Umělá inteligence zatím ani zdaleka nepřekonává herní vývojáře, říká designer úkolů z CD Projektu
i Zdroj: CD Projekt Red
Cyberpunk 2077 Novinka Umělá inteligence zatím ani zdaleka nepřekonává herní vývojáře, říká designer úkolů z CD Projektu

Umělá inteligence zatím ani zdaleka nepřekonává herní vývojáře, říká designer úkolů z CD Projektu

Dominik Tománek

Dominik Tománek

1. 4. 2024 15:00

Generativní umělá inteligence má před sebou možná ještě dlouhou cestu, než se jí podaří porazit vývojáře a poskytnout přesvědčivé interaktivní zážitky, alespoň to tvrdí vývojář z CD Projektu.

Reklama

Poslední dva roky prakticky celou společnost ovládlo slovo „umělá inteligence“. Není divu, že se pojem stal tématem i v rámci herního průmyslu. Firmy se postupně snaží snižovat náklady a do pracovních postupů zapojují nástroje poháněné umělou inteligencí. Své k tomu řekl i Pawel Sasko z CD Projektu v rozhovoru pro Aftermath. Ten byl hlavním designérem úkolů pro Cyberpunk 2077 a na stejné pozici pracoval na Zaklínači 3. 

„Určitě vidím způsoby, jak by se to dalo využít k větší reaktivitě - prostě aby reakce NPC byly trochu autentičtější," řekl. „Ale pokud jde o psaní a hlasové herectví, je před námi ještě obrovská, opravdu dlouhá cesta. Viděl jsem toho hodně v zákulisí. Je zde viditelná propast mezi autorským obsahem - obsahem na míru, který spisovatelé, tvůrci úkolů, filmoví designéři vytvářejí vlastníma rukama - a něčím, co může poskytnout umělá inteligence.“ 

Tvůrci během vývoje experimentovali s umělou inteligencí, dokonce ji využili k nadabování zesnulého herce. U úkolů má prý ale ještě mezery. 

Umělá inteligence nahradila hlas zesnulého dabéra v příběhovém rozšíření pro Cyberpunk 2077
i Zdroj: CD Projekt

Umělá inteligence nahradila hlas zesnulého dabéra v příběhovém rozšíření pro Cyberpunk 2077

Pokud jste hráli Cyberpunk 2077, pak jste jistě narazili na postavu Viktora Vektora, všestranného doktora, který provozuje…

13. 10. 2023 14:15

„Když se podíváte na Phantom Liberty, naše nejlepší postavy, dokážu si zatím jen představit, jak by se k nim umělá inteligence mohla alespoň přiblížit. Konkrétně rozdíl v kvalitě je obrovský. Je to jako kaňon."

Minulý měsíc vyšel zajímavý průzkum, který sledoval, jak moc vývojáři používají AI. Výsledek ukázal, že tvůrci mají k nástrojům pozitivní vztah. Ubisoft také v rámci GDC 2024 představil nástroj NPC NEO, který umožní v reálném čase komunikovat s neherními postavami. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama