The Secret of Monkey Island: Special Edition Článek Vydavatelé otáčejí: poklady z popelnice mají svou cenu

Vydavatelé otáčejí: poklady z popelnice mají svou cenu

Ondřej Švára

Ondřej Švára

16. 8. 2009 22:37 11
Reklama

Poměrně osvědčeným způsobem jak oživit starou úspěšnou hru a přijít si tím na zajímavé peníze byla vždy tvorba remaků. „Hoďte to na trh s pěknou grafikou, vylepšeným interfacem a hlavně multiplayerem, lidi se o to poperou,“ asi znělo v zákulisí Westwoodu při vývoji Duny 2000. I Sid Meier věděl, že s oživením stařičkých Pirates! nešlápne vedle a tak se také stalo. Ovšem nyní se herní průmysl dostává do dříve zcela neznámé, snad až extrémní dimenze. Jaké? Vydavatelé začínají nabízet v podstatě ty samé hry jako před patnácti dvaceti lety! Kupte si je bez krabičky a bez fanfár, zato levně a legálně.

Zajímavým příkladem aktuální změny uvažování některých herních gigantů bylo loňské vystoupení LucasArts z asociace ESA (Entertainment Software Association), jež kromě lobby pro herní průmysl oficiálně potírá i nelegální šíření starých her z kategorie zvané abandonware. Ukončení spolupráce tehdy ohlásili také Activision, resp. Vivendi. I laik tuší, že náklady na pronásledování nelegálního šíření starých pecek mohou snadno přesáhnout i potenciální tržby z jejich oficiálního prodeje, a ačkoliv abandonware pochopitelně nebylo hlavním důvodem k odchodu z ESA, je zřetelné, že některé firmy skutečně přicházejí na chuť nové filozofii: proč platit za ochranu, když lze nabídnout staré zboží oficiálně a ještě na tom něco málo trhnout. Těžko nalézt jiný obor, ve kterém lze stejnou věc po letech znovu prodat a ještě si na tom udělat slušnou reklamu ve stylu: „Fanoušci, tatíček vydavatel si vás váží, a proto vám tyhle klasiky prodá znovu a za pakatel…“

Bylo by ekonomicky neefektivní posílat na trh staré hry za pár dolarů, postaru v klasických krabičkách. To bylo schůdné ještě tak v devadesátých letech, kdy si třeba GT Interactive zajistilo práva na znovuvydání některých starších her od iD software jako Doom II, Final Doom a další. Dnes byste jako vydavatel za nejlepší způsob takového prodeje určitě zvolili digitální distribuci. V tom případě by byly Steam, Good Old Games, Xbox Live Arcade a další virtuální prodejny vaším dobrým partnerem.

Hity za hubičku

Současnost je tedy vybarvena v následujících konturách: na Steamu už má takřka každý třetí vydavatel v portfoliu nějakou tu restartovanou klasiku. Co třeba takoví ID software ve svém Superpacku oživili? V podstatě vše klasické včetně Commandera Keena za tři dolary či Quake II za šest.2K Games zase překvapili s X-Com Complete packem, Activision pak potěšili Space a King´s Quest kolekcí a vše lze samozřejmě kupovat i jednotlivě. Věřte nebo ne, právě nyní jsme svědky začátku nové módní vlny re-edicí, vždyť většina starých her se v digitální nabídce ještě ani neohřála. Takoví LucasArts jsou na Steamu se svou kolekcí od The Dig po Star Wars teprve něco přes měsíc. Ale i poměrně krátká doba stačí na to, aby se strhl poprask. The Secret of Monkey Island: Special Edition, remasterovaná klasika z roku 1990, se tu v půlce července vyhoupla do čela týdenního prodejního žebříčku, když porazila Armu II i nový Street Fighter. Vynikající úspěch pak hra zopakovala také na platformě Xbox Live Arcade, kde se pátý den od vydání prodalo osmatřicet tisíc kopií! Ostatně, nejen s Opičím ostrovem si nyní na XBLA mohou lidé oživit příjemné vzpomínky. Proč to nezkusit také s Worms či Golden Axe (v klasické i přepracované verzi)? A co takhle s Amazonem do své next-gen krabičky rovnou poslat (zatím jen pro Američany) rok 1989 v podobě online stažitelného kódu originálních Teenage Mutant Ninja Turtles?.. Neuvěřitelné.

A teď do toho všeho ještě pořádně udeřil činelem teprve rok starý projekt Good Old Games s aktuálně půldruhou stovkou starých her od pětadvaceti vydavatelů. „U nás mezi nejlépe prodávané tituly patří opravdové klasiky, jako jsou oba Fallouty, Duke Nukem 3D,Freespace 2, Redneck Rampage, Giants: Citizen Kabuto a Sacrifice,“ vyjmenoval na náš dotaz Lukasz Kukawski z marketingového oddělení projektu GOG.com. Konkrétní prodejní čísla už jsme z něj bohužel nedostali. „Je to firemní tajmeství,“ dodal.

Konec abandonware?

Ptáte se proč utrácet, byť pár korun, za starou hru, když ji lze sehnat rychle i zadarmo? Zásadní výhodou digitální distribuce originálu je záruka vydavatele na funkčnost softwaru. Nemusíte se zkrátka obávat, že by vám klasická hra nejela na současném PC, programátoři každý prodávaný titul optimalizují pro hladké použití na Windows XP i Vista. Žádné vztekání, žádné přemlouvání emulátoru, tady vede zábava. Pochopitelně nic nemusí být stoprocentní, ovšem je tu asi stejná pravděpodobnost neúspěchu, jako když nerozjedete normální hru z obchodu.

Možná si vzpomenete na české vpravdě pionýrské stránky Kuba´s old games, většině nostalgických hráčů (anebo těm, kteří si kvůli slabému hardwaru nemohli nic lepšího dovolit) v podstatě definovaly na domácí scéně pojem abandonware. Jak už jsme zmínili, největším problémem „opuštěného softwaru“ je, kromě jeho přibližování k warezu, častá nekompatibilita s novějším systémem. Málokterá vousatá hitovka zkrátka jela na Windows XP korektně, a tak nastoupila éra emulátorů - pro některé výhra, pro ostatní španělská vesnice a pádný důvod,proč si nyní za nějakou tu vykopávku kvůli pohodlí zaplatit.

Dnes lze každopádně emulovat téměř kterýkoliv starší systém od osmibitových Atari po Playstation, naším cílem ale v této pasáži není navádět vás k užití abadonware. Naopak, právě kvůli rozmachu legální distribuce klasik si budou muset samotní provozovatelé webů s tímto pololegálním obsahem opravdu hlídat, co nabízejí. Nálepku „opuštěného softwaru“ totiž rychle ztrácejí i hry, u kterých by to už málokdo čekal (například stařičký Loom od LucasArts), a jejich stažením už zákazník získává skutečný warez. Abandonware se tak dostává na scestí a pomalu ztrácí argumenty typu: „Když se o hru vydavatel nestará, tak vám ji dopřejeme my!“ Ovšem na druhou stranu: opravdový konec téhle epizody herního světa zdaleka nekončí. Ten přijde, až si lidé budou moci za dolar legálně stáhnout opravdu všechno, třeba Lotus nebo Supaplex...

P.S.: Schovanou otázku s názorem do diskuzní pranice snad nebude těžké z tučných slůvek rozlušit. Takže co říkáte, jaké…

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama