Speedball 2 Článek Speedball 2

Speedball 2

Otakar Schön

Otakar Schön

25. 10. 2007 22:52
Reklama

Dva miliony prodaných kopií. Takové číslo znamená obrovský úspěch pro jakoukoliv hru. Dva miliony prodaných kopií v devadesátých letech, to není jen úspěch. To je fenomén. Speedball a Speedball 2: Brutal Deluxe skutečně patří mezi těch několik málo her, které si vysloužily kultovní status. I proto přicházejí po dlouhých sedmnácti letech s remakem očekávání - i obavy. My jsme ale klidní, protože za sebou máme první týden s preview verzí.

Speedball 2 je označení oblíbeného sportu našich budoucích potomků. Jeho pravidla jsou prostá – žádná nejsou, jen jediné, dopravit kovový míč do soupeřovy brány. Jakýmkoliv způsobem, a ideálně s využitím bonusů, které se skrývají v soutěžních arénách. Speedball hrají dva týmy po devíti hráčích oblečených od hlavy až k patě do pevné oceli. Někteří mají ocel i pod kůží; kyborgové na hřišti v roce 2015 nikoho do rozpaků nepřivedou.

Zmrzlinář na scéně

Vzpomínky jsou zrádné, ale přesto – původní Speedball na svou dobu nabízel kvalitní grafiku a hudební doprovod, a hlavně skvělou hratelnost. Obrnění hráči se po hřišti přemísťovali obrovskou rychlostí a nárazy soupeřů do sebe pomalu otřásaly celým stolem s počítačem. Uspokojení z vítězství bylo silné díky poměrně vysoké obtížnosti a zároveň znatelnému zlepšování vašich výkonů pravidelným hraním. A když k tomu připočtete jeden z prvních samplů lidského hlasu ve hře, je jasné, že výkřik prodavače „Ice Cream“ nemůže chybět ani v moderní předělávce.

Samozřejmě, že ze vzpomínek nemůže žít ani legenda, a tak je remake klasického Speedballu 2 přece jen trochu jiný. Změn je vlastně tolik, že se pod názvem Speedball 2 (zatím bez podtitulu, který vyberou sami fanoušci) skrývají vlastně hned dvě hry. Tou první je Speedball s klasickými pravidly a extrémně jednoduchým ovládáním, k němuž stačí směrové klávesy nebo joypad a jediné tlačítko. Při jeho zmáčknutí hra vždy provede „nejvhodnější“ činnost – pokusí se o přihrávku nebo střelu, zkusí sestřelit soupeře nebo naopak zabránit gólu. Samozřejmě, že si občas zanadáváte, ale tak už to ve sportu chodí. Můžete to svést... třeba na korupci.

Modernizací k trvalé prosperitě

Dále je tu skutečně moderní sportovní hra, která rozvíjí taktické i strategické schopnosti. K ovládání moderních gladiátorů v pokročilém režimu slouží nejlépe analogový joypad vybavený šesticí tlačítek – ta jsou potřeba pro přepínání mezi hráči, dva různé druhy přihrávek, skákání, rychlé úniky, sprintování a střelbu z výskoku. Ještě náročnější sportovci si mohou vybírat z několika pohledů na arénu a volit různé herní taktiky od rozestavení v poli až po důraz na obranu, útok nebo snahu o brejky.

Strategii musí hráči začlenit už při výběru svého týmu - ve hře jsou tři typy hráčů, kteří mají své výhody a nevýhody. Muž je v podstatě vyvážený, ženské postavy jsou rychlejší, ale při srážce se soupeřem nemají moc šanci. No a potom tu máme, jak jinak, pomalejší, ale velmi silné kyborgy, kteří navíc netrpí únavou. Složení týmu je plně na hráči, stejně jako vylepšování jednotlivých herních atributů – penízky na zlepšováky si ale musíte vydělat úspěchy v aréně.

Od hokeje k basketbalu

Oba přístupy k hratelnosti spojuje zachování vysoké rychlosti (tu stupňuje i základní doba trvání hry – 2 poločasy x 180 sekund) a intenzity osobních soubojů. Novinkou je však vytváření valných hromad. Brutální útoky mezi hráči se stupňují a na jedné hromadě najdete i deset borců. To s originálem nemá moc společného, ale rozhodně je to sranda. Stejně tak přítomnost skákání, která do mixu hokeje a amerického fotbalu přidává i basketbalové prvky.

Významné omlazení zaznamenal Speedball samozřejmě v oblasti grafického zpracování. I když využívá vlastní engine, podpora moderních grafických efektů a slušné textury neurazí oko žádného virtuálního sportovce. Samozřejmě, že Speedball 2 nedosahuje takové grafické intenzity, jakou se chlubí BioShock. Na druhou stranu ale zvládli francouzští vývojáři Kylotonn začlenit do hry i animované trojrozměrné publikum.

Změny si Kylotonn připravil i v oblasti herních možností. Maximální důraz klade na online hraní s podporou všech možných myslitelných funkcí, od žebříčků přes ligové soutěže až po online webové videopřenosy zajímavých zápasů. Německý vydavatel Speedballu, Frogster, dokonce jedná o začlenění Speedballu 2 do některé z progamingových soutěží. Kromě internetového hraní nabízí Speedball i zábavu na doma. Nechybí jednoduchý vyřazovací turnaj, který se hodí i pro party hraní, v nabídce je také plnohodnotná liga a nakonec je tu samozřejmě možnost jednorázových přátelských zápasů. Při sólo hraní si můžete vybrat obtížnost hry ze čtyř úrovní (začátečníci by opravdu měli začít na té nejnižší) a nastavit také délku hry, protože 180 sekund vám nemusí stačit.

Na vlastní bulvy

Pokud jste někdy hráli původní Speedball, určitě vám nedává spát, jak se remake hraje. My to víme, a můžeme i prozradit. Je to BRUTUS. Speedball od Kylotonnu je pořád Speedball. Do ovládání člověk pronikne opravdu snadno, ale na střední obtížnost z vás počítač udělá prostě sekanou – nechybuje v přihrávkách, vaše pokusy o sražení většinou s úsměvem přeskočí a zásadně střílí pouze z voleje, na což brankář jen smutně kouká. O to větší je ale radost, když konečně dáte gól. I kdybyste měli míč natlačit do brány přes mrtvoly.

Výborně působí zatím jen částečně dostupné možnosti editace vlastního profilu a týmu – obzvláště vhodná je úprava vzhledu hráčů, nebo spíš jejich dresů-brnění. Barevnou kombinaci z vašeho profilu si totiž oblékne jakýkoliv tým. Díky tomu nebudete marně přemýšlet, který z těch čtyř černých panáků patří vám.

Abychom nepřechválili – do vydání německé verze hry mají ve Frogsteru a Kylotonnu jen asi měsíc, a za tuhle krátkou dobu si budou muset opravdu máknout – v naší preview verzi chyběla podpora internetového hraní přes centrální server, chyběla liga a samozřejmě jsme narazili i na nějaké ty technické nedostatky. Jenže ať už to je, jak chce, konec platnosti preview verze v nás zanechal hlubokou prázdnotu. A když už se s vámi kvůli nějaké hře chce rozvést manželka, asi za to stojí. A jestli to Kylotonn s Frogsterem zmrví, najdeme si je.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama