Forza Motorsport Recenze Recenze Forzy Motorsport, nepřináší nic nového, ale konkurenci zatopí

Recenze Forzy Motorsport, nepřináší nic nového, ale konkurenci zatopí | Kapitola 3

Petr Jan Berka

Petr Jan Berka

4. 10. 2023 09:01 6

Seznam kapitol

1. Restart série beze změn 2. Je to jízda! 3. K dokonalosti daleko

Už to jsou skoro 3 roky, co vyšla nová generace konzolí. S novým hardwarem přišla i nezbytnost nových, technicky pokročilých titulů. Zatímco PlayStation přišel se svou velkou "next gen" závodní hrou už na začátku roku 2022, na svého protivníka u Xboxu muselo Gran Turismo 7 čekat více než rok. Co do souboje závodních titulů přináší Forza Motorsport a vyplatilo se čekání?

Reklama

Závody samotné jsou samozřejmě v těchto titulech hlavní součástí obsahu. Ve valné většině času taky nesoutěžíte s ostatními hráči, jakožto spíše s umělou inteligencí a počítačem. Je tedy potřeba, aby (1) umělá inteligence byla dostatečně chytrá, aby závody nebyly jen pouhou hrou na honěnou mezi vámi a prvním místem, aby (2) sama neporušovala závodní předpisy a aby (3) celkově poskytovala plnohodnotný zážitek ze závodu. Na herním trhu můžeme vidět příklady dobrých AI (F1 tituly), které pouze nejezdí dokolečka, ale dokážou i například přecházet do defenzívy. Proto mě překvapuje, že i s celým rozpočtem a sliby to tak není ve Forze.

Zde je umělá inteligence tak na nezlatém středu. Rozhodně nelze říct, že by ostatní auta v závodě jen bezcílně jezdila po závodní stopě a jako by se nezajímala o dění kolem sebe (koukám se na tebe Gran Turismo 7), to rozhodně ne. AI se při závodech pokouší i o nějakou akci a celkem často se stane, že se dopustí i nějaké chyby. Bohužel dost často je ta chyba příšerně hloupá a ještě častěji vás tato chyba, v souladu se zákony schválnosti, zasáhne. Chápu nějaké vyjetí z dráhy, to se může stát každému. I menší nabourání není v motorsportu nic hrozného a Microsoft agresi bude snižovat patchem, ale aby auto skoro zastavilo v zatáčce, kterou lze projet bez dotyku brzdy, to mi hlava nebere.

AI se při závodech pokouší i o nějakou akci a celkem často se stane, že se dopustí i nějaké chyby.

Zde není možné čekat nic jiného, než zbytečnou kolizi a pokud máte ten den pořádnou smůlu, hra vám za bouračku napaří i pěknou penalizaci do závodu. Penalizace v Motorsportu také prošly menší, nepatrnou změnou. Pokaždé, když spácháte nějaký incident, jej hra zaznamená a vyhodnotí za pár sekund. Většinou se u vyhodnocení zjišťuje, jestli jste incidentem získali nějakou výhodu, jestli jste se mu mohli vyhnout či jak jste stáli vůči ostatním. Pokud vás někdo vybrzdí, občas se víc vyplatilo to do něj nabořit, jelikož kdybyste se mu vyhnuli přes trávu, je tu velká šance, že by se vám to kvůli možným penalizacím nevyplatilo. Tak v 90 % případů byly dle mého vyhodnocení správná a případné tresty spravedlivé, občas vás ale nejdřív naštvala hloupá AI, jenž vám zkazila průběh závodu a pak i penalizace za něco, za co jste vůbec nemohli.

AI bez problémů nahradili ostatní novináři při zkoušce multiplayeru. Samo sebou proti mě neměli šanci.
i Zdroj: Petr Jan Berka / Hrej.cz
AI bez problémů nahradili ostatní novináři při zkoušce multiplayeru. Samo sebou proti mě neměli šanci.

Tak si to celé shrňme. Forza Motorsport vznikla jako reboot celé série, ale ve skutečnosti vše jen zabalila do hezčího kabátku a přidala vylepšení, která jsme už stejně všichni znali. Hra nepřinesla nic nového, a i když je posun od minulých dílů směřován k lepšímu, stále tam toho chybí tolik, aby se Forza dala označit za perfektní. Kvůli absenci kvalifikací a pořádné AI si stále rvu vlasy a přemýšlím, jak tohle nemohlo někoho napadnout. Obě tyto věci už v závodních hrách jsou, nemusíme je “od základu” vymýšlet. 

Dost mě mrzí i absence nějakých speciálních tratí. Už tu neuvidíme Prahu, kde jezdíte po kamenné dlažbě, ani Dubai se silnicemi posetými pískem z pouště. Prostě jen standardních 20 tratí, které lze jen trochu modifikovat. Neberte mě špatně, Silverstone i Spa vidím rád, ale něco netradičního bych viděl ještě raději.

Forza převyšuje starší díly i konkurenci graficky a hlavně lepším ovládáním. Konkurencí myslím hlavně ty tituly, které nejsou úplnými simulátory (F1, Gran Turismo, minulé díly Forzy). Zážitek z jízdy je solidní a jsem si jist, že hráči z Xboxu a PC, kteří doteď neměli zas tak moc co hrát, se rádi přesunou na tento titul. Závody jsou akční, zábavné a ve většině případů vám je nezkazí špatná AI. Forza Motorsport udělala mnoho dobře, ale má taky dost problémů, ať už menších, které jdou opravit, tak i větších, kde to tak snadné nebude.

Forza Motorsport
Windows PC
Xbox Xbox Series X | S

Verdikt

Forza Motorsport dělá mnoho dobrého a rozhodně to je titul, který bude mít budoucnost. Tvůrci ale nesmí usnout na vavřínech, jelikož toho zároveň mají i docela dost, co je třeba vylepšit. Dobrý jízdní model s lepší grafikou přeci jen tak docela nepřebije ony existující slabiny.

Co se nám líbí a nelíbí?

Plynulá jízda
Řešení trestů (většinou)
Grafika (ve většině případů)
Výběr modelů
Absence kvalifikace
Vylepšování aut
Šílené chyby, které AI dělá
Výběr tratí
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama