavou, hrůzou a (svérázně sarkastickým) humorem. Ačkoliv je hra díky špičkové moderní výpravě nemálo děsivá, její příběh a akce mají takový spád, že si budete připadat spíše jako na horské dráze než jako v zámku hrůzy. Mistrovská lekce v dávkování tempa, jejíž návrat potěšil stejnou mírou pamětníky originálu, jako ohromil nadšené nováčky.

10. Místo: Last Train Home

"Když si české studio jako svoji vytouženou první hru vybere fascinující kus československé historie."

Nejlepší hry roku 2023 podle hráčů
i Zdroj: Ashborne

Udělalo nám velkou radost, když se po sečtení všech hlasů ukázalo, že se do vaší desítky nejlepších her tohoto mimořádně nabitého roku prokousala také jedna česká – přitom se navíc jedná o prvotinu nového herního studia. Last Train Home je strategická hra, vyobrazující strastiplnou cestu československých legionářů po první světové válce domů. Téma je zajímavé samo o sobě, nicméně vtahující strategická hratelnost funguje také skvěle, což je důsledkem celkové pečlivosti, s jakou autoři tuhle mimořádnou hru zpracovali. Doufejme, že kvality této hry dostatečně docení také hráči ze světa.


Děkujeme všem hlasujícím čtenářům i firmě Samsung, která přispěla cenami pro vylosované výherce:

Samsung 990 PRO SSD 1 TB

  • adekotkova
  • tycak11
  • tom.piv

2× SteelSeries Stratus Duo ovladač

  • Tomanln
  • Dexx

2× SteelSeries Nimbus+ ovladač

  • alfajk
  • michael2307

2× Steelseries Rival 710 myš

  • sisinka
  • j.v.bykos

2× Steelseries Rival 600 myš

  • adam.90
  • lurrer100

2× Steelseries Arctis Nova 1 headset

  • pckarlos
  • zrzek.1

Gratulujeme. Brzy se vám ozveme na e-mail.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama