Saints Row 4 Článek Preview: Saints Row 4

Preview: Saints Row 4

David Sillmen

David Sillmen

16. 7. 2013 22:29
Reklama

Hry ze série Saints Row se nikdy nebraly příliš vážně. To, co v prvním díle začalo ještě relativně neškodným klonováním Grand Theft Auta, se v dalších dvou pokračováních zvrhlo v neskutečně přehnanou a brutální jízdu vyvolávající podezření, že krev autorů by na toxikologickém rozboru vydala na delší seznam. Saints Row 4, jež měla být původně pouhým přídavkem ke trojce, to ale nakonec dotáhne až na regulérní díl, a tak nezbývá, než v nastaveném trendu pokračovat a ještě ho prohloubit.

Hlava USA

Že se to zřejmě podaří, naznačuje už samotný začátek, který by se měl odehrávat v Bílém domě. Ptáte se proč? Je to vlastně jednoduché a naprosto předvídatelné - hlavní hrdina, hlava gangu Saints, se totiž stal prezidentem Spojených států. Aby toho nebylo málo, instaloval do důležitých ministerských a bezpečnostních pozic své kámoše. A podle toho to také v centrále americké vlády vypadá: spoře oděné hostesky roznášejí alkohol, striptérky se lepí na blyštivé tyče a uprostřed toho všeho se rozvaluje domácí mazlíček tygr. Prezident je zrovna na cestě na důležité vládní zasedání, když v tom Bílým domem otřese mohutná exploze a dovnitř se navalí mimozemšťané.

Jejich vůdcem je zloduch zvaný Zinyak, který chce - jak jinak - ovládnout svět a jedním z jeho atributů je ten nejvytříbenější britský akcent, za který by ho Shakespeare okamžitě obsadil do role Hamleta. Ke slovu už se ale v roli gangsterského prezidenta dostává samotný hráč a aktivuje vchod do tajné místnosti s výzbrojí. Záhy drží automatickou pušku, raketomet a brokovnici, s nimiž cizákům čile zatápí.

Jednoduchá akce se superschopnostmi

V tomto okamžiku je Saints Row 4 klasickou a velice jednoduchou akcí z pohledu třetí osoby. Alieni nepředstavují vážný problém především proto, že je ovládá stádovitá umělá inteligence. Nejsme si přitom jisti, zda jde pouze o neduh nehotové prezentované verze, spíše si ale myslíme, že se vše překlopí i do verze prodejní. Jednoduše proto, že na umělé inteligenci to tady nestojí. Ať už bychom hráli sebelíp, stejně budeme sledovat, jak jeden kámoš za druhým mizí v lapícím paprsku mimozemšťanů a nám nezbude nic jiného, než je všechny zase zachránit. Třeba střelbou z velkých děl po všudypřítomných emzáckých plavidlech, která se místy pohybují ve formacích připomínajících Space Invaders. V krátké vložce spočívající v marném boji se Zinyakem si vyzkoušíme reflexy na quicktimovém mačkání těch správných tlačítek a první mise je u konce.

Co by ale mohlo vypadat jako u nuda, se naštěstí rychle rozjede. Saints Row 4 je kromě všudypřítomných vtípků a ujetých nápadů ukotveno opět v otevřeném světě, ve kterém se můžete pohybovat nejen po svých, ale pochopitelně i všemi možnými druhy vozidel. Hlavní mise vás přitom pevně povedou po příběhové lince a přitom vám nebudou bránit v častých odskocích za vedlejšími questy, které se v minulých dílech ukázaly být mnohdy zábavnějšími. Jsou to ostatně různé nepředvídatelné momenty, které dodávají hře šťávu.

Vůdce Saints je navíc pánem nad elementy, takže můžete například zmrazit nepřátele nebo vozidla a následně je prostým úderem pěsti rozbít na tisíce částí.

Velkou změnou oproti předchozím dílům jsou nicméně schopnosti prezidenta, který ve hře figuruje coby superhrdina. K dispozici má například superskok, který ho katapultuje do mnohasetmetrové výšky, ve které může suverénně plachtit nebo se rozhodnout, že maximální gravitační silou srazí někoho k zemi či spíše do země. Nechybí ani nadpřirozená rychlost, kterou se můžete pohybovat ulicemi a dokonce ani lezení po zdech. Vůdce Saints je navíc pánem nad elementy, takže můžete například zmrazit nepřátele nebo vozidla a následně je prostým úderem pěsti rozbít na tisíce částí. Nebo protivníky jednoduše ogrilujete ohněm vyvěrajícím z vašeho nitra. Koho naopak baví používat své oběti jako zbraně, vyřádí se dosyta s telekinezí. Všechny superschopnosti lze dle libosti kombinovat, což je ve spojitosti s originálními zbraněmi příslibem variabilní hratelnosti. Ještě vyčkat, nakolik budou schopnosti v hotové hře skutečně nutné k postupu a zda se z nich nestane jen zbytečný přívěšek. Jak je totiž známo, když hráči nemusí, obvykle volí cestu nejmenšího odporu a k zajímavým možnostem ani nepřičichnou.

Nejen standardní arzenál

Jak už zde padlo, vyřádíte se i se zbraněmi. Přichystaná je kupříkladu Black Hole Gun, která vytvoří černou díru vsakující všechny okolostojící nepřátele a předměty. Inflator pro změnu přiměje protivníky během pár vteřin k prasknutí. Už před vydáním se ale jasným hráčským favoritem stala takzvaná Dubstep Gun. Budete-li nepřátele trefovat právě s ní, proměníte své okolí v jednu velkou diskotéku. A aby se jedna skladba brzy neoposlouchala, budete si moci zpřístupňovat další. Že autoři tomuto kvéru opravdu věří, dokládá jejich rozhodnutí přibalit ke sběratelské edici Saints Row 4 jeho model.

Zatímco Dubstep Gun a vynikající dabing zaručují víceméně povedené ozvučení, s grafikou už je to horší. Čtvrtý díl vypadá úplně stejně jako ten třetí, a nebýt častých efektů, vyšly by nízké rozlišení textur a prakticky chybějící mimika postav najevo v celé své škaredosti. Z této generace konzolí šlo rozhodně vymačkat více, autoři se o to ale ani nepokusili. Doufejme tedy, že to bude jediná větší výtka ke kompletnímu produktu. Zatím to totiž vypadá, že tvůrci mají sérii Saints Row pevně v rukou a čtvrtým dílem ji kormidlují tam, kde si ji představují. Opět to bude pravděpodobně poctivá a obsahově bohatá hra s pořádnou dávkou humoru, ale i herních výzev.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama